Ogrowe rozpiski
Moderator: Afro
Dobry link
Po sobotnim turnieju stwierdzam że Gorger lub dwa to bardzo potrzebna rzecz której u mnie zabrakło, ogólnie zostałem dwa razy obity przez HE (raz trochę, za drugim razem maska w 4 turze..) i myślę że cała rozpiska (chociaż wydawało mi się że jest fajna) nadaje się do ponownego opracowania. Nie mniej czeka mnie wkrótce ligowa bitwa z VC na 2000 punktów, można liczyć na jakieś porady?
Po sobotnim turnieju stwierdzam że Gorger lub dwa to bardzo potrzebna rzecz której u mnie zabrakło, ogólnie zostałem dwa razy obity przez HE (raz trochę, za drugim razem maska w 4 turze..) i myślę że cała rozpiska (chociaż wydawało mi się że jest fajna) nadaje się do ponownego opracowania. Nie mniej czeka mnie wkrótce ligowa bitwa z VC na 2000 punktów, można liczyć na jakieś porady?
Wisła Kraków.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Telegraficzny skrót moich doświadczeń
Ghule nie lubią mournfangów, terrorgej ironblastera, a lord wampir nie lubi lore of death, gorgerów i sniperów. GG z regenką nie lubi maneaterów z płonącymi + stonehorn. Ogry natomiast nie lubią GG( raczej unikaj), popychaczki, eteryków(no tu nie poradzisz, ale sniperki z death na eterycznych bohaterów są git), oraz bloodknightów ( ci najlepiej spadają z greapshota )
Ghule nie lubią mournfangów, terrorgej ironblastera, a lord wampir nie lubi lore of death, gorgerów i sniperów. GG z regenką nie lubi maneaterów z płonącymi + stonehorn. Ogry natomiast nie lubią GG( raczej unikaj), popychaczki, eteryków(no tu nie poradzisz, ale sniperki z death na eterycznych bohaterów są git), oraz bloodknightów ( ci najlepiej spadają z greapshota )
- Król Goblinów
- Wodzirej
A , tez się podzielę - Mały wypad na Mistrzostwa Podbeskidzia, 2600p. 4bitwy. Chciałem głównie wymasować hobbystyke i armie złożyłem pod to co miałem pomalowane ( co mnie tak pokarało na turnieju ze Łojezu) :
Duży Cook/Hellhart,4+Ws
BsB/Korona /5+Ws
Firebelly/DS, Mieczyk
16 Ironów z Dragonhidem
3 pieski
8 Maneaterów /scout,stubborn,XaddHw
3 Rhinoxy z flamingami
2 żorże
Bitew nie opisuje bo to żal i pożoga. Rozpa z dupy i fizycznie nie wyrabiałem. ale pare wniosków:
-16 Ironów to nie dla mnie . Albo nie umiem tym grac, albo po prostu overkill. Max 10 na przyszłość.
-Magia Maw- jak zwykle : w domu na papierze -spoko. na turnieju- słabizna. Wracam do heavena.
-nie bardzo wiem co zrobic z runemawem. kłopotliwy bo blokuje własne czary, ale pity siadają jak chcą. hm. bolał jego brak.
-firebelly jest pro.
-Maneaterzy w scoucie- bardzo mi się sprawdzają. Boli troche brak pistoletów, ale to różnica 80p. tez do przemyślenia
-2 żorże , pomimo ze przydrogawe są ok. przeciwnik się z jakiegoś powodu dość ich boi. na +
- i uwaga uwaga, tadam! Rhinoxy. Miałem 3ke,z BoeF. W pierwszej bitwie się nie ruszyli nawet, dostali pitke na twarz i cześć(DE). W 2giej (HE) nie miały na co szarżować od frontu ( SM i WL ) by je przemielili. 4 bitwa (DoCh_ to samo - bloodki z Thirsterem ustawiały je jak chciały. W 4 (Ong) było spoko.
Niewątpliwie doby oddział, ale ciągle szklany, i bardzo dużo armii ma na nie odpowiedz. Faktycznie lepsze są chyba pojedyncze, a większe oddziały mournfangów.
Turniej Rewelka, jeżeli ktoś miał opcje pojechać a tego nie zrobił, to polecam na następny rok.
pzdr,KG
Duży Cook/Hellhart,4+Ws
BsB/Korona /5+Ws
Firebelly/DS, Mieczyk
16 Ironów z Dragonhidem
3 pieski
8 Maneaterów /scout,stubborn,XaddHw
3 Rhinoxy z flamingami
2 żorże
Bitew nie opisuje bo to żal i pożoga. Rozpa z dupy i fizycznie nie wyrabiałem. ale pare wniosków:
-16 Ironów to nie dla mnie . Albo nie umiem tym grac, albo po prostu overkill. Max 10 na przyszłość.
