Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Klafuti »

Vallarr pisze:Nie trzeba RB, chodzi o kolejnosc atakow. Lord bije przed smokiem, champ SM bije rowno z reszta SM.
Mozna by to ladnie naciagac, ze "any model wounded" oznacza przebicie tougha, a przed save, wtedy by musial przerzucac tez reszty SM, ale watpie by taka byla prawidlowa interpretacja :P
No więc właśnie wound to jest przebicie tougha, inaczej item nie miałby sensu, bo jego własność ma zastosowanie w momencie udanego rzutu na zranienie, który to natomiast aktywuje rzut ochronny. Tylko gdy rzut ochronny jest udany, następuje przerzut. Odbywa się to wyłącznie w takiej kolejności. Zatem save podlega przerzutom od pozostałych SM, gdyż wound następuje przed rzutem na save, zgodnie z sekwencją rozgrywania walki. W zasadzie można sobie rozpisać algorytm, wtedy łatwiej dostrzec jak to się dzieje. Odniesienie rany a zranienie to dwie różne rzeczy. Po udanym zranieniu model rzuca na ochronę by uniknąć odniesienia rany, taka subtelna różnica.
Inaczej jest w przypadku regenaracji: regeneracja zostaje zdjęta już po odniesieniu rany, dlatego tak wygląda to w sytuacji omawianej na przykładzie WL używających sztandaru.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Nie jestem przekonany, bo musze dokladniej poszukac, ale Twojej interpretacji sprzyja fakt, ze np spellthieving sword ma "unsaved wound", tormentor czy warrior to samo. Tu tego nie ma, jest "wounded" po prostu. Save rzuca sie po woundowaniu, wiec efekt dziala instant i rownoczesnie z atakami reszty HE... hm... na logike masz racje :mrgreen:

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

panowie widze ze nudzi sie wam skoro szukacie dziury w calym:/ to co tu sie wyprawie to jest ewidentne naginane zasad, zamysl dziala tego przedmiotu jest oczywisty po co jeszcze stwarzac problemy?
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Ten przedmiot może być równie dobrze mocniejszy niż się na początku wydawało - wskazuje na to jego cena i to co w porównaniu do niej potrafi przy logicznej interpretacji :mrgreen: , w dodatku uważam, że moja interpretacja jest słuszna, bo wywnioskowana przy pomocy ścisłego rozumowania 8) :wink: .
Ostatnio zmieniony 2 gru 2011, o 19:52 przez Klafuti, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

przy waszej napwno jest giety jak favorka, ale przy LOGICZNEJ interpretacji jest dobry...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Wykaz nielogicznosc interpretacji Klafutiego :mrgreen:

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

przy waszej napwno jest giety jak favorka
Favorka nie jest gięta, co najwyżej autor AB dał jej nieco za duze prerogatywy jak kiedyś pisał odpowiedzi na pytania graczy :P . A co do loreca naprawdę nie wiem gdzie szukacie tu dziury :) . Opis przedmiotu jest przecież wyjątkowo jasny.
One use only. This item is used at the start of any Close Combat phase. The bearer may re-roll all rolls to hit and wound until the end of the phase. Any model wounded by his attacks this phase must re-roll any successful saves of any kind. At the end of the phase the bearer suffers one wound with no saves of any kind allowed.
Jasno i wyraźnie - przerzuty udanych sv. są tylko od ran zadanych przez posiadacza amuletu, i to o ile amulet jest aktywowany. Podkreślony zapis znaczy przecież tyle co "każdy zraniony przez posiadacza model w tej fazie". Nie za bardzo jest jak rozciągać przerzuty na całą wrogą jednostkę, bo posiadacz zranił przecież określoną liczbę modeli, wszystkie inne nie są przecież poddane działaniu talizmanu.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nom, wg opisu przerzuty są do końca danej fazy CC.
Co moim zdaniem i tak nie zmienia plewności tego przedmiotu :)

