PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Post autor: Rothand »

Domino pisze:W swojej turze będą mieć 10, uznasz, że najpierw dostają wsa od mumii, a potem za boost magiczny, czyli wyjdzie 10.
Zasięgnąłem rady nativespeekerów i niestety Domino jest tak jak eliah91 mówi.
Mimo czarów przez my will be done - king "pomniejsza im WS'a
Czyli tłumacząc: Odział z kingiem dostaje WS10 ale king przekazuje swój niemodyfikowany WS6
więc jednostka dostaje WS6... Tylko King ma w tym wypadku WS10.
Co jest oczywiście idiotyzmem ale takie są zasady - dopóki nie sprostują tego w jakiejś erracie
to zapomnijcie o WS10 na oddziałach z Kingiem i Princem.
(oczywiście mówię o działaniu augmentów typu "speed of light")

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Mylisz się, a native speakerzy nie pomogą w momencie jak trzeba znać co i jak zapisuje GW.
Sędziowska decyzja, choćby osoby z LS jest taka, że kolejność wystepowania efektów wybiera gracz, którego jest tura.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Sędziowska decyzja, choćby osoby z LS jest taka, że kolejność wystepowania efektów wybiera gracz, którego jest tura.
tak akurat nie jest.

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

To jak w końcu ostatecznie jest?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jest kolejnosc efektow. Kolejka fifo, czyli najnowszy efekt aplikowany jest ostatni

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Więc rozumiem, że boost magiczny jest świeższy niż ws 6 od kinga (bo ten jest od początku), więc oddział z kingiem i boostem magicznym ma 10 Wsa niezależnie od tego, czy jest moja tura, czy przeciwnika?

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Durin pisze:Mylisz się, a native speakerzy nie pomogą w momencie jak trzeba znać co i jak zapisuje GW.
OK - źle się wyaziłem. Gracze z UK.

....

Widzę że dyskusja idzie gdzieś zupełnie w "bok"
Zasada "my will be done" mówi, że jednostka używa niezmodyfikowanego WS'a postaci.
Czyli efekt czaru, kolejność "zyskiwania" efektów ani tura gracza nie ma tu nic do rzeczy.

1. Idzie czar "speed of light"na oddział tomb guardów z kingiem
2. Oddział i king niby zyskuje WS 10 ale TG używają niemodyfikowalnego WS'a kinga i to niweluje WS 10 na TG
3. Oddział ma WS=6, I=10
4. King ma WS=10 i I=10

Moje poprzednie pytanie dotyczyło Fencer’s Blades gdyż była tam pewna niejasność.
Opis mieczy mówi że postać ma WS=10 a nie że WS się zwiększa do 10 ani, że WS rośnie do 10.
Skoro postać ma WS=10 to myślałem że jednostki też - ale niestety nie. Andrzej przerwał moje loty packą
na muchy ;)
Ale tu z czarowaniem sprawa jest dla mnie oczywista.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Ale to się nie zgadza z tym, co pisze Shino. Ostatnim efektem jest czar, nie przekazanie wsa od kinga.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Ale to się nie zgadza z tym, co pisze Shino. Ostatnim efektem jest czar, nie przekazanie wsa od kinga.

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Nie ma pierwszego czy ostatniego efektu w tym przypadku - "my will be done" działa non stop - przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Araghas
Mudżahedin

Post autor: Araghas »

Słuchajcie mam kilka rzeczy których dokładnie nie rozumiem w zasadach, powiedzcie mi jak dokładnie działa 1. Helm of Discord i 2. Death Mask of Kharnut,

1, wrogi bohater w styku z moim bohaterem lub oddzialem w ktorym jest posiadacz helmu musi zdac liderkę jeśli nie zda to nie atakuje i jest trafiany automatycznie.
2, posiadacz wzbudza terror i przeciwnik nie moze używać generalskiej liderki [LUB?] przerzutu z BSB ? w sensie ja wybieram czy przeciwnik wybiera co chce sobie ukrócić?

Jak dokładnie działa to kombo, powiedzmy 4 sytuacje

1. bsb jest 11"z jednej strony stołu i generał jest 11" z drugiej strony stołu ale tak blisko żeby sięgało do szarżującego we mnie oddziału

GENERAŁ BSB

12" 12"

Oddział Szarżujący
Mój oddział z posiadaczem przedmiotów

2. Bsb jest 12" od oddziału szarżującego w którym tym razem jest generał
3. bsb i generał są w oddziale szarżującym
4. Bsb lub generał są poza 12" od oddziału szarżującego [chodzi tu o to że tylko jeden boost jest dostępny] bohater jest w pierwszej sytuacji W ODDZIALE i 2 przypadek POZA ODDZIAŁEM.

