Orki i Gobliny 2000pkt
Orki i Gobliny 2000pkt
Black Orc Warboos
-general, boar, bigged's kickin boots, enchanted shield, ulag's akk'rit axe
Black Orc Big Boss
-BSB, martog's best basha
Goblin Shaman
-wolf chariot, 2lv, nibbla's itty ring, dispel scroll
Night Goblin Shaman
-2lv, 2x dispel scroll
23x Orc Boyz
-fcg, shields
10x Savage Boyz
-2nd weapon, shield, muzyk
24x Night Goblins
-muzyk, sztandar, siatki, 2x fanatyk
5x Wolf Riders
-muzyk, spears
5x Spider Riders
-muzyk
8x Squig Hoppers
14x Black Orcs
-fcg, shields
2x Spear Chukka
Giant
Troll
Casting pool: 6
Dispel pool: 4
Models: 106
Total army cost: 1992 pts
Co powiecie o takiej rospisce?
Jest ok, czy raczej coś do wymiany?
-general, boar, bigged's kickin boots, enchanted shield, ulag's akk'rit axe
Black Orc Big Boss
-BSB, martog's best basha
Goblin Shaman
-wolf chariot, 2lv, nibbla's itty ring, dispel scroll
Night Goblin Shaman
-2lv, 2x dispel scroll
23x Orc Boyz
-fcg, shields
10x Savage Boyz
-2nd weapon, shield, muzyk
24x Night Goblins
-muzyk, sztandar, siatki, 2x fanatyk
5x Wolf Riders
-muzyk, spears
5x Spider Riders
-muzyk
8x Squig Hoppers
14x Black Orcs
-fcg, shields
2x Spear Chukka
Giant
Troll
Casting pool: 6
Dispel pool: 4
Models: 106
Total army cost: 1992 pts
Co powiecie o takiej rospisce?
Jest ok, czy raczej coś do wymiany?
Black orki???? Przecież ten klocek nigdy nie dojdzie i strata pkt... Już lepiej Big Unsi... Po co w dzikusach tarcze? I tak mają malutkiego sv i kazdy ci zdejmie... Ot moje zdanie...
Czyli black orków wogóle się nie opłaca wystawiać?
Ja mam ich 20 i myślałem że się przydadzą..
To może zdjąć 2lvl-e z magów i za to wrzócić jeszcze jedne gobliny na dzikach?
Zdejme tarcze z dzikusów to jeszcze będzie kilka punktów, tylko nie wiem na co te punkty..
A co z tymi black orkami zrobić w ogóle? Nigdy się ich nie opłaca wystawiać czy np. na 2250 już można taki duży klocek ich wystawić?
Czy lepiej ich sprzedać i kupić dzikie orki na dzikach?
Ja mam ich 20 i myślałem że się przydadzą..
To może zdjąć 2lvl-e z magów i za to wrzócić jeszcze jedne gobliny na dzikach?
Zdejme tarcze z dzikusów to jeszcze będzie kilka punktów, tylko nie wiem na co te punkty..
A co z tymi black orkami zrobić w ogóle? Nigdy się ich nie opłaca wystawiać czy np. na 2250 już można taki duży klocek ich wystawić?
Ja wystawiałem je kiedyś i zdecydowanie wole Big Unsów... WS i Siła taka sama... Różnią sie tylko LD i SV... Zamiast black orkow Hoppersi i jak starczy to spear chukki... A zamiast trolla doom diver
Blorki sa ok...ale zawsze na nie brakuje slota
bardziej potrzebne sa squigi/maszyny/rydwany/kawaleria
w rare uwazam a strate branie 1 trolla-lepiej wykorzystac to na doom divera
do przekierowan lepiej zastosowac snoty-ktore sa corem
co to sa te gobliny na dzikach?
po drugie
w przypadku rezygnacji z lvl magii to spokojnie mozna zagrac na orc caddy+ spirit totem-wystarcza do przytrzymania magii przeciwnika (mnie sie udalo naporowego slanna+skonka shamana)
na 3k spokojnie juz wchodza
savage orc boar boyz-tez specyficzna jednostka...czasami bardziej oplaca sie mic ich innym razem ciekawiej prezentuja sie squigi
a tak na marginesie-sprzedawanie oddzialow jest slabo oplacalne;zwlaszcza ze pod wzgledem kolekcjonerskim warto miec przynajmniej 1 oddzial danego typu ktory mozna wystawiac
bardziej potrzebne sa squigi/maszyny/rydwany/kawaleria
w rare uwazam a strate branie 1 trolla-lepiej wykorzystac to na doom divera
do przekierowan lepiej zastosowac snoty-ktore sa corem
po pierwszeTo może zdjąć 2lvl-e z magów i za to wrzócić jeszcze jedne gobliny na dzikach?
