za rok będzie kolejny nowy book do vcAzgaroth pisze: Teraz można tylko z niepokojem oczekiwać co zrobią z Imperium, Krasiami, Bretką i WE (jeśli te kodeksy w ogóle wyjdą)...Ja już się cieszę na nowy kodeks, jakikolwiek by nie był...przeraża mnie tylko ilość kasy jaką trzeba będzie wydać
nowe Vampire Counts 8ed [update w pierwszym poście]
Moderator: misha
Re: nowe Vampire Counts 8ed
kilka luźnych spostrzeżeń i przemyśleń:
- engine wybucha gdy straci wszystkie woundy, ale przecież każdy gracz VC będzie starał się go leczyć by nie stracić tak cennej jednostki, więc ten efekt wydaje się być mało realny. no chyba, że nie będzie można leczyć engina...
- TK nie mogą leczyć bohaterów. wydaje mi się, że u VC jedyną możliwością leczenia bohaterów będzie zdolność 'hunger' oraz sygnaturka.
- chodzą plotki, że ghule dostaną regenerację (6+) ale nie będzie można ich leczyć. obawiam się, że regeneracja i leczenie będą się nawzajem wykluczać...
- engine wybucha gdy straci wszystkie woundy, ale przecież każdy gracz VC będzie starał się go leczyć by nie stracić tak cennej jednostki, więc ten efekt wydaje się być mało realny. no chyba, że nie będzie można leczyć engina...
- TK nie mogą leczyć bohaterów. wydaje mi się, że u VC jedyną możliwością leczenia bohaterów będzie zdolność 'hunger' oraz sygnaturka.
- chodzą plotki, że ghule dostaną regenerację (6+) ale nie będzie można ich leczyć. obawiam się, że regeneracja i leczenie będą się nawzajem wykluczać...
@wru - to nie graj, na 99% nie będzie przymusu wystawiania tego w armii. Każda sytuacja inna niż jeden vampir rzucający z minimalnej liczby kostek ten sam czar dopóki przeciwnikowi skończą się kostki dispela lub stwierdzi "dobra, pierdole, niech wejdzie" jest imo korzystna.
To chyba najbardziej zaboli VC. Brak możliwości leczenia herosów i ghouli może być kluczowe.Shinue pisze:- TK nie mogą leczyć bohaterów. wydaje mi się, że u VC jedyną możliwością leczenia bohaterów będzie zdolność 'hunger' oraz sygnaturka.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Armaty i katapulty?Shinue pisze:kilka luźnych spostrzeżeń i przemyśleń:
- engine wybucha gdy straci wszystkie woundy, ale przecież każdy gracz VC będzie starał się go leczyć by nie stracić tak cennej jednostki, więc ten efekt wydaje się
Efekt będzie miał miejsce częściej niżby gracze VC chcieli
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
O w morde, dopiero teraz doczytałem, że wybuch rani też wlasne jednostki No to faktycznie gromadzenie armii wokół tego cuda może być ryzykowne
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
zgadza się. ale wielkie BUM uwalnia się tylko przy straceniu ostatniego wounda w wyniku dubletu na mroczna aurę.JaceK pisze:Armaty i katapulty?
oczywiście armatki pomogą przyspieszyć ten moment
my tu sobie gadu gadu a w kilka dni po wydaniu booka któryś z topowych polskich graczy VC wykmini jakąś monotematyczną rozpiskę na której będzie grała cała Europa
Nie byłbym tego taki pewien. Opis nic o tym nie mówi, jest tylko napisane, że wybuch po dostaniu ostatniego wounda, nie ma nic na temat źródła tego wounda.Shinue pisze: zgadza się. ale wielkie BUM uwalnia się tylko przy straceniu ostatniego wounda w wyniku dubletu na mroczna aurę.
Jak dla mnie z opisu wynika, że Mortis wybucha po straceniu ostatniego wounda w jakikolwiek sposóbShinue pisze:zgadza się. ale wielkie BUM uwalnia się tylko przy straceniu ostatniego wounda w wyniku dubletu na mroczna aurę.JaceK pisze:Armaty i katapulty?
oczywiście armatki pomogą przyspieszyć ten moment
Hehe, no to chyba się skomplikowało parę kmin
Niemniej jednak, prawdopodobnie to cuda zejdzie z krasiami/imperium w max 2/3 turze, 2d6 hitów z s2/3 dupy nie urywa. W sumie, jak na to patrzę, to te dwie nowe machiny to tak jakby dzwonek i fura u skavenów. Tylko jest taki problem, że VC nie mają sztormówy
Niemniej jednak, prawdopodobnie to cuda zejdzie z krasiami/imperium w max 2/3 turze, 2d6 hitów z s2/3 dupy nie urywa. W sumie, jak na to patrzę, to te dwie nowe machiny to tak jakby dzwonek i fura u skavenów. Tylko jest taki problem, że VC nie mają sztormówy
No tak, w sumie te wszystkie nasze dywagacje są guzik warte, dopóki nie poznamy najważniejszego elementu, magii. Ale wątpię, żeby można było leczyć te machinki więcej niż 1 wound na czar, zwłaszcza patrząc na nowe wskrzeszanie TK. No nic, trzeba wytzrymać jeszcze te parę dni do nowych przecieków
- SaperHeart
- Piłkarz
IMO bardzo mało prawdopodobne, ponieważ Lore Attribute daje możliwość po udanym rzuceniu zaklęcia zregenerowanie jednej rany czarodziejowi lub modelowi w 12". Idąc tym tropem chciałem zauważyć, że Vampir jest czarodziejem. W TK masz zupełnie inną zasadę w Lore Attribute i wyraźnie wymienione w AB, że żaden charakter (i jego wierzchowiec) nie może zostać uleczony przez żaden czar/przedmiot/inny bajer (o ile dobrze zrozumiałem). Uważam, że możliwość wskrzeszania/regenerowania jednostek zostawią takie samo jakie było. Piechota D6 (plus jakieś bajery), a reszta po jednym. Sądze, że jedyne co zabiorą Ghoulom to możliwość wskrzeszenia ich ponad stan.Andrzej pisze:To chyba najbardziej zaboli VC. Brak możliwości leczenia herosów i ghouli może być kluczowe.
Z innej beczki: fajną opcją byłoby, że jak nasz Vampir rzuci 6 na "hunger" to w następnej turze będzie pod wpływem Frenzy...(takie tam z nudów ;P). Dodatkowo jestem bardzo ciekaw jakie VampirePowers zostawią, które zmienią i jakie będą nowe...
Taa, po czym nie zda ld i wpakuje się solo w horde WL albo w hydreMalak pisze:Z innej beczki: fajną opcją byłoby, że jak nasz Vampir rzuci 6 na "hunger" to w następnej turze będzie pod wpływem Frenzy...(takie tam z nudów ;P). Dodatkowo jestem bardzo ciekaw jakie VampirePowers zostawią, które zmienią i jakie będą nowe...