Masy plastyczne

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Re: Masy plastyczne

Post autor: Elgrond »

Kiedyś raz użyłem i była fatalna. Nie wiem czy nadal jest taka sama ale jak użytkowałem to się strasznie kruszyła i była miękka po związaniu co sprawiało, że łatwo można było uszkodzić wykonany element. Obecnie używał również polskiej masy tylko w pojemniczkach. Trochę smerdzi ale pracuje się dosyć dobrze. Po wyrobieniu materiały czekam około 15 minut aż proces chemiczny aktywuje składniki i można pracować.

Wadą tez w paskach jest dodatkowo to, że strasznie się wysuszała natomiast w pojemnikach jest zamknięta i nawet po kilku latach jest nadal dobra.
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

FYI
jest aukcja kogoś na allegro jakby ktoś potrzebował Polymorpha
http://allegro.pl/polymorph-wielorazowa ... 17772.html
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

siscov
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: siscov »

Polecam produkt powyżej, mam właśnie z tego źródła i jestem zadowolony ;)
Jeśli kopiujecie GSem to koniecznie trzeba nasmarować polymorphową formę olejem inaczej GS może się przykleić do formy.
Mój river troll stygnie, dodam jutro zdjęcia ;)
podpis był niezgodny z regulaminem

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

a jak się do tego GS przylepi to da się wrzucić do wrzątku i wtedy odczepić czy jest ciężko?

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Jest ciężko. Szczerze mówiąc, darowałem sobie próby odklejenia i wywaliłem po prostu kawałek polymorpha (swoją drogą zrobiłem wtedy za grubą formę, ale to już bajka na inny wieczór).
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jak przechowujecie green stuff aby nie wysychał?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

lodóweczka panie szanowny lodóweczka :D bardzo dobry na kanapki ;) (mam nadzieję, że nikt tego żartu nie weźmie na poważnie, a piszę to bo świrów na bp nie brakuje.) :twisted:

siscov
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: siscov »

żeby gs nie przyklejał sie do polymorpha:
gs'em bawic się chwile w ciepłej wodzie (np tej w której trzymasz polymorpha) , a formę posmarować olejem/oliwą
co prawda wynika z tego większa szansa na ubytki, ale za to możesz bez nerwów zostawić na nockę gsa w formie do zastygnięcia. a ubytki się zaklei

mój troll chaosu zrobiony za pomoca gsa i polymorpha.

Obrazek

jedyne części, których użyłem to kopyta, głowa, gąbka do naczyń, reszta to płynny gs, zwykły gs i polymorph

Moje pytanie:
Czy wie ktoś może, czym różnią się różne rodzaje mas milliput, poza oczywiście ceną?
podpis był niezgodny z regulaminem

Awatar użytkownika
JAMA
Pseudoklimaciarz
Kontakt:

Post autor: JAMA »

Milliputy:
- Superfine - biały, bardzo kremowy, do robienia faktur powierzchni i części o bardzo drobnych wymiarach,
- Silver Grey i Black - podobna faktura, mniej gładki niż Superfine, jak nazwa wskazuje - różnią się kolorem, jak ktoś chce mieć od razu czarne drzewce do broni, to ma jak znalazł,
- Standard Yellow Gray - podstawowy rodzaj Milliputa, do wykonywania większych elementów, korpusów, kadłubów, części o mniej skomplikowanej powierzchni (spodnie zrobicie wojakowi z Yellow Gray, a kolczugę z Superfine),
- Terracotta - nie nadaje się do figurek, jak ktoś chce babci zrobić ładny stojak pod świeczkę lub naprawić doniczkę, to jest w sam raz.
Wszystkie Milliputy są dwuskładnikowe, po utwardzeniu można je wiercić, szlifować i polerować, co w przypadku Green Stuffu nie jest takie oczywiste :)
Malujesz? Rzeźbisz? Konwertujesz? Sprawdź JAMĘ

ODPOWIEDZ