po drugie
w przypadku rezygnacji z lvl magii to spokojnie mozna zagrac na orc caddy+ spirit totem-wystarcza do przytrzymania magii przeciwnika (mnie sie udalo naporowego slanna+skonka shamana)
da sie ich wystawic,problemem sa sloty specialA co z tymi black orkami zrobić w ogóle? Nigdy się ich nie opłaca wystawiać czy np. na 2250 już można taki duży klocek ich wystawić?
na 3k spokojnie juz wchodza
savage orc boar boyz-tez specyficzna jednostka...czasami bardziej oplaca sie mic ich innym razem ciekawiej prezentuja sie squigi
a tak na marginesie-sprzedawanie oddzialow jest slabo oplacalne;zwlaszcza ze pod wzgledem kolekcjonerskim warto miec przynajmniej 1 oddzial danego typu ktory mozna wystawiac
Chciałem napisać: gobliny na wilkach te dziki do przez pomyłke wyszłyquas pisze:po pierwsze
Hmm.. musiałbym spróbować, nigdy nie grałem jeszcze na orkowym shamanie.po drugie
Ale ten gobliński na rydwanie się dosyć przydaje, zawsze coś tam zniszczy, a przynajmniej rydwan nie zajmuje mi speciala
W sumie, to chyba i racja.a tak na marginesie-sprzedawanie oddzialow jest slabo oplacalne;zwlaszcza ze pod wzgledem kolekcjonerskim warto miec przynajmniej 1 oddzial danego typu ktory mozna wystawiac
BO imo nie maja sensu.
strasznie drodzy, wcale nie tacy silni, zajmuja slota, nie maja quell animosity.
stracili wszystko co mieli dobrego, dodatkowo podrozeli - ilekroc w 7ed dostawali szanse, tylekroc mnie zawodzili.
strasznie drodzy, wcale nie tacy silni, zajmuja slota, nie maja quell animosity.
stracili wszystko co mieli dobrego, dodatkowo podrozeli - ilekroc w 7ed dostawali szanse, tylekroc mnie zawodzili.
Nie grałem na 2000 jeszcze wogóle.
Jak grałem na 1500 to klocek 20 BO się zbytnio nie sprawdził :/ był za duży, zbyt mało manewrowny i za drogi.
Nie wiem jak to jest na 2000, będe musiał niedługo sprawdzić jakoś.
Jak grałem na 1500 to klocek 20 BO się zbytnio nie sprawdził :/ był za duży, zbyt mało manewrowny i za drogi.
Nie wiem jak to jest na 2000, będe musiał niedługo sprawdzić jakoś.
za malo fastow, w orkach ktore maja fasty tanie jak barszcz... 3-4 jazdy goblinskie to minimum, sa idealne do pulapek i przekierowywania
BO sa wporzo, ale nie jako przelamywacze, raczej jako oddzial trzymajacy shamanow... jak chcesz przelamywac lepiej wez kawe savagy z BO generalem w srodku, wtedy na dopalaczu ze sztandaru i waaagh moga pojechac nawet 26 cali... (srednio 21...)
shaman na chariocie moglby miec triksy trinket (czy jak to sie nazywa.. to do kasowanai wardow... badzo przydatny przedmiot w combie z chariotem)
pzdr
BO sa wporzo, ale nie jako przelamywacze, raczej jako oddzial trzymajacy shamanow... jak chcesz przelamywac lepiej wez kawe savagy z BO generalem w srodku, wtedy na dopalaczu ze sztandaru i waaagh moga pojechac nawet 26 cali... (srednio 21...)
shaman na chariocie moglby miec triksy trinket (czy jak to sie nazywa.. to do kasowanai wardow... badzo przydatny przedmiot w combie z chariotem)
pzdr
na 2k brakuje pktow na fasta nr 4za malo fastow, w orkach ktore maja fasty tanie jak barszcz... 3-4 jazdy goblinskie to minimum, sa idealne do pulapek i przekierowywania
do tego sa wrecz beznadziejni...to juz lepiej ich wsadzic w 10 baz snotowBO sa wporzo, ale nie jako przelamywacze, raczej jako oddzial trzymajacy shamanow
BO w savage to fatalny pomysl...chlopaki sa drogawe a quell animosity jest obowiazkowejak chcesz przelamywac lepiej wez kawe savagy z BO generalem w srodku, wtedy na dopalaczu ze sztandaru i waaagh moga pojechac nawet 26 cali... (srednio 21...)
