Orki i Gobliny 2000pkt

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Piotr3K
Kretozord

Orki i Gobliny 2000pkt

Post autor: Piotr3K »

Black Orc Warboos
-general, boar, bigged's kickin boots, enchanted shield, ulag's akk'rit axe
Black Orc Big Boss
-BSB, martog's best basha
Goblin Shaman
-wolf chariot, 2lv, nibbla's itty ring, dispel scroll
Night Goblin Shaman
-2lv, 2x dispel scroll
23x Orc Boyz
-fcg, shields
10x Savage Boyz
-2nd weapon, shield, muzyk
24x Night Goblins
-muzyk, sztandar, siatki, 2x fanatyk
5x Wolf Riders
-muzyk, spears
5x Spider Riders
-muzyk
8x Squig Hoppers
14x Black Orcs
-fcg, shields
2x Spear Chukka
Giant
Troll

Casting pool: 6
Dispel pool: 4
Models: 106
Total army cost: 1992 pts

Co powiecie o takiej rospisce?
Jest ok, czy raczej coś do wymiany?

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Black orki???? :| Przecież ten klocek nigdy nie dojdzie i strata pkt... Już lepiej Big Unsi... Po co w dzikusach tarcze? I tak mają malutkiego sv i kazdy ci zdejmie... Ot moje zdanie...

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Po pierwzsze bym wywalił tarcze z dzikusów akoro mają drugą czope.

I raczej dużo nie pomagujesz. 6 kości i bound zatrzyma każdy kto bedzie mial jakąkolwiek ochronę magiczną większą niż 3 kostki i 2 DSy.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

przez 4DS i 4DD tez sie przebija wbrew pozorom

nie bede pisal co nalezy zmienic-wyszloby cos bardzo podobnego do mojej rozpy
pograsz sam i zobaczysz co sie nie sprawdza a co sie zwraca

Piotr3K
Kretozord

Czyli black orków wogóle się nie opłaca wystawiać? :cry:
Ja mam ich 20 i myślałem że się przydadzą..
To może zdjąć 2lvl-e z magów i za to wrzócić jeszcze jedne gobliny na dzikach?
Zdejme tarcze z dzikusów to jeszcze będzie kilka punktów, tylko nie wiem na co te punkty..
A co z tymi black orkami zrobić w ogóle? Nigdy się ich nie opłaca wystawiać czy np. na 2250 już można taki duży klocek ich wystawić?
Czy lepiej ich sprzedać i kupić dzikie orki na dzikach?

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Ja wystawiałem je kiedyś i zdecydowanie wole Big Unsów... WS i Siła taka sama... Różnią sie tylko LD i SV... Zamiast black orkow Hoppersi i jak starczy to spear chukki... A zamiast trolla doom diver

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Czy opłaca sie wystawiac BO, zależy. Przetestuj ich sobie to zobaczysz czy ci pasują do stylu grania itp. Ich główny problem polega na tym że klocek dosc drogo w punktach wychodzi.

quas
Niszczyciel Światów

Blorki sa ok...ale zawsze na nie brakuje slota :(
bardziej potrzebne sa squigi/maszyny/rydwany/kawaleria

w rare uwazam a strate branie 1 trolla-lepiej wykorzystac to na doom divera
do przekierowan lepiej zastosowac snoty-ktore sa corem
To może zdjąć 2lvl-e z magów i za to wrzócić jeszcze jedne gobliny na dzikach?
po pierwsze
co to sa te gobliny na dzikach? :roll:
po drugie
w przypadku rezygnacji z lvl magii to spokojnie mozna zagrac na orc caddy+ spirit totem-wystarcza do przytrzymania magii przeciwnika (mnie sie udalo naporowego slanna+skonka shamana)
A co z tymi black orkami zrobić w ogóle? Nigdy się ich nie opłaca wystawiać czy np. na 2250 już można taki duży klocek ich wystawić?
Czy lepiej ich sprzedać i kupić dzikie orki na dzikach?
da sie ich wystawic,problemem sa sloty special
na 3k spokojnie juz wchodza
savage orc boar boyz-tez specyficzna jednostka...czasami bardziej oplaca sie mic ich innym razem ciekawiej prezentuja sie squigi

a tak na marginesie-sprzedawanie oddzialow jest slabo oplacalne;zwlaszcza ze pod wzgledem kolekcjonerskim warto miec przynajmniej 1 oddzial danego typu ktory mozna wystawiac

