Żelazna Nawałnica

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: Żelazna Nawałnica

Post autor: swieta_barbara »

Eldritch pisze:Barbara, pograj tym jeszcze z innymi armiami i wrzuć raporty - na pierwszy rzut oka powinieneś mieć pod górkę tylko z kilkoma armiami.
Gralem juz z innymi armiami - ostatnio na turze udalo mi sie pocisnac 20:0 ogry Murmiego (wiem jak smiesznie to brzmi, ale tak wlasnie bylo), potem wsadzil mi mache Thain, kiedy jak zwykle zapomnialem o podstawowej zasadzie w grze z DE (nie wychodzic ze swojej polowy, poki POK zyje), a wreszcie 16:4 z VC Assura. Z takich wynikow domowych, to 12:8 ze szczurami Kalesonera, 0:20 z DE Krolika, 3:17 i 4:16 z DE Rinca, 9:11 z ChD Duka, 16:4 (albo 17:3, nie pamietam) z Df Mariana.
Szczur22 pisze:No w końcu jakaś fajna rozpa. Już rzygam graniem dyskowcem i chosenami a tu taka fajna opcja. Ale śmietnika jednak trochę brakuje
Smietnik to byly punkty, ktore oddawalem ZAWSZE. Na DMP mialem 3 fasty, ale wtedy byla slabsza magia i strzelanie. Bardziej oplacaja mi sie nurglowcy, ktorzy tez niekiedy schodza, ale przynajmniej maja szanse jakies punkty naklepac. Duke i Kotlet graja na Khornie, ja wole Nurgla, bo moze robic flee i jest bardziej wytrzymaly. Pod chosenow smietnik jest wazniejszy, blokuje sie marsze i jakies przykre kontry. W tej rozpie staram sie tak grac, zeby gad byl w 2giej turze w walce, a jedynym zadaniem ryckow jest dojechanie do tego kombatu i rozrzucanie BSB.
Waldi pisze:Nie boli Cię brak śmieci? Ten ironcourse icon dziwny na konnicy. Niby masz tego warda na 5+ na działa i katapulty, Ale na katapulty jest save na 1+, a z dział spadnie góra dwóch rycerzy. Poza tym jak gość będzie strzelał z działa w rycerzy, nie będzie strzelał w smoczura. No i jeśli liczysz na warda 3+ z ołtarza to niepotrzebna będzie ta ikonka. Choć z drugiej strony to 5 punktów... Ale jak wyrzucisz ikonkę, to zamienisz mieczyk na lordzie na sword of might (+1 S).
Dziala nie maja jak walic zazwyczaj do smoka, bo shrine ma wielkosc 3 i jak ktos wali z dziala w shrina, to tylko usmiecham sie pod nosem. Jak mialem fasty, zawsze mozna bylo zablokowac ostrzal z klop czy z dzial w ryckow, ale jak wywalilem smietnik, imperatywem stala sie przezywalnosc ryckow, lubie jak dochodzi ich do walki przynajmniej 6-7 + BSB, wtedy potrafia nawet jakaas dobra horde skroic, nawet jak nie maja warda. Zreszta IMO od warda wazniejszy dla mnie jest MR3, na jakies uduchowienia, kuznie, uranosa, chain lighting, stope czy snajperki. Ward czesto mi nie wychodzi, a wtedy ten Ironcurse ma szanse zrobic robote. Slomka vs 1+ AS to zawsze byl moj dylemat, przy okazji zwolnilaby sie fajna kosa dla BSB (z brzytwa -6 do AS!), ale ten jezdziec musi byc maksymalnie utwardzony. Juz i tak musze uwazac na mnostwo czarow, jakbym mial jeszcze nadmiernie przejmowac sie lekkim strzelaniem, to bym nie mogl nim grac. Wole Biting Blade.
Kalesoner pisze:Wreszcie pojawił sie czemp w rycerzach, chociaż od biedy teraz i mag może pełnić jego funkcję. Szkoda trochę fastów i braku płonących ataków.
Mag nie ma magicznych atakow na wraciaki w gwardii, wiec mag wchodzi w ten challenge i w koncu tam siada. Bez sensu. Plonace ataki moge wrzucic na ktorychs nurglowcow, ale nie wiem, czy to madre (kowboje z wardem na flaming). Najlepiej gralo mi sie na DMP na duzym magu z fire i mieczyku, ale ten cholerny POK psuje mi tak wyniki (zreszta widac powyzej, wszystkie moje gry z DE przegrane, a gram z nimi zdecydowanie najwiecej), ze usze wsadzic choc tych 2 nurglowych magow, zeby miec jak do niego podejsc. Reszte rzeczy zazwyczaj rozwalam na piachy. Zreszta come on, teraz te rycki i tak maja calkiem niezla szanse posadzic dominacje + mam smoka z flaming zionieciem (choc na szczury to on i tak leci do dzwonka). No nie wiem, Raptorous jest mega sztandarem, a obecnie wsadzam w tych ryckow 930 punktow, wiec wolalbym, zeby nie uciekli od jakiegos idiotycznego -1.