pozdrawiam
A.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Infernal Puppet pisze:Nie za bardzo jest jak rozciągać przerzuty na całą wrogą jednostkę, bo posiadacz zranił przecież określoną liczbę modeli, wszystkie inne nie są przecież poddane działaniu talizmanu.
Wiadomo, że Gwardii, czy Chosenów tym nie poskłada, ale hydre, abome już tak :wink: Poza tym złożenie ze smokiem już jest fajne a moje combo z Foe Bane robi się jeszcze mocniejsze przy takiej interpretacji zapisu :D
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Fajny to jest ten talizman jak się ma maga z life-em. Można wyleczyć princa a atrybutu ( rzucając jakiś "niewinny" czar na inny oddział :wink: , chociaż nie wiem, czy ta szkoła ma jakieś "niewinne" czary). Albo dać go np. czempionowi swordmasterów - będzie niejednego herosa w stanie usiec, a z czarem regrowth nawet można go zrecyklingować po użyciu :mrgreen: .
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Tym czarem nie można leczyć postaci ani ich wierzchowców.
Infernal Puppet pisze:Jasno i wyraźnie - przerzuty udanych sv. są tylko od ran zadanych przez posiadacza amuletu, i to o ile amulet jest aktywowany. Podkreślony zapis znaczy przecież tyle co "każdy zraniony przez posiadacza model w tej fazie". Nie za bardzo jest jak rozciągać przerzuty na całą wrogą jednostkę, bo posiadacz zranił przecież określoną liczbę modeli, wszystkie inne nie są przecież poddane działaniu talizmanu.
Chodzi o rozciąganiu przerzutów na własną jednostkę, nie o pozostałych członków atakowanej jednostki. Zapis ten może być (i powinien) interpretowany w ten sposób że: użytkownik talizmanu rani wroga (rani - chodzi o udany rzut na zranienie, gra wyróżnia również otrzymanie rany czyli następstwo niezdanego save'a, ale o tym już pisałem) przez co ten musi do końca tury przerzucać udane save'y, tymczasem kilku pozostałych członków oddziału kieruje swoje ataki w ten sam cel co czempion. Jeśli czempion uzyskał choć jeden udany rzut na zranienie, cel musi przerzucać wszelkie save'y do końca tej tury nawet jeśli pozostałe rany pochodzą od innych żołnierzy - talizman zdążył już zwarzywić fazę rzutów ochronnych. Następnie czempion siada, a potem zostaje zastąpiony nowym, w identycznej konfiguracji.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Taka idea za mocno mi zalatuje RAW-em ( i PG ), a za mało RAI :P . IMHO rozbija się o to co posiadacz talizmanu atakuje. Jeśli jest to jakiś konkretny model ( bohater/czempion ), to tak. Jak w/w został zraniony przez posiadacza talizmanu to w istocie, musi przerzucać udane rzuty obronne, i o ile przeżyje, rozciąga się to też na wszystkie inne trafiające go ataki w danej fazie. Natomiast rozciąganie tego na r&f to jak dal mnie duże nadużycie i nadinterpretacja. Opis talizmanu jasno mówi ze działa na modele konkretnie zranione przez posiadacza. Używający zranił X modeli r&f, to tyleż modeli musi przerzucać udane sv. Mogę się jeszcze ew. zgodzić z tym, że jak przeżyją to od kolejnych ataków w danej fazie również muszą przerzucać, ale tylko te konkretne modele ( tworząc niejako oddzielną grupę wśród jednolitych zazwyczaj r&f ). Da się przecież odróżnić ilościowo ile jest modeli w grupie podpadającej pod działanie talizmanu, a ile w grupie poza tym działaniem.
Tym czarem nie można leczyć postaci ani ich wierzchowców.
Regrowth był wspomniany w kontekście czempiona :P .
Mad Mike pisze:

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Infernal Puppet pisze:Używający zranił X modeli r&f, to tyleż modeli musi przerzucać udane sv. Mogę się jeszcze ew. zgodzić z tym, że jak przeżyją to od kolejnych ataków w danej fazie również muszą przerzucać, ale tylko te konkretne modele ( tworząc niejako oddzielną grupę wśród jednolitych zazwyczaj r&f ). Da się przecież odróżnić ilościowo ile jest modeli w grupie podpadającej pod działanie talizmanu, a ile w grupie poza tym działaniem.
Tak, dokładnie o to mi cały czas chodziło - modele, które użytkownik zranił muszą przerzucać, ci których nie zranił nie muszą. Poza tym RAW-owanie jest spoko, dokładne trzymanie się zasad pozwala uniknąć zamieszania i zapewnia, że wszyscy gramy w tę samą grę.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