-Magia Maw- jak zwykle : w domu na papierze -spoko. na turnieju- słabizna. Wracam do heavena.
-nie bardzo wiem co zrobic z runemawem. kłopotliwy bo blokuje własne czary, ale pity siadają jak chcą. hm. bolał jego brak.
-firebelly jest pro.
-Maneaterzy w scoucie- bardzo mi się sprawdzają. Boli troche brak pistoletów, ale to różnica 80p. tez do przemyślenia
-2 żorże , pomimo ze przydrogawe są ok. przeciwnik się z jakiegoś powodu dość ich boi. na +
- i uwaga uwaga, tadam! Rhinoxy. Miałem 3ke,z BoeF. W pierwszej bitwie się nie ruszyli nawet, dostali pitke na twarz i cześć(DE). W 2giej (HE) nie miały na co szarżować od frontu ( SM i WL ) by je przemielili. 4 bitwa (DoCh_ to samo - bloodki z Thirsterem ustawiały je jak chciały. W 4 (Ong) było spoko.
Niewątpliwie doby oddział, ale ciągle szklany, i bardzo dużo armii ma na nie odpowiedz. Faktycznie lepsze są chyba pojedyncze, a większe oddziały mournfangów.
Turniej Rewelka, jeżeli ktoś miał opcje pojechać a tego nie zrobił, to polecam na następny rok.
pzdr,KG
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
A nie powiem sam testowałem rinoxy i 3x1 są jak w sam raz. kilkanaście ataków z s5 zrobi swoje, a i koszt punktowy nie załamuje. I coś co wymiata w porównaniu do mournów- stubborn. Jest on na tyle trudny do zabicia, że dla 1 osobowego klocka jest świetny. Np. udało mi się nawet takim zwarzywić steam tanka- rinoxik, sword of ruin, regenka i steamtank tura po turze dostwał po 1, 2 woundy
Taka moja mała rozkmina na 2800 moja pierwsza rozpiska na BP :
Lord(375):
-Duży kucharz(375):Generał,4lvl:tradycja bestii,Zbroja z posrebrzanej stali,Talizman ochrony
Heroes(428):
-Pięściarz(158):BSB,Ciężka zbroja,Żelazna pięść,Smoczy hełm,Korona dowodzenia
-Mały kucharz(170):2lvl:tradycja niebios,Zwój rozproszenia,Tarcza uroku,Ikona przeklęcia żelaza
-Mały kucharz(100):1lvl:tradycja przepastnych jelit
Core(741):
-Żelazobrzuchyx8(379):Sztandarowy:sztandar dyscypliny,Dowódca oddziału
-Bykix11(362):Żelazna pięść,Dowódca oddziału
Special(914):
-Kawaleria Mournfang'ówx3(280):Ciężka zbroja,Żelazna pięść,Sztandarowy:sztandar ze smoczej skóry,Muzyk
-Ludojadzix5(330):Lekka zbroja,Para ogrzych pistoletów,Snajper,Zatrute ataki,Sztandarowy:sztandar wiecznych płomieni
-Szablozęby(21)
-Szablozęby(21)
-Ołowiomiotaczex4(172)
-Pożeracz(90)
Rare(340):
-Żelazocisk(170)
-Żelazocisk(170)
Nie jestem pewny poprawności tłumaczenia nazwy "Iron blaster" ,ale wszystko inne powinno być OK
Lord(375):
-Duży kucharz(375):Generał,4lvl:tradycja bestii,Zbroja z posrebrzanej stali,Talizman ochrony
Heroes(428):
-Pięściarz(158):BSB,Ciężka zbroja,Żelazna pięść,Smoczy hełm,Korona dowodzenia
-Mały kucharz(170):2lvl:tradycja niebios,Zwój rozproszenia,Tarcza uroku,Ikona przeklęcia żelaza
-Mały kucharz(100):1lvl:tradycja przepastnych jelit
Core(741):
-Żelazobrzuchyx8(379):Sztandarowy:sztandar dyscypliny,Dowódca oddziału
-Bykix11(362):Żelazna pięść,Dowódca oddziału
Special(914):
-Kawaleria Mournfang'ówx3(280):Ciężka zbroja,Żelazna pięść,Sztandarowy:sztandar ze smoczej skóry,Muzyk
-Ludojadzix5(330):Lekka zbroja,Para ogrzych pistoletów,Snajper,Zatrute ataki,Sztandarowy:sztandar wiecznych płomieni
-Szablozęby(21)
-Szablozęby(21)
-Ołowiomiotaczex4(172)
-Pożeracz(90)
Rare(340):
-Żelazocisk(170)
-Żelazocisk(170)
Nie jestem pewny poprawności tłumaczenia nazwy "Iron blaster" ,ale wszystko inne powinno być OK
As long as single one of us stands, we are legion
A już myślałem że przedpremierowo krąży gdzieś polski podręcznik, na który czekam z utęsknieniem
Zobaczymy jak będzie przetłumaczone.