Ciągle mnie to gryzie.

Ostatnio byłem na turnieju i ludzie mówili mi że Fencer's Blades dające WS 10 np kingowi to KING ma WS 10 który rozdaje oddziałowi. - w sumie to racja bo nie jest napisane nigdzie że to MODYFIKUJE WS kinga czyli 6. JEST NAPISANE ZE POSIADACZ MA WS 10.
Warhammer Fantasy Battle Blog
-----------------------------------------
http://www.araghasarts.blogspot.com

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Tak żeś to opisał że nic nie rozumiem.

Sam opisałeś działania przedmiotów - czego więc nie rozumiesz?
Nic nie wybierasz.... jeśli oddział przeciwnika jest w 6" od "maski" to nie może używać liderki generała ani bsbka - koniec.
Tworzenie tutaj różnych sytuacji jest totalnie zbędne - maska zawsze działa tak samo.
Co do HoD to tylko wybrany przez Ciebie wrogi charakter base to base musi zdać LD i jak nie zda to nie bije,
więc to to za combo?

Co do Fencer's Blades to też tak myślałem ale jest to modyfikacja WS kinga.
Skoro ktoś używał WS 10 kinga na oddziale to sprzedawał Ci wała. Możliwe że całkiem nieświadomie.
(Sam byłem też o tym święcie przekonany niedawno)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Rothand pisze:Nie ma pierwszego czy ostatniego efektu w tym przypadku - "my will be done" działa non stop - przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
chodzi o moment wejscia czaru lub mumii do unitu. Przynajmniej tak wyglada zapis uscislen, choc jesli sie nie myle to na ls bylo kilka sporow o to jak ten zapis rozumiec ;)

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

wydaje mi się to niekonsekwentne przynajmniej w porównaniu z interpretacją przez LS zasad odnośnie strachu i -1 do ws dawanego od yeti

Araghas
Mudżahedin

Post autor: Araghas »

a wracając do mojego pytania: twoja odp brzmiała:

Nic nie wybierasz.... jeśli oddział przeciwnika jest w 6" od "maski" to nie może używać liderki generała ani bsbka - koniec.

a w podręczniku jest napisane Albo insp. princesce OR [bsb i jego przerzutów]. Dlatego moja wątpliwość tutaj wyszła co do tych zasad.
Warhammer Fantasy Battle Blog
http://www.araghasarts.blogspot.com

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

scoutmaster pisze:wydaje mi się to niekonsekwentne przynajmniej w porównaniu z interpretacją przez LS zasad odnośnie strachu i -1 do ws dawanego od yeti
dlaczego? najpierw cos jest w btb i dostaje -1 do ws a potem oblewa feara (na poczatku combatu) i ma zwiekszony ws do 1 nawet jesli z bazy mialoby mniej. Ten RAW jest smutny ale jest RAWem

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Shino pisze:
Rothand pisze:Nie ma pierwszego czy ostatniego efektu w tym przypadku - "my will be done" działa non stop - przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
chodzi o moment wejscia czaru lub mumii do unitu. Przynajmniej tak wyglada zapis uscislen, choc jesli sie nie myle to na ls bylo kilka sporow o to jak ten zapis rozumiec ;)

Shino - a co to niby daje? :)
Nie jest istotne czy najpierw wchodzi czar a potem King do oddziału czy jak czar wchodzi na oddział
w którym king już siedzi - "My will be done" działa na obie sytuacje w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Niekoniecznie, bo jeśli już siedzi to na unit który ma wtedy wsa 6 wchodzi czar i mają 10. Jakby king dołączył do unitu zboostowanego, to spadnie im ws do 6. Tak to rozumiem.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Czy stalkerzy strzelając do bohatera na monsterze( smok, gryf, carni....) ranią wyłącznie na najwyższej wartości In celu czy też monster i jego jeździec używają osobnych charakterystyk. Proszę o odpowiedź jedynie osoby pewne w 100%.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Używają osobnych charakterystyk, rozlosowujesz w co trafiasz.

ODPOWIEDZ