zielone mięso Ketmana

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Re: zielone mięso Ketmana

Post autor: Aron_Banalny »

nie no, trolle mają wpierdul od elfickiej piechoty. to że nie maja to jakas anomalia.

i rozpa jest o jeden punkt za duża
Obrazek

Trubas
Falubaz

Post autor: Trubas »

Chester22 pisze:To zależy od ustawienia. Jak było 6x5(minus tych brakujących 2) to walą z championem 13 ataków. Trafia 11-10, rani 9-8, więc mogły 2 trole spaść :P A więc kontra zabójcza :D Plus jeszcze goblinki, a więc pare szeregów, więc brak mógł być bez problemu.
Zakładam normalne warunki. Sorry ale nie brałem poprawki na plewne ustawienia :roll: Bez urazy dla nikogo ale WL ustawieni w kwadracik to raczej kmina z dupy.
Chester22 pisze:PS A 2 trole zadają 5 trafień (jeszcze stompa) więc tak z 5-4 rany.
Zapomniałem o stompach.
Aron_Banalny pisze:nie no, trolle mają wpierdul od elfickiej piechoty. to że nie maja to jakas anomalia.
+1
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

gfc84
Pseudoklimaciarz

Post autor: gfc84 »

Byłem ciekaw czy ktoś zwróci uwagę na ten jeden pkt.. tak mi wyszło przy dodawaniu gobów do bunkra :) zawsze można z jednego zrezygnować. Co do elfickiej piechoty to po za WL z ognistą szmatą to nie widzę gdzie tutaj wpierul. O dziwo najciężej z całej ich piechoty to miałem jak do tej pory z PG. Jak dostali brzytwę to poskładali jedne trole. Druga sprawa, że gość miał niesamowite wardy. Szczęśliwie był to jedyny wygrany combat HE :) Nie zmienia to faktu, że Orkasom z HE jest ciężko i w ogóle z każdym na Shadow. -d3t, pitka albo brzytwa i pozamiatane.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Nie wiem jak sie ustawia WL, widziałem jak ludzie różnie grali, ale fakt najlepiej chyba w horde.

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

HE to dla orków zajebisty paring, najlepszy spośród elfów.

PG to jakiś farmazon, debeściaki i tak biorą się tylko za whitelionów, a oni nawet bez szmaty statystycznie gniotą te 8 trolli.
Zakładam normalne warunki. Sorry ale nie brałem poprawki na plewne ustawienia :roll: Bez urazy dla nikogo ale WL ustawieni w kwadracik to raczej kmina z dupy.
+1

nigdy nie widziałem kompletu lwów w kostce, to jakiś fail. równie dobrze mogli być tyłem
Obrazek

Trubas
Falubaz

Post autor: Trubas »

Aron u nas to się jakoś zupełnie inaczej gra :roll: :wink: Warszawa!!

Panowie gfc84 i Chester22 jakieś dziwne pomysły tutaj podrzucacie :shock:
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Rzuć ustawienie troli i WL to Wam zrobię 5000 symulacji tego kombatu.

gfc84
Pseudoklimaciarz

Aron_Banalny pisze:HE to dla orków zajebisty paring, najlepszy spośród elfów.

PG to jakiś farmazon, debeściaki i tak biorą się tylko za whitelionów, a oni nawet bez szmaty statystycznie gniotą te 8 trolli.
+1

nigdy nie widziałem kompletu lwów w kostce, to jakiś fail. równie dobrze mogli być tyłem
Najczęściej to widzę WL po 7 albo w hordzie. Bez przesady WL bez szmaty to żaden przeciwnik dla Trolli. Prosty przykład 20 WL ustawiona w hordzie statystycznie zabije 2 trole. Reszta statystycznie zamiecie WL zostanie kilku. Tutaj mówimy o bezpośrednim starciu a do takiego rzadko kiedy dochodzi. Po za tym nie raz już widziałem jak WL odbijali się od Hydry czy Abomki (oczywiście bez ognistych at). 4+ regen/ward to złoooooo. Statystyka statystyką, ale przy odrobinie szczęścia to można wszystko przyjąć na klatę. Po za tym od niszczenia WL to są gobliny a najlepiej to slavesy :D