Żeby nie odbiegać, lorda złożyłbym inaczej, pytanie czy bestia pasuje do ogrów? Imo, najmniej z możliwych domen. Z jednego rzeźnika bym zrezygnował, przy 3 czarodziejach będziesz miał problem z wyborem czarów jakie będziesz chciał rzucić - myślę ze będzie Ci brakowało kostek. Kawalerię powiększyłbym do 4, a ludożerców do 6.
@kubencjusz, grałem już raz przeciw VC, ale chciałem poznać inne opinie
To co napisałeś zgadza się w 100%, teraz będę testował kawalerię, i będę starał się unikać GG, bo starcie z nimi było bolesne
Wrighty udało mi się ściągnąć z 2d6 s2
Moim zdaniem 'Żelazny podmuch', a kawaleria: Kawaleria Żałobnych KłówNie jestem pewny poprawności tłumaczenia nazwy "Iron blaster"
Zobaczymy jak będzie przetłumaczone.
Żeby nie odbiegać, lorda złożyłbym inaczej, pytanie czy bestia pasuje do ogrów? Imo, najmniej z możliwych domen. Z jednego rzeźnika bym zrezygnował, przy 3 czarodziejach będziesz miał problem z wyborem czarów jakie będziesz chciał rzucić - myślę ze będzie Ci brakowało kostek. Kawalerię powiększyłbym do 4, a ludożerców do 6.
@kubencjusz, grałem już raz przeciw VC, ale chciałem poznać inne opinie
To co napisałeś zgadza się w 100%, teraz będę testował kawalerię, i będę starał się unikać GG, bo starcie z nimi było bolesne
Wrighty udało mi się ściągnąć z 2d6 s2
Wisła Kraków.
Na VC polecam hellheart, wyłączenie wampirom magii na jedną turę (albo wysadzenie generała) - bezcenne . Problem w tym że wampir musi być w tych 15-20 calach żeby odpalony przedmiot się nie zmarnował (nie ma co ryzykować rzutu na +5).
Za to z gwardią może być problem, jeśli przeciwnik ma dużo tych niemilców, wtedy jedynym w miarę pewnym sposobem będzie związanie walką oddziału z wampirem za pomocą Sabretuska lub Dżordża. I wywalenie wszystkich ataków ogrów (w tym zionięć) po ww oddziale. Na regenerację weź albo Firebellyego, albo Lore of Death i spróbuj ustrzelić BSB.
Za to z gwardią może być problem, jeśli przeciwnik ma dużo tych niemilców, wtedy jedynym w miarę pewnym sposobem będzie związanie walką oddziału z wampirem za pomocą Sabretuska lub Dżordża. I wywalenie wszystkich ataków ogrów (w tym zionięć) po ww oddziale. Na regenerację weź albo Firebellyego, albo Lore of Death i spróbuj ustrzelić BSB.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
W tamtej bitwie miałem problem jedynie z GG, właśnie z powodu regeneracji, a nie miałem nic z płonącymi atakami
To był jedyny problem, leadzi odstrzelili vargulfa, resztę ogarneli ironi, nie mniej GG które były cały czas wskrzeszane sprawiły mi najwięcej problemów, i przez to przegrałem minimalnie
To był jedyny problem, leadzi odstrzelili vargulfa, resztę ogarneli ironi, nie mniej GG które były cały czas wskrzeszane sprawiły mi najwięcej problemów, i przez to przegrałem minimalnie
Wisła Kraków.
Z doświadczenia wyniesionego po graniu VC wiem, że wampirzy generał (hełm, 4lvl) zawsze jest daleko od walki, więc z załatwieniem go HH może być problem.Majestic pisze:Na VC polecam hellheart, wyłączenie wampirom magii na jedną turę (albo wysadzenie generała) - bezcenne . Problem w tym że wampir musi być w tych 15-20 calach żeby odpalony przedmiot się nie zmarnował (nie ma co ryzykować rzutu na +5).
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
ja tam lubię jeszcze grave guard potraktować -1s, -1T i potem położyć łezkę, aż się łezka ze szczęścia w oku kręci, bo średnio spada z 15 gg przy dobrym trafieniu (ach te moje gry słowne ) Jak na tego samego fire belly wrzucimy hell harta to robimy kamikadze
Podaj chociaż jakieś konkrety
Na ile punktów to rozpiska? To wszystkie modele które posiadasz, czy możesz wprowadzić jakieś zmiany?
