Pytania początkującego
Moderator: #helion#
Re: Pytania początkującego
a ja proponuje przeczytać rb (tym bardziej, ze jest po Polsku)i w razie wątpliwości zadawać pytania.
Buła pisze:a ja proponuje przeczytać rb (tym bardziej, ze jest po Polsku)i w razie wątpliwości zadawać pytania.
obaj macie racje, ale bez buractwa; problemem na turniejach jest nieznajomość zasad, nawet nie tych specyficznych, dla danej armii, ale i ogólnych; spotkałem się już z kwiatkami, jak ktoś robił reforma po combacie, mimo że miał dwa unity, jeden na flance drugi na plecach; tak więc proponuję rzeczywiście poczytać najpierw, potem pytać o niuanse, ale od słabych odzywek też wystrzegam, nie potrzebne nam w tak kulturalnej i elitarnej społeczności imperialnej...medzik pisze:dzięki wiele mi to wyjaśnia, ale zastanów się czy warto w ogóle produkować takie posty, po to jest dział dla początkujących żeby pytać, i sensownie odpowiadać, przemyśl człowieku co robisz na przyszłośćBuła pisze:z zasad :/
Pytanie do turniejowej Braci... czy będę miał problemy na turnieju jak np. mój BSB będzie miał gdzieś ozdobnie doklejony pistolet? ( jakby mi odbiło i poszedłbym na turniej)
Follow me if I advance,
kill me if I retreat,
avenge me if I die
W/D/L
Empire 3/1/1
Dark Elves 0/0/0
kill me if I retreat,
avenge me if I die
W/D/L
Empire 3/1/1
Dark Elves 0/0/0
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
A ja wrzucę pytanie z innej beczki - dotyczące wyglądu modeli - czy jeśli wszystkim moim pacynkom chciałbym przykleić płaszcze (bo mam akurat taką wenę) to czy zostanie to przyjęte jako coś niedorzecznego i niepasującego do armii? (nie stylizuję się na żadne miasto/prowincję - zamierzam malować swoje pacynki na wybrane przez siebie barwy, takie prywatne wojsko jakiegoś szlachetki)
@Shadrys: teoretycznie nie, chociaż nie masz viciviga, ale....pistolet to hand weapon w CC
tak na poważnie, nikt Tobie tego nie zabroni
@krystian: doklejaj co chcesz...

@krystian: doklejaj co chcesz...
Ostatnio przyjrzałem się statsom naszego moździerza i doszedłem do ciekawych wniosków.
Nie wiem jak graliście, ale ja pamiętając stare zasady, zawsze twierdziłem, że big hit z moździerza olewa armour save. Z tego co znalazłem, to duży hit nie olewa save, a jedynie ma większą siłę i multipla.
Teraz rodzi się pytanie, czy AP które ma moździerz działa na cały placek czy tylko na dużego hita? Stawiam, że na cały placek ale wtedy np. ogrowa katapulta też powinna mieć KB na całym placuszku.
Nie wiem jak graliście, ale ja pamiętając stare zasady, zawsze twierdziłem, że big hit z moździerza olewa armour save. Z tego co znalazłem, to duży hit nie olewa save, a jedynie ma większą siłę i multipla.
Teraz rodzi się pytanie, czy AP które ma moździerz działa na cały placek czy tylko na dużego hita? Stawiam, że na cały placek ale wtedy np. ogrowa katapulta też powinna mieć KB na całym placuszku.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
A skąd te rewelacje? W księdze armii jest zapis (w tabeli, której o ile mi wiadomo żadne erraty nie zmieniały): "AS under the hole -none"Bizim pisze:Ostatnio przyjrzałem się statsom naszego moździerza i doszedłem do ciekawych wniosków.
Faq do imperium.
Jest tam nowa statystyka moździerza. Z tego co rozumiem to faq każe zignorować cały tekst po charakterystyce moździerza i jego załogi (czyli tą tabelę z tym jaką siłę i zasady ma dane trafienie też).
Przeglądałem RB i nie ma tam nic na temat "no AS" pod dziurką czyli po prostu modyfikujemy save od siły (+ AP w naszym przypadku).
Jest tam nowa statystyka moździerza. Z tego co rozumiem to faq każe zignorować cały tekst po charakterystyce moździerza i jego załogi (czyli tą tabelę z tym jaką siłę i zasady ma dane trafienie też).
Przeglądałem RB i nie ma tam nic na temat "no AS" pod dziurką czyli po prostu modyfikujemy save od siły (+ AP w naszym przypadku).
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
- kudlaty960
- Mudżahedin
Co proponujecie na zakup na początek? Mam na wydanie jakieś 1000zł.
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW
TRUE LEGION KRAKÓW
- kudlaty960
- Mudżahedin
A jest już jakaś data znana?
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW
TRUE LEGION KRAKÓW
- kudlaty960
- Mudżahedin
Czyli miesiąc. Hmm no może rzeczywiście warto poczekać.
TRUE LEGION KRAKÓW
TRUE LEGION KRAKÓW
- Martin von Carstein
- Kradziej
No ba. To ledwie te kilkadziesiąt dni, jak już coś kupować to najbardziej podstawowe unity jak działa, działa będą zawsze. Ale chyba warto się wstrzymać. Być może te nowe unity specjalne okażą się czymś bardzo kuszącym (zwłaszcza Big Gun z Nuln. O tak, to chciałbym mieć. Im większe BUM tym fajniej).kudlaty960 pisze:Czyli miesiąc. Hmm no może rzeczywiście warto poczekać.
Ja i tak skupuję sobie rycerstwo. Pełna Płyta to jest to, a kloc kilkunastu rycerzy zawsze się ładnie prezentuję (albo dwa kloce, albo trzy kloce).
- Martin von Carstein
- Kradziej
GW nie potrafi mym zdaniem zrobić ładnych koni, trzeba się przyzwyczaić do ich świniaków.
Dla mnie co najwyżej trochę więcej ozdób przydałoby się na labrach (większość powierzchni konika), bo te obecne istotnie są bardzo ubogie. W każdym razie, jak się trafią kolejne tanioszki na allegro to pewnie kupię i drugi wagonik wystawię... tylko kiedy ja to pomaluję... przecież nie będę bejcował rycerstwa...
Dla mnie co najwyżej trochę więcej ozdób przydałoby się na labrach (większość powierzchni konika), bo te obecne istotnie są bardzo ubogie. W każdym razie, jak się trafią kolejne tanioszki na allegro to pewnie kupię i drugi wagonik wystawię... tylko kiedy ja to pomaluję... przecież nie będę bejcował rycerstwa...