paulinka17
Kretozord

[za każdym razem 5000 symulacji]
Weźmy najpierw 28 WL (10x3) na 8 troli
Sprawdziłem że jeśli zależy nam na zwycięstwie to na dystansie najbardziej korzystna formacja to 3+3+2. Musicie mi zaufać bo nie chce mi się pisać wszystkich scenariuszy.
- bez szmaty
Kto zw zw_lub_remis
Troll 19,6% 27,8%
WhiteLion 72,2% 80,4%
Remis 8,2%

Czyli nie ma tragedii. Raz na 5 razy trole wygrają w ranach. nie liczę statika. Nie przegrają 2 razy z 7.

- ze szmatą
trole nie wygrały ani nie zremisowały nigdy! Ok, było 9 remisów na 5000 symulacji jak stały w kresce.
Gdy trole stoją w 3 albo 4 w szeregu to mniej więcej:
97% szans, że wynik to +14 dla WL
12% że zmiotą wszystkich

Trzeba minimalizować liczbę modeli w walce, czyli najlepiej stać w kresce, ale rozmowa była o walce jak równy z równym.

Ciekawiej jest jak WL jest 28 ale 7x4 a troli 332 (optymalnie, przy 4x2 nie ma prawie różnicy)
- bez szmaty
Kto zw zw_lub_remis
Troll 70,8% 80,9%
WhiteLion 19,1% 29,2%
Remis 10,0%

Z czego
45% szans na zwycięstwo o 3 lub więcej
32% na 4 lub więcej
21% na 5 lub więcej

- ze szmatą
Kto zw zw_lub_remis
Troll 3,8% 6,8%
WhiteLion 93,2% 96,2%
Remis 3,0%
Czyli da się i ze szmatą wygrać raz na 25-30 razy

Diabeł tkwi w szczegółach. Buffy, formacja.

gfc84
Pseudoklimaciarz

A jest tu uwzględniony fear? :D Przyznam, że trochę późno, ale nie rozumiem wyników symulacji... ok 30 WL to kosztowo "troszkę" więcej niż 8 trolli :) może i wygrają, ale jak zostało napisane prawdą jest że, diabeł tkwi w szczegółach, ale i tak uważam, że Trolle to zajebista jednostka :D

paulinka17
Kretozord

Nie jest. Po oblaniu WL spływają. Pojawiła się koncepcja dopychania 8 troli w klocek WL. Może z 28 trochę przesadziłem, ale takie oddziały chodzą po stołach i o takim była mowa. Zresztą jak jest szmata to ilość WL nie ma znaczenia. Sprawdziłem 17WL w 7 w szeregu ze szmatą (równowartość ok 8 troli, 332). Nie próbujcie tego w domu: 93% przegranych w 1 turze, z tego 70% o 3 lub wiecej. Jest walka troli o steadfast bo WL zadają 10.4 ran a trole 5.9.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2012, o 01:54 przez paulinka17, łącznie zmieniany 1 raz.

gfc84
Pseudoklimaciarz

Sam sprawdziłem empirycznie i nie jest źle :) Szkoda, że za target bierzemy chyba najlepiej bijącą piechtę w całym WFB. Nawet się zrymowało ;p Rzeczywiście 17-18 trolli to jest TO!!!! Już nie chcę gdybać, ale zanim WL dojdą ominą Fanatyków i inne zabawki to raczej nie jest wesoło w combacie z trollami. W duży kloce zawsze staram się wepchnąć jeszcze ngobosy. Po za tym pamiętajmy, że cały czas mówimy o formacie 2000pts a tutaj 28 WL to chyba 1 oddział w armii... a trolli będzie 2 x 8. Jedyne co jest problemem z HE to magia, ale to już jest totalnie losowe.