Piotr3K
Kretozord

quas pisze:po pierwsze
co to sa te gobliny na dzikach? :roll:
Chciałem napisać: gobliny na wilkach :lol: te dziki do przez pomyłke wyszły :P
po drugie
w przypadku rezygnacji z lvl magii to spokojnie mozna zagrac na orc caddy+ spirit totem-wystarcza do przytrzymania magii przeciwnika (mnie sie udalo naporowego slanna+skonka shamana)
Hmm.. musiałbym spróbować, nigdy nie grałem jeszcze na orkowym shamanie.
Ale ten gobliński na rydwanie się dosyć przydaje, zawsze coś tam zniszczy, a przynajmniej rydwan nie zajmuje mi speciala :D
a tak na marginesie-sprzedawanie oddzialow jest slabo oplacalne;zwlaszcza ze pod wzgledem kolekcjonerskim warto miec przynajmniej 1 oddzial danego typu ktory mozna wystawiac
W sumie, to chyba i racja. :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

BO imo nie maja sensu.
strasznie drodzy, wcale nie tacy silni, zajmuja slota, nie maja quell animosity.

stracili wszystko co mieli dobrego, dodatkowo podrozeli - ilekroc w 7ed dostawali szanse, tylekroc mnie zawodzili.

Piotr3K
Kretozord

Nie grałem na 2000 jeszcze wogóle.
Jak grałem na 1500 to klocek 20 BO się zbytnio nie sprawdził :/ był za duży, zbyt mało manewrowny i za drogi.
Nie wiem jak to jest na 2000, będe musiał niedługo sprawdzić jakoś.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

za malo fastow, w orkach ktore maja fasty tanie jak barszcz... 3-4 jazdy goblinskie to minimum, sa idealne do pulapek i przekierowywania

BO sa wporzo, ale nie jako przelamywacze, raczej jako oddzial trzymajacy shamanow... jak chcesz przelamywac lepiej wez kawe savagy z BO generalem w srodku, wtedy na dopalaczu ze sztandaru i waaagh moga pojechac nawet 26 cali... (srednio 21...)

shaman na chariocie moglby miec triksy trinket (czy jak to sie nazywa.. to do kasowanai wardow... badzo przydatny przedmiot w combie z chariotem)

pzdr

quas
Niszczyciel Światów

za malo fastow, w orkach ktore maja fasty tanie jak barszcz... 3-4 jazdy goblinskie to minimum, sa idealne do pulapek i przekierowywania
na 2k brakuje pktow na fasta nr 4
BO sa wporzo, ale nie jako przelamywacze, raczej jako oddzial trzymajacy shamanow
do tego sa wrecz beznadziejni...to juz lepiej ich wsadzic w 10 baz snotow
jak chcesz przelamywac lepiej wez kawe savagy z BO generalem w srodku, wtedy na dopalaczu ze sztandaru i waaagh moga pojechac nawet 26 cali... (srednio 21...)
BO w savage to fatalny pomysl...chlopaki sa drogawe a quell animosity jest obowiazkowe
a glupio samemu sobie zanihilowac oddzial
w tym jednym wypadku lepiej postawic na savage/orc warbossa