a glupio samemu sobie zanihilowac oddzial
w tym jednym wypadku lepiej postawic na savage/orc warbossa
a co do przelamywania...w zasadzie takich jednostek w tej armii nie ma
w zasadzie najlepiej prezentuja sie savage big uns(na swinkach) i squigi
resza raczej bazuje na statyku i kombinatoryce
niestety slabawy combosshaman na chariocie moglby miec triksy trinket (czy jak to sie nazywa.. to do kasowanai wardow... badzo przydatny przedmiot w combie z chariotem)
porownaj ograniczenia wynikajace z tego ze to goblin i to komu mialby kasowac tego warda
widzialem to w akcji u ptasznika wiele razy i jakos nie narzekal... wole podjac ryzyko niz miec 1dynke na animozji skutkuja byciem zjechanym przez wroga w kluczowym momencie gry...quas pisze: BO w savage to fatalny pomysl...chlopaki sa drogawe a quell animosity jest obowiazkowe
a glupio samemu sobie zanihilowac oddzial
w tym jednym wypadku lepiej postawic na savage/orc warbossa
sa za drodzy, zwykli wypadaja o niebo lepiejquas pisze: a co do przelamywania...w zasadzie takich jednostek w tej armii nie ma
w zasadzie najlepiej prezentuja sie savage big uns(na swinkach)
trzymasz przy generale i w szarzy testujesz fear na jego LD.. wie widze problemuquas pisze: niestety slabawy combos
porownaj ograniczenia wynikajace z tego ze to goblin i to komu mialby kasowac tego warda
offtop on
a sila uderzeniowa duzo wieksza
na bretke za slabe...no i lanca ma za mala szerokosc zeby rozjechac rydwanami
a WE zastrzela w ciagu 1 tury(a tyle musi sie kulac)
jak cos ma walczyc to ma byc to boss-przynajmniej jakis atak doklada(i wtedy najlepiej sie prezentuje BO na rydwanie-popchniecie z waagh moze byc nieocenione)
jak ma czarowac to szaman
miksy w dowolna strone wypadaja slabo
w tym kluczowym momencie mozesz popchnac sie z waaagh-przy generale sie nie rzucawidzialem to w akcji u ptasznika wiele razy i jakos nie narzekal... wole podjac ryzyko niz miec 1dynke na animozji w kluczowym momencie gry...
5 z muzykiem i bossem kosztuje tyle samo co 5 z muzykiem (mniej wiecej)sa za drodzy, zwykli wypadaja o niebo lepiej
a sila uderzeniowa duzo wieksza
tylko komuma kasowac ten ward?trzymasz przy generale i w szarzy testujesz fear na jego LD.. wie widze problemu
na bretke za slabe...no i lanca ma za mala szerokosc zeby rozjechac rydwanami
a WE zastrzela w ciagu 1 tury(a tyle musi sie kulac)
jak cos ma walczyc to ma byc to boss-przynajmniej jakis atak doklada(i wtedy najlepiej sie prezentuje BO na rydwanie-popchniecie z waagh moze byc nieocenione)
jak ma czarowac to szaman
miksy w dowolna strone wypadaja slabo
@chariot: dryady, demony, bretka, czy nawet glupi Altar.. jakto za slabe? bretce zostaje tylko save na 4+... polemizowalbym czy takie slabe
@savage'e, tylko skad wiedziec kiedy jest kluczowy moment dobry gracz stara sie szachowac taki oddzial cala gre.. czyhajac na magiczna 1ynke... bo o ile sie orientuje to krzyczec whaagh musiz przed rzutem, wiec nie mozesz rzucic 1 po czym se powiedziec ze akurat teraz robisz whaaagh
@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG
@savage'e, tylko skad wiedziec kiedy jest kluczowy moment dobry gracz stara sie szachowac taki oddzial cala gre.. czyhajac na magiczna 1ynke... bo o ile sie orientuje to krzyczec whaagh musiz przed rzutem, wiec nie mozesz rzucic 1 po czym se powiedziec ze akurat teraz robisz whaaagh
@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG
lol@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG
a ty wystawiasz 10 rycerzy z FCG?
