Najmniej klimatyczna armia ??

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inkwizytor
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Inkwizytor »

Marcin pisze:Może nie całe armie, ale takie duperele nieklimatyczne w armiach mie wkurzają. Jakieś takie niezgodności niepasujące klimatycznie do wszystkiego.
True, true lad. Każda armia ma jkiś tam klimat. Mnie najbardziej wpienia jak ktoś wystawia w Imperium czterech magów, czołg, hellblastera, cztery działa/moździerze i od cholery strzelców. Już widzę takiego czarusia gadającego z Elektorem-"Co? Czołg chcesz? Działa? Do książek ci dziadu, a nie do nowoczesnej maszynerii. Jeszcze coś zepsujesz." IMO w ogóle w rasach takich jak ludzie/krasnale/ogry/zieloni/WE powinno być zabronione wystawianie maga/Runelorda jako generała.

Co do najmniej klimatycznej jednostki: chyba Phoenix Guardzi. Mozę nie tyle za fluff ile za zjebane zasady (kolesie którzy wiedzą kiedy wybije godzina ich śmierci nie powinni wzbudzaćstrachu tylko być Unbreakable IMO). I pegazy bretońskie-sory, ale taki pegaz to raczej rzadkie stworzonko a jak się widzi stoły to pegazów potrafi byćwięcej niż koni.
Niedługo zaatakuje nas kosmiczna lejąca się galaretka.

A i tak wszyscy zgnijemy w kobiałce ;)

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Bo ogry wyskoczyly jak diabeł z pudełka niewiadomo skąd. To dosyć niepotrzebna armia, było się firmie zająć chaos krasnoludami.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave
Nie zgodzę się z inkkwizytorem. Pheonix Guardzi budzą strach nie tym że wiedzą kiedy wybije ich godzina, tylko tym że maszerują i umierają nie wydając żadnego odgłosu. Jak dla mnie to jest zarąbiste! Pomyślcie: zabijacie przeciwnika, mając nadzieję, że będzie się męczył i pozna smak cierpienia, a on na złość tobie ( orkowemu wojowi a jak ) osuwa się w milczeniu.

Jak dla mnie najbardziej nie klimatyczną armią jest imperium, z koniem mechanicznym i wszystkimi tymi wynalazkami, które są za nowe nawet jak nasz świat.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jeśli chodzi o mało klimatyczne armie, to w sumie ciężko taką wskazać. Po przeczytaniu army booka każdej z armii czuje się jej klimat. Gdybym już musiał koniecznie wskazywać nieklimatyczne armie, tzn najmniej pasujące do świata wfb to wskazałbym:
lizaki - po prostu mało do mnie przemawiają. są gdzieś tam na końcu świata, jakoś mało pasują do mrocznego, starego świata. coprawda AB nie czytałem, ale mimo wszystko są dla mnie pod koniec stawki
tk - klimat armia ma, podoba mi się nawet, ale średnio pasuje do świata wfb. kolejne zadupie..
Hmm, sami widzicie, że ciężko coś wskazać :) Trzeba na siłę, a niezbyt to wychodzi :P

Natomiast inna sprawa to nieklimatyczne jednostki. To co się szykuje teraz w imperium, to jakaś klimatyczna katastrofa :? Mechaniczne konie etc totalnie nie pasują do WFB. Ktoś wspomniał pegasus knightów - tez imo lipa - nieklimatyczne.

No i to co najgorsze na koniec. Nieklimatyczne rozpy. Armia może być zajebiscie klimatyczna, ale jak się patrzy na stół nieraz, to żal dupe ściska.
Armia imprium: gdzie są te hordy żołnierzy dowodzonych przez electora i kapłanów ze wsparciem dział, strzelców i kawalerii?
Armia HElfów: gdzie oddziały piechoty i łuczników stanowiące trzon wojsk elfickich miast?
Armia bretonni: gdzie został ten cały brudny majdan? a latający cyrk to już wogóle.. :evil:
Jeszcze by się parę przykładów zapewne znalazło.