a co do przelamywania...w zasadzie takich jednostek w tej armii nie ma
w zasadzie najlepiej prezentuja sie savage big uns(na swinkach) i squigi
resza raczej bazuje na statyku i kombinatoryce
shaman na chariocie moglby miec triksy trinket (czy jak to sie nazywa.. to do kasowanai wardow... badzo przydatny przedmiot w combie z chariotem)
niestety slabawy combos
porownaj ograniczenia wynikajace z tego ze to goblin i to komu mialby kasowac tego warda :wink:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

quas pisze: BO w savage to fatalny pomysl...chlopaki sa drogawe a quell animosity jest obowiazkowe
a glupio samemu sobie zanihilowac oddzial
w tym jednym wypadku lepiej postawic na savage/orc warbossa
widzialem to w akcji u ptasznika wiele razy i jakos nie narzekal... wole podjac ryzyko niz miec 1dynke na animozji skutkuja byciem zjechanym przez wroga w kluczowym momencie gry...
quas pisze: a co do przelamywania...w zasadzie takich jednostek w tej armii nie ma
w zasadzie najlepiej prezentuja sie savage big uns(na swinkach)
sa za drodzy, zwykli wypadaja o niebo lepiej
quas pisze: niestety slabawy combos
porownaj ograniczenia wynikajace z tego ze to goblin i to komu mialby kasowac tego warda :wink:
trzymasz przy generale i w szarzy testujesz fear na jego LD.. wie widze problemu :)

quas
Niszczyciel Światów

offtop on
widzialem to w akcji u ptasznika wiele razy i jakos nie narzekal... wole podjac ryzyko niz miec 1dynke na animozji w kluczowym momencie gry...
w tym kluczowym momencie mozesz popchnac sie z waaagh-przy generale sie nie rzuca
sa za drodzy, zwykli wypadaja o niebo lepiej
5 z muzykiem i bossem kosztuje tyle samo co 5 z muzykiem (mniej wiecej)
a sila uderzeniowa duzo wieksza
trzymasz przy generale i w szarzy testujesz fear na jego LD.. wie widze problemu
tylko komuma kasowac ten ward?
na bretke za slabe...no i lanca ma za mala szerokosc zeby rozjechac rydwanami
a WE zastrzela w ciagu 1 tury(a tyle musi sie kulac)

jak cos ma walczyc to ma byc to boss-przynajmniej jakis atak doklada(i wtedy najlepiej sie prezentuje BO na rydwanie-popchniecie z waagh moze byc nieocenione)
jak ma czarowac to szaman
miksy w dowolna strone wypadaja slabo

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

@chariot: dryady, demony, bretka, czy nawet glupi Altar.. jakto za slabe? bretce zostaje tylko save na 4+... polemizowalbym czy takie slabe :)

@savage'e, tylko skad wiedziec kiedy jest kluczowy moment ;) dobry gracz stara sie szachowac taki oddzial cala gre.. czyhajac na magiczna 1ynke... bo o ile sie orientuje to krzyczec whaagh musiz przed rzutem, wiec nie mozesz rzucic 1 po czym se powiedziec ze akurat teraz robisz whaaagh

@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG :)

quas
Niszczyciel Światów

@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG
lol
a ty wystawiasz 10 rycerzy z FCG?
@chariot: dryady, demony, bretka, czy nawet glupi Altar.. jakto za slabe? bretce zostaje tylko save na 4+... polemizowalbym czy takie slabe
wymagaloby 2 rydwanow zeby mialo jakiekolwiek szanse
i liczysz tylko na impacty(ok 3-4 trupy),champion odda wbijajac 0-1 rane
paladyn prawdopodobnie wbija 1-2 rany
do tego mieli ranke,jak lanca byla "soczysta" 9cio osobowa to maja jeszcze outnumber/+2 ranki+sztandar...wypada mi ze w wyniku tej szarzy sie raczej polamie;ewentualnie niewielki break dla bretki i moj break ture pozniej - WOW!
pomijamy kwestie ze taki goblin to jeszcze jest fajnym celem dla pegazow? :wink:

driady mozna zjechac i bez tego-nie daja rady ze zwyklymi boyzami
w WE problemem sa 2*9tancerzy :cry:

a jakiego demona ten rydwan zobaczy? demony zwykle lataja,zwykle sa w skirmishu...i to prawdopodobie moj rydwan zlapie szarze jak juz

a w altarze problemem jest nie ward a VHS...ost mnie zirytowal i czesto wystawiam Ragnara