edit. w sumie to masz Marcin zajebista racje, ze tych flamingow brakuje... Jakby byl jeszcze czas pograc i potestowac, to pewnie pokusilbym sie o 2 magow z fire, ktorzy tez daja rade na DE, ale Arena i tak w ten weekend, a pozniej zmienia sie format na 2400 ETC (znaczy powiedzmy od stycznia, ale do tego czasu bedziemy cisnac Wroclaw i Lodz), wiec to juz jest zupelnie bez znaczenia.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Mi na POKA najlepiej sprawdzał się krzyk... oczywiście jak był na koniu lub pegazie...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

2:18 z orkami blessa, B&G
bless wystawil sie na swoim defensywnym standardzie, czyli 3 rydwany orkowe, 3 goblinskie, 30 savage, 2x30 NG z 2 fanolami, 2 klopy, 2 gleby, 3 trolle, 2 squig herdy 10 modelowe, mangler, jakis kowboj, 2 magow i lord czarnuch w savage. Mnostwo oddzialow, ale praktycznie nic poza glebami nie jest w stanie mi nic zrobic. Zaczynalem, warda rzucilem w 1szej turze. Smok zginal w 2giej blessa, ale lord w warriorach zabili jedne NG zanim wpadli w savage. blessowi zostaly 4 BP, mi 5, ale jego lord za pomoca mork spirit totem zabili mi gienka. Zajebisty blad zrobilem, bo w sumie moglem sie tak wystawic, zeby sie nie stykac z tym spirit totemem, jego BSB mial juz jedna rane, a w tej turze wbili sie w tych savage rycki, no ale za pozno na to wpadlem. Magia jak zwykle nic nie zrobila, poza jedna teleportacja na oddzial warriorow.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Ja jestem wielkim zwolennikiem tej rozpy.

Oczywiście totalny ofens, więc można to wymanewrować, ale fun musi dawać, szczególnie dopakowana kawa + smoczur.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Grałeś tym na Masterze :?: Jeśli tak, to jaki wnioski.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Troszke zmienilem magow (zagralem na dyskowcu z okiem i kawalerzyscie z fire, a jedne nurglingi dostaly eternal flame).

DE, 12:8
PoK trzymal rycki, ja z bramek zabilem CoKi, z pitki kociol, nurglingi zjadly hydre i siadly na gwardii. Takie smyrando, ale zabilem troche wiecej i stracilem tylko jeden oddzial.

VC, 5:15
Gwardie zjadly ryckow, jedni nurglowcy zagrzebali sie we wracie w szkieletach (dopiero w ostatniej przypomnialem sobie, ze flaming sword of ruin daje tez magiczne ataki), drudzy siedli z magii, lord wytrzymal na farcie. w kombacie z ghulami z lordem i gwardia (plan byl taki, zeby zezarl wampira lorda w czasie, gdy rycerze tankowali gwardie, jak siedli to sie syplo).

EMP, 20:0
W pierwszej bramka pozarla mi maga i armate i smok mogl sie skitrac w walce z flagellantami. Rycki zjadly jazde i schowaly sie w klocku z 3 BP. Gad zezarl w koncu flagellantow, stankowal jedno dzialo, dobil sie do kombatu i go zjadl.

DE, 20:0
W pierwszej wszystko na pale do przodu i pitka w kotla, w drugiej gad wpadl w PoKa (i zabil, rana z gory + zioniecie S2 -3AS), rycki pogonily magiczke z wloczniami z mapy (reform po stankowaniu hydry i 5 CoKow, hydra uciekla, CoKi siadly), na drugiej flance hydra zezarla nurglingow bez flamingow i utonela w shrinach, a nurglingi z flamingami zjadly gwardie bez brzytwy i kotla. Potem to juz dozynki, w 5tej przeciwnik sie poddal, gdy mial na stole hydre na 1 ranie i 8 shade.