Problem w tym, że rozpy to tak naprawdę nie wina graczy, tylko autorów książek z zasadami. Np w armii skavenów opłaca się brać jednostki które stanowią o klimacie (czyli po prostu masa) bo są grywalne. A piechota helfów jest cienka, więc jej na stole nie ma. Przez to rozpy wyglądają tak, a nie inaczej :?

Awatar użytkownika
cielo
Wałkarz

Post autor: cielo »

Wszystkie armie w wfb mają dobry klimat oprócz ogrów które są zdupy wkręcone przez GW do świata warhammera.
Lord Andre pisze: Jak dla mnie najbardziej nie klimatyczną armią jest imperium, z koniem mechanicznym i wszystkimi tymi wynalazkami, które są za nowe nawet jak nasz świat.
Imperium jest jedną z najbardziej klimatycznych armii w wfb. Nie wiem czy do jakiejś innej armii istnieje tyle materiałów ,opisów i informacji co do empire. Jeżeli ktoś nie lubi armat, strzelców, i czołgu parowego w połączeniu z magią ,to nic nie poradzie ,proszę zmienić system na osadzony w jakiś innych realiach. Co do mechanicznego konia ,to jest to przegięcie i w życiu tego nie użyje.

Pozdro.

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

Imperium oparte na żołnierzach a nie na wynalazkach rodem z XX wieku. Każda armia może być klimatyczna ale to zależy od gracza. np imperium oparte na piechocie albo bretka na chłopstwu

Awatar użytkownika
Czcigodny z Gisoreux
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Czcigodny z Gisoreux »

Każda armia ma swój klimat. Do niedawna wydawało mi się, że lizardmeni są do dupy, ale po przeczytaniu army booka stwierdzam że jest klimat! Wszystko zależy od gracza: jego podejścia i rozpiski, np. w Bretce uważam za stosowne i klimatyczne wystawiamie pegazów w bitwie powyżej 2000 punktów. Wtedy widać, że ta jednostka jest rzadka. Tak samo w Imperium - same armaty. Ludzie! To jest psucie klimatu! Albo sami Chaos Knights. To jest...nuuudne! Ale na szczęście są jeszcze ludzie, którzy ze starcia chłopi kontra gobliny czerpią wieeelką radość :D

Awatar użytkownika
cielo
Wałkarz

Samymi maszynami w empire to ciężko wygrać :roll:

Pozatym w empire mało gdzie nie ma armat i to w cale nie taka rzadkość artyleria w imperialnym wojsku.

Awatar użytkownika
Drunken_Dwarf
Wałkarz

Post autor: Drunken_Dwarf »

witam
Dla mnie wszystkie armie w jakiś sposób są klimatyczne i w każdej z nich potencjalni gracze mogą coś dla siebie znaleść. W przypadku battla, jak zobaczyłem figurki w sklepie, to wiedziałem że krasnoludy są armią dla mnie.
pozdrawiam
Kto pije ten łebski,
kto pości ten kiepski.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Marcin pisze:.
A u graczy wkurza mnie wymowa "Prist". powinna być podobna do "Christ", ale najczęściej słyszę coś podobnego do Prince.

Hmm dziwne bo Priest się akurat czyta "prist", a Christ jak "krajst". Moja narzeczona jest nauczycielką angielskiego, więc jak chcesz mogę wieczorem Ci to napisać przy użyciu pisowni fonetycznej.
Ale PrIEst oraz ChrIst różnią się tym małym skromnym e, które wszystko zmienia, więc śmiało możesz przestać denerwować się na innych graczy :D

A wracając do tematu to wydaje mi się, że najmniej klimatyczni w WFB są gracze. Jak zaczynałem tam te 4 lata temu. To wszyscy jakoś grali fajnie na dużych klockach piechoty. Armie miały lorda generała, BSB, 2 magów itd. A teraz styl gry tak ewoluował, że się gra na samych minimalnych oddziałach, skrimisherach, stworach itd. Jakoś takie te bitwy dziwne mi się wydają jak widzę same takie armie właśnie i aż łezka się w oku kręci jak np. popatrzy się na stronie GW, w działach o każdej armii, proponowane przez nich rozpiski. Ahh fajnie, by było jakby kiedyś wróciły czasy, że wystawia się armie ładnie wyglądające a nie tylko te najefektowniejsze. I przez ładnie wyglądające nie chodzi mi ekstra malowane, tylko po prostu takie jakie, przynajmniej moim zdaniem, są "in spirit of the game"
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Marcin
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Marcin »