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

quas pisze:
@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG
lol
a ty wystawiasz 10 rycerzy z FCG?
ja nie, ale Ptaku i Gogol wystawiaja i nie narzekaja...
quas pisze: wymagaloby 2 rydwanow zeby mialo jakiekolwiek szanse
i liczysz tylko na impacty(ok 3-4 trupy),champion odda wbijajac 0-1 rane
paladyn prawdopodobnie wbija 1-2 rany
do tego mieli ranke,jak lanca byla "soczysta" 9cio osobowa to maja jeszcze outnumber/+2 ranki+sztandar...wypada mi ze w wyniku tej szarzy sie raczej polamie;ewentualnie niewielki break dla bretki i moj break ture pozniej - WOW!
pomijamy kwestie ze taki goblin to jeszcze jest fajnym celem dla pegazow? :wink:
masz US 5 i nikt ci nie karze wbijac sie od przodu...mozna troche pokminic...a pegazy to swietny cel dla hoppersow, giganta, fanoli czy nawet chukk...
quas pisze: driady mozna zjechac i bez tego-nie daja rady ze zwyklymi boyzami
fakt, osemka od przodu nie daje rady, ciekawe kto tak gra :)
quas pisze: a jakiego demona ten rydwan zobaczy?
demonicznego legiona...
quas pisze: a w altarze problemem jest nie ward a VHS...
to zycze powodzenia w rozwalaniu Altara bez posiadania S7 :) a nawet posiadajc takowa mamy 50% szans na powodzenie... a to wszsytko za ile pkt.. ?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

VHS na goblina-maga na rydwanie nie jest takie grozne znowu :P

quas
Niszczyciel Światów

masz US 5 i nikt ci nie karze wbijac sie od przodu...mozna troche pokminic...a pegazy to swietny cel dla hoppersow, giganta, fanoli czy nawet chukk...
o taaak
hoppers-3d6"-pegaz 20"...juz widze jak je lapie :roll:
gigant klepiacy je z tabelki large target...miodek :roll:
fanatyk...moze cos liznac,ale raczej niewiele zdziala
a chukki ok-trafia sie standardowo do doopy-czyli na 5+ :twisted:

i to wszystko zeby zlapac 1 oddzial pegazow
jakbym gral sam bretka to bralbym 2 takie oddzialy w tym przedziale pktowym :wink:

IMO w tym wypadku sie ten rydwanik nie sprawdzi
fakt, osemka od przodu nie daje rady, ciekawe kto tak gra
przy Ld warbossa i przy bsb wewnatrz tego oddzialu dostawiony do walki moge przyjmowac jedna 8 od przodu i kolejna od boczku
inna sprawa nie pamietam kiedy musialem przyjmowac driady od flanki
prawdziwa makabra sa tancerze...ale driad to cienkie turlacze dla boyzow
demonicznego legiona...
a teraz wczuj sie w gracza DL
jezeli ten kolo bedzie ci przeszkadzal to skasujesz go furiami/screemerami
przynajmniej ja bym tak zrobil
to zycze powodzenia w rozwalaniu Altara bez posiadania S7
Ragnar nawet z VHS ma 5 atakow z 7S...fakt ze trafiam na 4+ a potem jest 4+warda...ale mysle ze mam szanse go wklepac nie? 8)
ma jeszcze jedna zalete-jest niesamowitym straszakiem...od frontu nikt nie chce z nim walczyc :twisted:

ODPOWIEDZ