Pytania początkującego
Moderator: #helion#
Re: Pytania początkującego
cóż, przedstawię to następująco:
-rzucasz 3x artylerką, nie licząc misfire (bardzo częsty mankament tej broni) masz rozrzut w postaci od 6 do 30 trafień, na papierze wygląda nieźle, ale załoga ma tylko BS3, więc trafiasz bazowo na 4+, oczywiście wszelakie modyfikatory obowiązują...wniosek?? jak ustrzelisz z 5 goblinów/zombie/itp zanim zatnie się lub wybuchnie to dość spory sukces, musiałbyś go trzymać na pierwszej linii co prowokuje w niego magię, strzelanie, nie mówiąc już o taktycznych szarżach na niego kowbojów/pojedynczych modeli jak trolle, fiendy; słaby interes jak dla większości z resztą; szkoda 110pts na niego, żeby chociaż poprawili mu BS do 4 to można byłoby go brać pod uwagę jako całkiem niezłą maszynkę na skirmisherów vide kowbojów
-rzucasz 3x artylerką, nie licząc misfire (bardzo częsty mankament tej broni) masz rozrzut w postaci od 6 do 30 trafień, na papierze wygląda nieźle, ale załoga ma tylko BS3, więc trafiasz bazowo na 4+, oczywiście wszelakie modyfikatory obowiązują...wniosek?? jak ustrzelisz z 5 goblinów/zombie/itp zanim zatnie się lub wybuchnie to dość spory sukces, musiałbyś go trzymać na pierwszej linii co prowokuje w niego magię, strzelanie, nie mówiąc już o taktycznych szarżach na niego kowbojów/pojedynczych modeli jak trolle, fiendy; słaby interes jak dla większości z resztą; szkoda 110pts na niego, żeby chociaż poprawili mu BS do 4 to można byłoby go brać pod uwagę jako całkiem niezłą maszynkę na skirmisherów vide kowbojów
- Brushlicker
- Falubaz
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
nie gram dużo na blasterze ale nie do końca się zgodze co do jego bezużyteczności - fakt mały BS i częsty missfire ale przy inżynierze da radę go ogarnąć. Niestety inne maszynki go wypierają bo po prostu na większość armii są skuteczniejsze (położenie placka na hordzie nie ma konkurencji) i w tej edycji jest jaki jest. Ale parę razy go wystawiłem i czasami naprawdę pozytywnie zaskakiwał (np wybiłem nim klocek lionów z BSB) - mimo to nie jest to zabawka na turnieje - raczej gry domowe
Miałem go ostatnio na lokalu. W sumie fartowny był, misfire trafił mi się raz, w ciągu 3 bitew (inżynier nearby). Spokojnie sobie radził. Z HE nie miał szans się spisać bo w 1 turze dostał pitkę na twarz, przeciw VC wcale nie ustrzelił 5 zombiech, raczej społowił 1 oddział, ponadto praktycznie sam zniszczył oddział tych nowych latających straszydeł (mimo, że skirmish). W bitwie z Chaos Dwarfami, porezał to parowe ustrojstwo.
Mnie się ogólnie podoba i, szczerze mówiąc, gdy mam ochotę nie grać na czołgu, to biorę to.
Mnie się ogólnie podoba i, szczerze mówiąc, gdy mam ochotę nie grać na czołgu, to biorę to.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
moze w 8ed wruca zasady z 6 , ze automatycznie trfial bylo by extra.
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
- Infernal Puppet
- Masakrator
Tylko, ze autohity są zbyt skuteczne ( by nie powiedzieć wprost - z (_I_) wzięte ). Grad ołowiu, gradem ołowiu, ale broń palna właściwie do XIX ( czyli sporo po czasach na które młotek jest stylizowany ) w nie słynęła wyjątkowej celności. Trafianie z automatu nie ma trochę sensu, bo zupełnie pomija np. osłonę ( która przecież cześć kul wychwyci ). Hellblaster to nie krasnoludzkie organki, których też nie lubię, właśnie za autotrafianie ( no, ale te rzucają 1 kostką nie 3, no i kosztują więcej ). IMHO w zupełności wystarczyło by zaznaczyć w zasadach brak kary za multipla i może za zasięg i było by w zupełności ok.