Hmm... poracha. Jedno "e" mniej i już sie sypie całe narzekanie... ;)
Miałem na myśli, ze kapłana wymawiają "Priest" zamiast "Prist" (właściwie to [pri:st], ale to już pedantyzm... ;) ). Uff... przez przypadek po prostu "e" połknąłem przy narzekaniu i absolutny bezsens wyszedł. Teraz już poprawiłem.

Co do "prajsta" to nie jestem pewien przy Amerykańskim. Trzeba sprawdzić, bo wyraźnie na jednym filmie "prajst" słyszałem kilkukrotnie, aczkolwiek wszystkie słowniki w domu temu przeczą (wszystkie jednak wydawnictwa Oxford są) i podają "pri:st". W każdym razie na pewno nie moje znienawidzone "Priest". Powtarzam tego ostatniego nienawidzę, więc dalej na turnieju mogę odruchowo poprawiać ludzi. :)
Prawa selektywnej grawitacji
Chleb pada zawsze na stronę posmarowaną masłem, a jeśli nie spadnie, oznacza to, że złą stronę posmarowaliśmy
Prawdopodobieństwo, że chleb spadnie posmarowaną stroną na dywan, jest wprost proporcjonalne do ceny dywanu

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Mnie tam ogry jakos nie pasuja ....;) figsy fajne ale armia ni z d.py wymyslona :roll:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Czcigodny z Gisoreux pisze:Albo sami Chaos Knights. To jest...nuuudne! Ale na szczęście są jeszcze ludzie, którzy ze starcia chłopi kontra gobliny czerpią wieeelką radość :D
Samych chaos knightow to raczej ciezko, bo chlopaki nie robia za duzo...;]
Po za tym ich jest nie wiecej niz 12 (w 90% rozpisek) wiec to 2 marne lance bretonskie ;p

Wincu
Pseudoklimaciarz

Post autor: Wincu »

Ogry maja swietny klimat. Przeciez to jest typowa rasa ze swiata fantasy. Juz predzej lizardy sa z dupy wyjete...

Awatar użytkownika
cielo
Wałkarz

Wincu pisze:Ogry maja swietny klimat. Przeciez to jest typowa rasa ze swiata fantasy. Juz predzej lizardy sa z dupy wyjete...
Mówimy tu o konkretnym świecie i realiach Warhammera i w nim to akurat z dupy są ogry a nie lizardy.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

A ja za to, wbrew bretońskim przegięciom mam chory ale imo wspaniały pomysł zrobić armię chlopów :). Tylko jeden oddział realmów, cała reszta chłopi. Tylko trochę nie mam kasy ani czasu na to, ale pomysł jest i strasznie mnie podnieca :D

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

ylko trochę nie mam kasy ani czasu na to, ale pomysł jest i strasznie mnie podnieca
Taaa.. Tylko żeby jeszcze był taki skuteczny :wink:
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Urich
Pseudoklimaciarz

Post autor: Urich »

imperium jest klimatyczne ale jak sie wystawia piechote kinnice itp. a nie sami strzelcy, dziala i tyle :-?

Awatar użytkownika
cielo
Wałkarz

Urich pisze:imperium jest klimatyczne ale jak sie wystawia piechote kinnice itp. a nie sami strzelcy, dziala i tyle :-?

Jeżeli ktoś stylizuje swoją armię na Nuln to jest to poezja dla wielbiciela klimatu po jednej i po drugiej stronie stołu.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Bzdury.
Nawet Nuln, mimo tego, że jest stolicą imperialnego rusznikarstwa, jest zwykłą prowincją. Wystawia więc kontyngenty piechoty (zawodowej/poborowych). Armia Nuln może, a nawet powinna mieć zwiększony procent artylerii/strzelców, ale wojsko pt. "czterech magów spotkało akademię techniczną i zakon rycerski" to flufficznie czysty kretynizm.

ODPOWIEDZ