Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
nic z tego co napisałeś. Look out gnoblar w tej edycji jest do niczego nie potrzebny. Daje on to, że przy strzelaniu wykorzystującym znacznik (działo i katapulta oraz niektóre czary wykorzystujące te same wzorniki) można uratować bohatera korzystając z zasady 'Look out Sir!' (czy tam uwaga panie w polskiej wersji). Jest nieprzydatny dlatego, że jednostki monstrous infantry (czyli ogry) mogą zdawać look out'a od 3 modeli wg zasad rulebooka, a gnoblar dokładnie to samo daje.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Bzdura. Monstrous infantry mają look-outa od 5 modeli. Szeregi się liczą co 3 modele, ale look-out jest normalnie.Afro pisze:nic z tego co napisałeś. Look out gnoblar w tej edycji jest do niczego nie potrzebny. Daje on to, że przy strzelaniu wykorzystującym znacznik (działo i katapulta oraz niektóre czary wykorzystujące te same wzorniki) można uratować bohatera korzystając z zasady 'Look out Sir!' (czy tam uwaga panie w polskiej wersji). Jest nieprzydatny dlatego, że jednostki monstrous infantry (czyli ogry) mogą zdawać look out'a od 3 modeli wg zasad rulebooka, a gnoblar dokładnie to samo daje.
BZDURA. Radze czytać Rulebooka, przy Monstrous infantry wyraźnie jest napisane, że za każdym razem kiedy zasady wspominają o 5 modelach to dla Monstrousów analogicznie potrzeba tylko 3 i nie wspomina o żadnym wyjątku dla look out sir
a przy okazji pytanie odnośnie breath attack (w naszym wypadku firebelly): czy można użyć ten atak w close combat z supporting attack (z drugiego szeregu), bo z tego co ogarniam rulebooka to wydaje się,że nie można, ale może były jakieś uściślenia albo o czymś nie wiem, a biorąc pod uwagę moją sromotną klęskę z Afro na ostatnich "płomieniach fenixa" to nie chciał bym popełnić drugi raz tego błędu
a przy okazji pytanie odnośnie breath attack (w naszym wypadku firebelly): czy można użyć ten atak w close combat z supporting attack (z drugiego szeregu), bo z tego co ogarniam rulebooka to wydaje się,że nie można, ale może były jakieś uściślenia albo o czymś nie wiem, a biorąc pod uwagę moją sromotną klęskę z Afro na ostatnich "płomieniach fenixa" to nie chciał bym popełnić drugi raz tego błędu
- Król Goblinów
- Wodzirej
@danysatan , sam najpierw sprawdź, zamiast się na forum wymądrzać, wprowadzając w błąd. X.maciek ma racje - zasada MI dot. rank - [...]whenewer the rules say "a rank of 5 models" treat as reading "a rank of 3 models". Natomiast zasada lookout sir! (rb.93) -"a LOS roll cannot be made if there are less than five RnF models left in the unit". lookout właśnie zbija ten limit do trzech modeli RnF. te dwie zasady nie mają ze sobą nic wspólnego.
i odnośnie Breath weapona(Rb.67) [...] on a single enemy unit in base contact[...] ,czyli z drugiego szeregu nie możesz.
ludzie , wszystko jest w rulebooku..
i odnośnie Breath weapona(Rb.67) [...] on a single enemy unit in base contact[...] ,czyli z drugiego szeregu nie możesz.
ludzie , wszystko jest w rulebooku..
reasumując:
look-out gnoblar daje nam look-out sir! przy ilości 3 ogrów w unicie.
Więc zamiast celu ataku przy rzucie 2-6 obrywa standardowo kompan z oddziału.
Dobrze piszę?
look-out gnoblar daje nam look-out sir! przy ilości 3 ogrów w unicie.
Więc zamiast celu ataku przy rzucie 2-6 obrywa standardowo kompan z oddziału.
Dobrze piszę?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2012, o 12:47 przez rowiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie, szybkie pytanie, sklejać Thundertuska + Pieszego Huntera czy Stonehorna + Huntera? Nie mogę się zdecydować . Jutro kupuję klej i potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji .
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
Stonehorn + Hunter, ja właśnie takiego sobie sprawiłem, a zwyciężyła... liderka = 9Majestic pisze:sklejać Thundertuska + Pieszego Huntera czy Stonehorna + Huntera?
Wisła Kraków.
To biorę Thundertuska, Jak Sevi ma Stonehorna to będziemy mogli porównywać osiągi każdego ze stworów na naszym krakowskim poletku .
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
Dobry pomysł
Oba stwory mają swoje mocne plusy, zobaczymy jak wyjdą w praktyce
Oba stwory mają swoje mocne plusy, zobaczymy jak wyjdą w praktyce
Wisła Kraków.
Na stronie GW jest już od miesiąca, spytaj w sklepie u siebie w mieście czy Ci zamówią.
Wisła Kraków.
W Krakowie też
Wisła Kraków.
-
- Plankton
Nowy podręcznik do Ogrów w języku polskim ma premierę 21 stycznia, także obawiam się, że z dostępnością na dzień dzisiejszy może być problem