Co i jak testujemy dla maszyn?

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Co i jak testujemy dla maszyn?

Post autor: SiersciucH »

Pytałem już w pytaniach krótkobrodego ale dostałem różne odpowiedzi i pewnie ten temat tam zaraz zniknie w gąszczu
a więc jeszcze raz:
jakie charakterystyki testuje na maszynach z charakterystyki maszyn a jakie z charakterystyk załogi?
chodzi mi głównie o Ld przy panice i I przy słońcu czegośtam

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

RB str.108 - "War machines automatically fail all characteristic tests, save for Toughness and Leadership tests." LD i T testujesz na charakterystyce załogi.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Dostałeś dokładne i zgodne z prawdą odpowiedzi. Odpowiedzi, które są zresztą łatwe do znalezienia w rulebooku.
Następnym razem może je przeczytaj zanim zaśmiecasz forum nowym, niepotrzebnym tematem.
pzdr

Awatar użytkownika
SiersciucH

w podręczniku akapit wyżej pisze również "You always use the M, WS, Bs, S, I, A and Ld of the crew. The toughness of the war machine is used against ranged atacks."
a tłumacząc to "War hachines automatically fail all characteristic tests,save for toughness and leadership tests."
wychodzi "maszyny automatycznie oblewają wszystkie testy charakterystyki, rzuty obronne na wytrzymałość i testy leadership."

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

SiersciucH pisze: a tłumacząc to "War hachines automatically fail all characteristic tests,save for toughness and leadership tests."
wychodzi "maszyny automatycznie oblewają wszystkie testy charakterystyki, rzuty obronne na wytrzymałość i testy leadership."
Przetłumacz sobie to zdanie jeszcze raz. Podpowiem ci, że słowo "save" to nie "armour save" lub ward ;)
Dlatego właśnie jestem za tłumaczeniem podręczników na język polski. Niektórym czytanie tekstów po angielsku nie wychodzi na dobre ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Soulferin pisze:RB str.108 - "War machines automatically fail all characteristic tests, save for Toughness and Leadership tests." LD i T testujesz na charakterystyce załogi.
troszke przegiales ;)
maszyna ma swojego T, wiec testuje ja na swojej.

a teraz reasumujac:

Kod: Zaznacz cały

War machines automatically fail all characteristic tests, save for Toughness and Leadership tests
to zdanie mowi nam wyraznie jakie testy mozemy wykonywac na maszynie.
Ld jest testem liderki wiec wykonujemy ja na najwyzszej jaka mode posiada. maszyna ma 0 jednak obsluganci maja 9. wykonujemy wiec test na 9.
slonce (6 smierci) kaze nam wykonywac test I. zgodnie z powyzszym zdaniem, takie testu nie mozemy wykonac. oblewamy go wiec, z automatu.

jest rowniez zdanie:

Kod: Zaznacz cały

You always use the M, WS, Bs, S, I, A and Ld of the crew. The toughness of the war machine is used against ranged atacks
wszystko co nie jest testem korzysta z profilu zalogantow.
ruszamy sie? maszyna nie ma M - wykorzystujemy 3 zalogi.
strzelamy z balisty? BS zalogi.
powiem wiecej. jest taka jednostka w TK sepulchral stalker. oni maja autohity z kosci artyleryjki a przy ranieniu zamiast T uzywaja I. na maszyny to dziala bo te uzywaja I obslugi (bo to nie jest test).
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
SiersciucH

ok teraz już rozumiem (ogolnie niezła lipa z tym słońcem) a teraz jakieś rady jak się temu przeciwstawić, czy warto brać runę pożeracz czaru, czy może lepiej zainwestować w dwie runy rozproszenia? jakieś inne pomysły ?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

zależy na jakie pkt :)

mi się np. podobają 2 runy "pożerania"

jak trafisz na VC to w żadnm wypatku nie trać ich na poppychaczke tylko na wskrzeszanie na lordzie do skutku :)
"VC bez wskrzeszania to nie VC"
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Na runelordzie można się pobawić w takie rzeczy. A na VC imo o wiele lepiej jest zeżreć popychaczkę, to ona jest najgroźniejsza.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Ta a najlepiej oba czary ale wg mnie wazniejsze wskrzeszanie... Bo jakie inne czary rzuci? Popychaczke na 15 GG? Albo na ghule? A 15GG z helmem to posypesz lonbeardami w max 2 tury :) a bez popychsczki z wskrzeszaniem w min 3

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

tak tylko że popychaczka na oddziale walczącym ma ASF i rerolla więc również wole wciągnąc popychaczkę niż małe wskrzeszenie.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Ta, ale ta gwardia po ostrzale nie dojdzie w liczbie 30 tylko max 10

a ghuli nie ma co sie bac bo nasz klocek och sypnie, albo przetrzyma

ODPOWIEDZ