8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
overrun rulebook: special pursuit move itd? A pursuit ma dokładnie opisane że szarża
RB str 59.
Jest zapisek, że overrun robi się na wprost, tak jakby gonili wroga przed sobą i, że wszystkie pozostałe reguły pościgu, takie jak przeszkadzające tereny i unity też się stosuje.
Jest zapisek, że overrun robi się na wprost, tak jakby gonili wroga przed sobą i, że wszystkie pozostałe reguły pościgu, takie jak przeszkadzające tereny i unity też się stosuje.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Ale jeśli tym ruchem wejdzie się w kontaky z wrogiem, można, a nawet trzeba, zrobić wheela w celu maksymalizacji modeli.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Ok, to nie ulega dla mnie wątpliwości. Chodzi o sytuację typu:Andrzej pisze:Ale jeśli tym ruchem wejdzie się w kontaky z wrogiem, można, a nawet trzeba, zrobić wheela w celu maksymalizacji modeli.
Widziałem sędziowanie pozwalające jednostce AS w ramach overruna wszarżować w jednostkę ER pomimo, że nie leżała na trasie ruchu do przodu. I tłumaczenie było właśnie takie, że to nowa szarża. Co więcej z takim sędziowaniem spotkałem się więcej niż raz. Pytanie, czy to kwestia błędu sędziego, czy taka interpretacja jest obowiązująca. Jeśli tak, to pytam na jakiej podstawie, bo z zasad ni jak mi to ie wychodzi.
Z tego co wiem overrunować można tylko w linii prostej wedle środka oddziału atakującego do atakowanego i nie można wtedy robić maksymalizacji. Jednak nie mam przy sobie podręcznika i nie mogę tego dokładnie sprawdzić.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
wszystko jest jasno napisze w rb.
Taka szarża zembol jest niemożliwa.
1. Rzucasz na overrun
2. sprawdzasz czy biegnąc idealnie po lini prostej wpadasz na wroga
3. jeśli tak, to traktujesz to jak nową szarżę i robisz max 90 stopni wheela aby zmaksymalizować walczących
Taka szarża zembol jest niemożliwa.
1. Rzucasz na overrun
2. sprawdzasz czy biegnąc idealnie po lini prostej wpadasz na wroga
3. jeśli tak, to traktujesz to jak nową szarżę i robisz max 90 stopni wheela aby zmaksymalizować walczących
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
tzn podpunkt nr 3 Durina jest błędny? Jeśli się stykną to walczą tak jak na siebie wpadną czy można jednak tego whella zrobić?Afro pisze:Tak jest napisane w podręczniku, tylko po linii prostej.
Sytuacja jest prosta:
-sprawdzamy czy na wprost w określonym rzutem zasięgu jest wróg,
-jeżeli nie ma to przesuwamy się do przodu o tyle ile możemy (chodzi o to by nie wchodzić w cal od impasów itp),
-jeżeli jest to wykonujemy na niego szarżę on wykonuje reakcję hold,
-sprawdzamy czy na wprost w określonym rzutem zasięgu jest wróg,
-jeżeli nie ma to przesuwamy się do przodu o tyle ile możemy (chodzi o to by nie wchodzić w cal od impasów itp),
-jeżeli jest to wykonujemy na niego szarżę on wykonuje reakcję hold,
Mam pytanie:
Jest odział kuszników DE na tą jednostkę od przodu szarżuje orzełek ( 1" przed kuszami) i oddział WL (7" od kusz) i pytanie czy kusznicy mogą zrobić Stand and shout na WL chociaż szarżuje na nie również orzeł który jest cal przed nimi, a nie można wykonać tej reakcji jeżeli wróg jest zbyt blisko.
Jest odział kuszników DE na tą jednostkę od przodu szarżuje orzełek ( 1" przed kuszami) i oddział WL (7" od kusz) i pytanie czy kusznicy mogą zrobić Stand and shout na WL chociaż szarżuje na nie również orzeł który jest cal przed nimi, a nie można wykonać tej reakcji jeżeli wróg jest zbyt blisko.
Stand and shout mogą zawsze zrobicSlayer pisze:Mam pytanie:
aha, bo chodziło mi o to ze jak jestem 1" przed kuszami orzełkiem który szarżuje na nich to nie może wykonać reakcji stać i strzelać bo jest w odległości mniejszej niż ruch orła ale większej niż ruch WL którzy tez szarżują i w WL moze strzelac tylko nie w orła?
S&S sprawdzasz na każdą jednostkę indywidualnie. Nie możesz zrobić S&S na orła, ale możesz wykonać go na WL.
Jeśli ostatnią reakcją jest flee czyli np w tym wypadku s&s na orła (bo jest quick to fire) i flee przed WL. Liczy się ostatnia reakcja czyli s&s na orła nie ma tak ??
szarża orła, reakcja S&S, wykonanie S&S;
szarża WL, reakcja flee, wykonanie flee;
przesunięcie orła i WL.
szarża WL, reakcja flee, wykonanie flee;
przesunięcie orła i WL.