BOCH, 2:18
Gad zabil klocek ungorow (3 spalone szarze wczesniej), ryckow wyczyscily 2 doombulle i 11 minoskow z brzytwa, reszta pouciekala. Nie chce mi sie nawet o tej bitwie opowiadac, a na koniec jeszcze zwalowalem Stasia na wyniku.

Rozpa raczej sie nie sprawdzila, rycki padaja za latwo, fajniej by bylo miec ich tak z 15tu. Za to na gadzie gralo sie bardzo przyjemnie, pierwszy raz udalo mu sie w ture posadzic PoKa!

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Byłem ciekawy tej relacji, jednak takim czystym ofensem nie gra się łatwo przeciw mocno przegiętym armiom na 2800.

U Stasia te minosy są najważniejsze, trzeba to po prostu zbrejkować i nie bawić się w zaijanie tego w combacie. Może smokiem trzeba było w się wpieprzyć z boku i zagonić?
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Trzeba bylo, ale myslalem, ze dal im dwuraki (nie sprawdzilem w rozpie) i balem sie szarzowac. Generalnie bitwe ze Staskiem przewalilem dwoma bledami. Za bardzo wystraszylem sie doombulli i nie ogarnalem, ze Stachu dal na minosach AHW.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

A miałeś warda na kawie?

Ta kawa nie daje rady z nimi??
3+ save i 3+ ward
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Mialem warda, ale jakos megarozowo i tak nie jest. Stachu nawala 3 miasmy na ture, wiec trafia sie w walce na 5+.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Single wracaja - tak jest! Wczoraj pyknalem sobie na format poznanski bitwe z DE Krolika, w armii mialem:

1 Chaos Lord of Tzeentch @ 345.0 Pts
General; Shield; Disc of Tzeentch
Talisman of Preservation [45.0]
Crown of Command [35.0]
Biting Blade [5.0]
Dragonhelm [10.0]

1 Exalted Hero of Tzeentch @ 211.0 Pts
Shield; Battle Standard; Chaos Steed
Bronze Armour of Zhrakk [15.0]
Dawnstone [25.0]
Favour of the Gods [5.0]

1 Chaos Sorcerer of Tzeentch @ 230.0 Pts
Magic Level 2; Disc of Tzeentch
Infernal Puppet [35.0]
Third Eye of Tzeentch [25.0]
Charmed Shield [5.0]
Luckstone [5.0]

9 Chaos Knights of Tzeentch @ 430.0 Pts
FCG

22 Chaos Warriors of Nurgle @ 442.0 Pts
Halberd; Shield; Standard; Musician
Rapturous Standard [20.0]

2x1 Chaos Warshrine @ 130.0 Pts

5 Marauder Horsemen of Slaanesh @ 80.0 Pts
Light Armour

Krolik wystawil PoKa na kucu, jajko na pedziu, magiczke z deathem, bsb z eternal flames, 20 kusz, 3x10 korsarzy, 2x6 shades, hydre, 2 stolce, 2x harpie. Udalo sie w pierwszej rzucic warda, a w drugiej lordem zlapac PoKa w klocku z magiczka (i ostatecznie go skroic po 8 turach walki, tracac przy tym 2 rany), wiec rycerze mogli swobodnie przez cala gre jezdzic gdzie chcieli (wykonali w sumie 5 szarz). Ostateczny wynik 19:1 dla mnie, po tym jak hydra w 2 tury skroila 16 nurglowcow (dostali jajko) na hexie z Deatha. Nie cierpie tych cholernych stolcow, wiadomo, ze latwo oddaja punkty, ale z drugiej strony latwo tez zarabiaja. Krolikowi udalo sie z nich posadzic shrina, ale moj lord w pierwszej byl wystawiony na 2 stolce na dalekim i mial jajka male jak fasolki. Mag sie b. dobrze sprawdzil rozwalajac kowboja i oddzial shadesow + przezyl.