Tak na szybko - Na małe punkty zamiast butchera dałbym firebelly'ego. Daje Ci to cenne zionięcie i fireballa czyli pewny i przydatny czar, a szanse wylosowania regeneracji na małym rzeźniku są małe...
Wywal czempiona z leadów i zredukuj ich do 4 dodając jeszcze jednego ironguta. A najlepiej napisz jakie figurki jeszcze posiadasz, choć na taki punkty raczej nie poszalejesz z rozpiską
Na ile punktów to rozpiska? To wszystkie modele które posiadasz, czy możesz wprowadzić jakieś zmiany?
Tak na szybko - Na małe punkty zamiast butchera dałbym firebelly'ego. Daje Ci to cenne zionięcie i fireballa czyli pewny i przydatny czar, a szanse wylosowania regeneracji na małym rzeźniku są małe...
Wywal czempiona z leadów i zredukuj ich do 4 dodając jeszcze jednego ironguta. A najlepiej napisz jakie figurki jeszcze posiadasz, choć na taki punkty raczej nie poszalejesz z rozpiską
Witamy,
Sam kupiłem jako pierwszy zakup battalion i jego zawartość możesz złożyć jako 9 Irongut'ów ( na obrazku jest 6 ale w na wyprasce jest 8 łapek i GW a sztandarowy i tak jest ze zwykłych ogrów) dalej polecam 4 Leadbelcher'sów ( tylko tylu można zrobić) i zostaje Ci 3 ogrów z których można zrobić.... 3 ogry lub pokonwertować na BSB bądź Kucharzy.
Pozdro czcibor~
edit. Zapomniałem GW dołaczyło do każdego ogra jednego gnoblara na podstawke. Mając więc kilka małych podstawek możesz zrobić sobie unit Gnobów , troche klonowy ale za friko
Sam kupiłem jako pierwszy zakup battalion i jego zawartość możesz złożyć jako 9 Irongut'ów ( na obrazku jest 6 ale w na wyprasce jest 8 łapek i GW a sztandarowy i tak jest ze zwykłych ogrów) dalej polecam 4 Leadbelcher'sów ( tylko tylu można zrobić) i zostaje Ci 3 ogrów z których można zrobić.... 3 ogry lub pokonwertować na BSB bądź Kucharzy.
Pozdro czcibor~
edit. Zapomniałem GW dołaczyło do każdego ogra jednego gnoblara na podstawke. Mając więc kilka małych podstawek możesz zrobić sobie unit Gnobów , troche klonowy ale za friko
Witam,
Rozpiska na sobotnią gre z HE
Smacznego
Unnamed1500 Pts - Ogre Kingdoms Army
1 Firebelly @ 202.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Fire; 2ndWeapon
Talisman of Preservation [45.0]
8 Ironguts @ 437.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
1 Gutlord @ [10.0] Pts
5 Leadbelchers @ 278.0 Pts
Light Armour; Musician
1 Thunderfist @ [10.0] Pts
1 Ironblaster @ 170.0 Pts
1 Leadbelcher @ [0.0] Pts
1 Gnoblar Scrapper @ [0.0] Pts
1 Rhinox @ [0.0] Pts
1 Gorger @ 90.0 Pts
Frenzy
1 Bruiser @ 173.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Heavy Armour; Iron Fist; Battle Standard
Talisman of Endurance [30.0]
30 Gnoblars @ 120.0 Pts
Throwing Weapons; Standard; Musician
Models in Army: 49
Total Army Cost: 1470.0
Kminie co za te 30 pkt może koty?
Pozdro czcibor~
Rozpiska na sobotnią gre z HE
Smacznego
Unnamed1500 Pts - Ogre Kingdoms Army
1 Firebelly @ 202.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Fire; 2ndWeapon
Talisman of Preservation [45.0]
8 Ironguts @ 437.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
1 Gutlord @ [10.0] Pts
5 Leadbelchers @ 278.0 Pts
Light Armour; Musician
1 Thunderfist @ [10.0] Pts
1 Ironblaster @ 170.0 Pts
1 Leadbelcher @ [0.0] Pts
1 Gnoblar Scrapper @ [0.0] Pts
1 Rhinox @ [0.0] Pts
1 Gorger @ 90.0 Pts
Frenzy
1 Bruiser @ 173.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Heavy Armour; Iron Fist; Battle Standard
Talisman of Endurance [30.0]
30 Gnoblars @ 120.0 Pts
Throwing Weapons; Standard; Musician
Models in Army: 49
Total Army Cost: 1470.0
Kminie co za te 30 pkt może koty?
Pozdro czcibor~
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
po co ci na HE ironbalster ? Może to zabrzmi głupio, ale tu akurat wybrał bym scrape. przy 3 tafa nie jest taka zła