paulinka17
Kretozord

zedytowałem post. tez nie uwazam ze jest źle. tylko szmata karci baaaardzo. i nie ma co pisać farmazonów, że trole przepychają WL bez regeny.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

gfc84 pisze:Od niedawna bawię się w 8ed. Nie wiem nie grałem z TK i nie znam innego sposobu dla nich na ściągnięcie regenki po za ognistą szmatą i może czymś z magii ;)(...) Oczywiście pełen defens i obniżanie mova na eterykach i BK + pocisk i strzelanie.
co do TK to masz np. katapulte która ma ogniste ataki z automatu albo rydwany + łuki z ognistym sztandarem więc już troche ciepło się robi :)

co do drugiej wypowiedzi: nie możesz obniżać ruchu eterycznym za pomocą czarów. Chyba wałowałeś kolegę :)

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

ok to ja wrzuce dwie kolejne koncepcje które mi się urodziły przez weekend :) zaletą poniższych rozpisek jest to że nie mam animozji :twisted: - z racji dużej ilości modeli wiadomo że to na domówki.

zapraszam do komentowania.

Ver. 1

1 Black Orc Big Boss @ 140.0 Pts
General
Armour of Destiny [50.0]

1 Black Orc Big Boss @ 160.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]

1 Goblin Great Shaman @ 480.0 Pts
Magic Level 3; Little Waagh
Dragonbane Gem [5.0]
Spider Shrine
Arachnarok Spider

1 Night Goblin Shaman @ 75.0 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Night Goblin Shaman @ 50.0 Pts

1 Night Goblin Shaman @ 50.0 Pts

100 Night Goblins @ 365.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician

100 Night Goblins @ 365.0 Pts

1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts

1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts

1 Mangler Squig @ 65.0 Pts

Models in Army: 204
Total Army Cost: 2000.0

Ver. 2

1 Black Orc Big Boss @ 142.0 Pts
General; Shield
Armour of Destiny [50.0]

1 Black Orc Big Boss @ 162.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]

1 Night Goblin Warboss @ 155.0 Pts
Wizarding Hat [100.0]

1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Night Goblin Shaman @ 85.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh

99 Night Goblins @ 362.0 Pts

98 Night Goblins @ 359.0 Pts

8 Trolls @ 280.0 Pts

1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

Models in Army: 211
Total Army Cost: 2000.0

gfc84
Pseudoklimaciarz

Strzelanie z S3 nawet z ognistymi to nie jest wielki problem. Nawet bym się ucieszył gdyby ognista catapa leciała w Trolle, szczególnie, że nie muszą zdawać paniki. Jak już "paulinka17" pisał mocna jednostka combatowa z ognistą szmatą najlepiej mogą pozamiatać Trolle bo takie smyranie łukami szczególnie przy 16+ trolli w armii jest śmieszne. Fakt jak grasz jedną 8 to to może być problem, ale nie warto grać na 1 unicie. Na 2000pts to bym się pokusił nawet o 2x9 albo 2x11 :)

Co do nowych rozp to imo są gorsze od poprzednich:D Jedyna dobra rzecz to 100 goblinów :) Wizards hat na warbossie bez sensu, już lepiej jeszcze 2 małych szamanów. Też próbowałem czapkę tyle, że na orku "Dupy nie urywa" ;D. Nie wiem czemu się bać animozji? Może jak grasz na defensie z trylionem maszyn i gobo poisoned łuczników to by się Quell przydał. A jak lecisz do przodu. Przeciwnik raczej nie będzie liczył, że na 6+ wpadniesz w to co by on akurat chciał a jak tak to na 2+ go zaskoczysz :D

Tak naprawdę nie masz czym uderzyć, pomysł z dużą ilością shamanków i pająkiem fajny ale dalej uważam, że magią nic nie zdziałasz. Największy fun będzie miał przeciwnik jak np. tacy Warriorzy wpadną w gobosy i będziesz je ściągał garściami ;] Helenka też może poszaleć, ale najfajniej jak taka setka przyjmuje 2x mortar :D Idealnie odciągają ostrzał od kluczowych unitów tyle, że ty ich nie masz ;]

ODPOWIEDZ