Rozpa sie sprawdzila, zreszta jestem nia juz dosc dobrze ograny, wiec bylo latwiej. Na szczescie do stycznia jeszcze troche czasu, wiec chcialem sobie potestowac rozpe defensywna:

1 Sorcerer Lord of Tzeentch @ 425.0 Pts
General; Magic Level 4; Disc of Tzeentch
Charmed Shield [5.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Infernal Puppet [35.0]
Third Eye of Tzeentch [25.0]
Biting Blade [5.0]

1 Exalted Hero of Tzeentch @ 170.0 Pts
Shield; Battle Standard
Favour of the Gods [5.0]
Shrieking Blade [10.0]
Dragonbane Gem [5.0]

21 Chaos Warriors of Nurgle @ 425.0 Pts
Halberd; Shield; Standard; Musician
Rapturous Standard [20.0]

2x1 Chaos Warshrine @ 130.0 Pts

5 Marauder Horsemen of Slaanesh @ 80.0 Pts
Light Armour

18 Chosen of Tzeentch @ 435.0 Pts
Halberd; Shield; Musician; Champion
Book of Secrets [25.0]

1 Hellcannon @ 205.0 Pts

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

choseni bez sztandaru?
Wrzuć krzyk na maga, zawsze się opłaca
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Królik »

swieta_barbara pisze:...zlapac PoKa w klocku z magiczka i ostatecznie go skroic po 8 turach walki...
Farcik, farcik :wink:

Ta piesza rozpiska IMO będzie u 90% graczy (może klepacz i mały mag zamiast dużego).
Masteruj granie na ryckach.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

@Durin: choseni bez sztandaru, nie wiem nawet co mialbym na nich wsadzic, a kazdy model na wage zlota. Champion oczywiscie ciagnie z fire.
Krzyk chcialem wsadzic, ale nie wiem jak. Moge 5 punktow urwac z maga, 5 z BSB i 5 z corow, a potem koncza mi sie pomysly.

@Krolik: eee tam, do turnieju jeszcze 2 miesiace, daj szanse dukowi i Dymitrowi, na pewno wymysla cos bardziej imba.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

swieta_barbara pisze:@Durin: choseni bez sztandaru, nie wiem nawet co mialbym na nich wsadzic,
Rzuć im coś do liderki bo niby 8 z przerzutem jest fajne ale nie raz mi coś z takiej głupiej paniki uciekło.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

dlaczego z fire?
imo na większość pairingów shadow na prawdę robi różnicę....
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

@Waldi: za 35 punktow +1 Ld? Chyba zaryzykuje z 8.

@Durin: z Book of Secrets ciagne tylko jeden czar (nie miesci sie spell familiar, damn!), wiec trzeba wybrac taki lore, gdzie sygnatura jest mozliwie najbardziej uniwersalna. Miasma jest spoko, ale fireball tyra czaszeczki!

BTW Krolik - policzylem sobie ten kombat PoK vs Serfer dla 10 rund kombatu:
- serfer ma 50 atakow, trafia 33, rani 27, 9 savow, 15 wardow, 3 rany
- PoK ma 40 atakow, trafia 21 (bo hate), rani 14, 5 savow, 6 wardow, 3 rany

To jest wlasciwie idealny kombat, tyle ze ja bije pierwszy :] Usilowales mnie zwalowac dwa razy wysadzajac sobie magiczke kolo mojego lorda, ale sprawiedliwosci stalo sie zadosc i skonczyles six feet under!

Musze pokminic jak do tej pierwszej rozpy zmiescic word of agony, szkoda rycka poswiecac, ale zysk moze okazac sie znacznie wiekszy...

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

pozostaje kwestia czy akurat z book of secret można wybrać lore przed bitwą czy trzeba na poziomie rozpiski... imo można przed bitwą

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Ponieważ księga czyni nosiciela zwykłym czarodziejem 1 poziomu z dostępem do 3 lorów, wybór domeny dokonuje się w zwykły sposób, czyli na poziomie tworzenia rozpiski.

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Królik »

swieta_barbara pisze: BTW Krolik - policzylem sobie ten kombat PoK vs Serfer dla 10 rund kombatu:
- serfer ma 50 atakow, trafia 33, rani 27, 9 savow, 15 wardow, 3 rany
- PoK ma 40 atakow, trafia 21 (bo hate), rani 14, 5 savow, 6 wardow, 3 rany

To jest wlasciwie idealny kombat, tyle ze ja bije pierwszy :] Usilowales mnie zwalowac dwa razy wysadzajac sobie magiczke kolo mojego lorda, ale sprawiedliwosci stalo sie zadosc i skonczyles six feet under!
Epic clash;)
Tylko pamiętaj, że miałem szeregi i sztandar co przy Twoim LD 9 daje 16,6% szans na breja bez BSB.
A może +1 do ruchu na ryckach?

Ewentualnie +1M dla piechoty (często i tak będzie steadfast) a Rapturous Standard na ryckach żeby BSB Ci się nie złożył jeśli warda nie kulniesz i coś ze statikiem od boku Ci się właduje.

ODPOWIEDZ