To ten sam myk co z przerzutem wardow w btb - tyle konkretnych modeli moze ladowac w tych konkretnych kolesi, ktorzy musza przerzucac wardy z trickstera. Jesli 1/2/3 konkretnych kolesi musi przerzucac save z loeca, to tak samo latwo wyliczyc ile atakow bije z potencjalnym rerollem. W przypadku pojedynczych modeli sprawa jest oczywista, w przypadku oddzialu sporo zamieszania sie robi.
Inna sprawa, ze choc to czysty RAW, wiec legalny, to chetnie bym to skonsultowal z profesjonalnym sedzia :P

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Tak, dokładnie o to mi cały czas chodziło - modele, które użytkownik zranił muszą przerzucać, ci których nie zranił nie muszą. Poza tym RAW-owanie jest spoko, dokładne trzymanie się zasad pozwala uniknąć zamieszania i zapewnia, że wszyscy gramy w tę samą grę.
Też, ale Bywa, ze za daleko idący RAW prowadzi do różnorakich wypaczeń ducha gry. RAI, choć nieścisłe są zazwyczaj bliższe "zdrowemu rozsądkowi".
To ten sam myk co z przerzutem wardow w btb - tyle konkretnych modeli moze ladowac w tych konkretnych kolesi, ktorzy musza przerzucac wardy z trickstera. Jesli 1/2/3 konkretnych kolesi musi przerzucac save z loeca, to tak samo latwo wyliczyc ile atakow bije z potencjalnym rerollem. W przypadku pojedynczych modeli sprawa jest oczywista, w przypadku oddzialu sporo zamieszania sie robi.
Dokładnie. Podobnie jak myk w sojuszu demony + wojacy, gdy na jeden oddział jest rzucony curse of the leaper, a herald nurgla rzuca miasmę będąc z nim w kontakcie. Modele w BtB mają 1T, po czym klątwa obniża do 0 i model ginie. Na jego miejsce wchodzą kolejne modele, znów są w BtB i efekt się powtarza. Innymi słowy można tym zagraniem unicestwić absolutnie dowolny oddział.
Mad Mike pisze:

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

a czy przypadkiem w obu czarach nie jest zaznaczone do max 1?
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

W mismie tak, w lepperze nie.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

nie mają - dokładnie tak to działa jak opisał kolega powyżej - zabijają wszystko

Ja mam inne pytanie dotycząc nowych ustaleń do Death Magic- Wsadzam małego maga do regimentu PG ze sztandarem dyscypliny- walę sniperkę z 10 ld czy nie? A co się dzieje jak wsadzam maga do regimentu z generałem? Może mi ktoś rozpisać jak to dokładnie działa?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

PiotrB pisze: Ja mam inne pytanie dotycząc nowych ustaleń do Death Magic- Wsadzam małego maga do regimentu PG ze sztandarem dyscypliny- walę sniperkę z 10 ld czy nie? A co się dzieje jak wsadzam maga do regimentu z generałem? Może mi ktoś rozpisać jak to dokładnie działa?
bierzesz "najwyższe niezmodyfikowane LD w oddziale".

Wsadzasz małego maga do PG - snajperka z Ld 9
Wsadzasz małego maga do PG z bannerem +1 Ld - snajperka z Ld 9
Wsadzasz małego maga do WL - snajperka z Ld 8
Wsadzasz małego maga do WL z BSB - snajperka z Ld 9
Wsadzasz małego maga do WL z arcymagiem - snajperka z Ld 9
Wsadzasz małego maga do WL z princem - snajperka z Ld 10
Wsadzasz małego maga do WL koło których stoi generał (np. prince na smoku) - snajperka z Ld 8
Wsadzasz małego maga do WL na których rzucone jest Doom&Darkness - snajperka z Ld 8

Jeśli jeszcze jest jakiś niejasny przykład to mogę wyjaśnić.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

podziękował !!!
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Zablokowany