Wtedy będzie kozacko skuteczny Nie ma to jak auto hity.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
-
- Mudżahedin
HBVG nie ma kary za multipla. Multiple shot to zasada specjalna, nie ma o niej wzmianki w opisie helblastera, jest jedynie "apply all normal to hit modifiers".
Źle rozumujesz .
Puchacz napisał powyżej, HVG nie ma kary za multiple shots, bo nie ma multiple shots.
Inżynier daje re-roll artyleryjki, ale już niestety nie BS.
Puchacz napisał powyżej, HVG nie ma kary za multiple shots, bo nie ma multiple shots.
Inżynier daje re-roll artyleryjki, ale już niestety nie BS.
Masz tylko modyfikatory za daleki zasięg, za osłonę, skirmish.medzik pisze:Czy dobrze rozumuję, że Hellblaster ma karę -1 za multiple shot oraz -1 za zasięg jeśli wróg jest powyżej 12 cali, to trafia ledwie na 6??
I mam pytako czy można użyć BS inżyniera jeśli stoi 3 cale od tej maszyny?
Czy przypadkiem na nowym Euro mozna wystawic tylko 1 inzyniera?? Ja normalnie wystawiam dwie pary mortara i cannona plus rakietki. Jak tu ogarnac jednym inzynierem....... A Hellblaster po prostu musi miec swojego inzyniera, wiec juz jego wystawianie stalo sie jeszcze mniej prawdopodobne. ogolnie te zasady po prostu zjebaly kompletnie pomysl na gre, na którym niezle mi sie grało od kilku miesiecy. Zasady EURO to jakas porazka calkowita. Chociaz Imperium to i tak jeszcze sie upieklo:)
- Infernal Puppet
- Masakrator
Dobra, ale w takim razie wytłumacz mi jakim cudem taki np. ratling gun który też nie ma zasady multiple shot ma w swoich zasadach wspomiane o ignorowaniu kary za multipla właśnie ?HBVG nie ma kary za multipla. Multiple shot to zasada specjalna, nie ma o niej wzmianki w opisie helblastera, jest jedynie "apply all normal to hit modifiers".
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Bo jest inny autor booka, jeden to napisał, drugi nie?
Bo, mówiąc po raz kolejny, HVG nie ma wpisanej zasady Multiple Shots.
Bo, mówiąc po raz kolejny, HVG nie ma wpisanej zasady Multiple Shots.
- Infernal Puppet
- Masakrator
A co to ma do rzeczy ? Zasady są przecież jednolite w ramach jednego systemu ?Bo jest inny autor booka, jeden to napisał, drugi nie?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Jakoś to mnie nie przekonuje, ale dobra, niech będzie po waszemu .
- Brushlicker
- Falubaz
Ktoś się spruje, jak wystawie warrior priesta na kucu na podstawce "ogrowej" ?
bo model od GW (Huss) ssie pyte, natomiast fajny jest ten z GZ. jedyną jego wadą jest zbyt dynamiczna poza i fakt, że patrzy w bok
usadziłbym go na większej podstawie i przekręcił kawałek, żeby zezował raczej w dobrym kierunku
bo model od GW (Huss) ssie pyte, natomiast fajny jest ten z GZ. jedyną jego wadą jest zbyt dynamiczna poza i fakt, że patrzy w bok
usadziłbym go na większej podstawie i przekręcił kawałek, żeby zezował raczej w dobrym kierunku
Powiedziałbym że będzie problem, bo raz że podstawka byłaby niewymiarowa i nieprzepisowa, to jeszcze po drugie nie będzie dobrze przystawać do oddziału (kawaleryjskie są 25x50mm, a ogrowa 40x40mm). Jeśli koniecznie chcesz usadzić Wp-eka na większej podstawce, to mógłbyś ewentualnie zamontować go na podstawkę 50x50mm i jakoś zgrabnie ją wykończyć, to wtedy może robić nawet za fillera (jako heros + zwyklak rozmiarem).