wymagaloby 2 rydwanow zeby mialo jakiekolwiek szanse@chariot: dryady, demony, bretka, czy nawet glupi Altar.. jakto za slabe? bretce zostaje tylko save na 4+... polemizowalbym czy takie slabe
i liczysz tylko na impacty(ok 3-4 trupy),champion odda wbijajac 0-1 rane
paladyn prawdopodobnie wbija 1-2 rany
do tego mieli ranke,jak lanca byla "soczysta" 9cio osobowa to maja jeszcze outnumber/+2 ranki+sztandar...wypada mi ze w wyniku tej szarzy sie raczej polamie;ewentualnie niewielki break dla bretki i moj break ture pozniej - WOW!
pomijamy kwestie ze taki goblin to jeszcze jest fajnym celem dla pegazow?
driady mozna zjechac i bez tego-nie daja rady ze zwyklymi boyzami
w WE problemem sa 2*9tancerzy
a jakiego demona ten rydwan zobaczy? demony zwykle lataja,zwykle sa w skirmishu...i to prawdopodobie moj rydwan zlapie szarze jak juz
a w altarze problemem jest nie ward a VHS...ost mnie zirytowal i czesto wystawiam Ragnara
ja nie, ale Ptaku i Gogol wystawiaja i nie narzekaja...quas pisze:lol@koszt w przypadku 5tki tak, ja mowie o soczystej 9-10 z FCG
a ty wystawiasz 10 rycerzy z FCG?
masz US 5 i nikt ci nie karze wbijac sie od przodu...mozna troche pokminic...a pegazy to swietny cel dla hoppersow, giganta, fanoli czy nawet chukk...quas pisze: wymagaloby 2 rydwanow zeby mialo jakiekolwiek szanse
i liczysz tylko na impacty(ok 3-4 trupy),champion odda wbijajac 0-1 rane
paladyn prawdopodobnie wbija 1-2 rany
do tego mieli ranke,jak lanca byla "soczysta" 9cio osobowa to maja jeszcze outnumber/+2 ranki+sztandar...wypada mi ze w wyniku tej szarzy sie raczej polamie;ewentualnie niewielki break dla bretki i moj break ture pozniej - WOW!
pomijamy kwestie ze taki goblin to jeszcze jest fajnym celem dla pegazow?
fakt, osemka od przodu nie daje rady, ciekawe kto tak graquas pisze: driady mozna zjechac i bez tego-nie daja rady ze zwyklymi boyzami
demonicznego legiona...quas pisze: a jakiego demona ten rydwan zobaczy?
to zycze powodzenia w rozwalaniu Altara bez posiadania S7 a nawet posiadajc takowa mamy 50% szans na powodzenie... a to wszsytko za ile pkt.. ?quas pisze: a w altarze problemem jest nie ward a VHS...
VHS na goblina-maga na rydwanie nie jest takie grozne znowu
o taaakmasz US 5 i nikt ci nie karze wbijac sie od przodu...mozna troche pokminic...a pegazy to swietny cel dla hoppersow, giganta, fanoli czy nawet chukk...
hoppers-3d6"-pegaz 20"...juz widze jak je lapie
gigant klepiacy je z tabelki large target...miodek
fanatyk...moze cos liznac,ale raczej niewiele zdziala
a chukki ok-trafia sie standardowo do doopy-czyli na 5+
i to wszystko zeby zlapac 1 oddzial pegazow
jakbym gral sam bretka to bralbym 2 takie oddzialy w tym przedziale pktowym
IMO w tym wypadku sie ten rydwanik nie sprawdzi
przy Ld warbossa i przy bsb wewnatrz tego oddzialu dostawiony do walki moge przyjmowac jedna 8 od przodu i kolejna od boczkufakt, osemka od przodu nie daje rady, ciekawe kto tak gra
inna sprawa nie pamietam kiedy musialem przyjmowac driady od flanki
prawdziwa makabra sa tancerze...ale driad to cienkie turlacze dla boyzow
a teraz wczuj sie w gracza DLdemonicznego legiona...
jezeli ten kolo bedzie ci przeszkadzal to skasujesz go furiami/screemerami
przynajmniej ja bym tak zrobil
Ragnar nawet z VHS ma 5 atakow z 7S...fakt ze trafiam na 4+ a potem jest 4+warda...ale mysle ze mam szanse go wklepac nie?to zycze powodzenia w rozwalaniu Altara bez posiadania S7
ma jeszcze jedna zalete-jest niesamowitym straszakiem...od frontu nikt nie chce z nim walczyc