Poradnik poczatkujacego lizaka
Moderator: Ziemko
Re: Poradnik poczatkujacego lizaka
Jeśli mam dwóch Slannów, a jednych Templi, to obie żaby wchodzą do nich, czy tylko jeden?
2 Slanny hmmmMishu pisze:Właśnie kończę rozpę, i powiem Ci, że koncepcja jest Ciekawa, ale wątpię, żebym coś tym ugrał
LAJK YT
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
nie wiedziałem w jakim dziale to napisac, wiec pisze tutaj...
co myslicie o swarmach w roli odginaczek?
są wydaje mi się nieco łatwiejsze w poruszaniu się niż kohorty i pojedyncze bazy zajmuja mniej miejsca na stole, a i nie liczą się do limitu 'max 6 unitów skinków' więc mozna sobie wystawic 3x chamki i 3x skirmish, a rolę odginaczki spełnią swarmy zamiast kohort.
minusem wydaje mi się dość duży koszt jak na 5Wo 2To, brak mozliwosci strzału javelinami(co moga uczynić kohorciarze) oraz 5Mv w porównaniu do 6Mv skinków.
grał już ktoś na swarmach w tej roli(bo do innej sie nie nadają )?
co myslicie o swarmach w roli odginaczek?
są wydaje mi się nieco łatwiejsze w poruszaniu się niż kohorty i pojedyncze bazy zajmuja mniej miejsca na stole, a i nie liczą się do limitu 'max 6 unitów skinków' więc mozna sobie wystawic 3x chamki i 3x skirmish, a rolę odginaczki spełnią swarmy zamiast kohort.
minusem wydaje mi się dość duży koszt jak na 5Wo 2To, brak mozliwosci strzału javelinami(co moga uczynić kohorciarze) oraz 5Mv w porównaniu do 6Mv skinków.
grał już ktoś na swarmach w tej roli(bo do innej sie nie nadają )?
Jedyne co skłoniło mnie do spytania o swarmy to sprawniejsze poruszanie sie w którąkolwiek strone takiej bazy w porównaniu do kohorty.
Ostatnio niestety przez moje nieogranie lekko się zastawiłem kohorta miała problem skutecznie zablokować szarze, wiec po bitwie pomyslalem o swarmie. Mniejszy, mobilniejszy, kręci się wokoło jak chce przez co łatiwje go ustawić pod dobrym kątem, odatkowo nie blokuje wkurzającego limitu 6 unitów skinków na euro.
co zrobi wiecej taka 10 kohorty? strzeli javelinami zanim dzielnie zginie odginając jakas wredna szarze?
chyba że macie jakieś inne zastosowania dla kohort? bo moze nimi zle gram
Ostatnio niestety przez moje nieogranie lekko się zastawiłem kohorta miała problem skutecznie zablokować szarze, wiec po bitwie pomyslalem o swarmie. Mniejszy, mobilniejszy, kręci się wokoło jak chce przez co łatiwje go ustawić pod dobrym kątem, odatkowo nie blokuje wkurzającego limitu 6 unitów skinków na euro.
co zrobi wiecej taka 10 kohorty? strzeli javelinami zanim dzielnie zginie odginając jakas wredna szarze?
chyba że macie jakieś inne zastosowania dla kohort? bo moze nimi zle gram
Tak, dajesz flee cohortą, a następnie flee oddziałem ustawionym za cohortą. I wtedy przeciwnik praktycznie automatycznie pali szarżę, a ty nie masz ani jednego oddziału straconego. Prosta zasada, na tej edycji oddziały nie "zjadają" innych uciekających w szarży, gdyż nie są to ich targety.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Masz kohortę za nim np terki czy inny unit.
Szarża w kohortę robisz flee.
Przeciwnik redirect w terki , robisz flee.
Oddział przeciwnika spali szarżę i masz wystawiony ten klocuszek np ;P.
Szarża w kohortę robisz flee.
Przeciwnik redirect w terki , robisz flee.
Oddział przeciwnika spali szarżę i masz wystawiony ten klocuszek np ;P.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Brettonia 23/1/13
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
A poradźcie panowie szlachta, co w dobie 8 ed. jest najbardziej opłacalne by dokupić do solidnego już trzonu armii: z 4 kroxy czy kilka terek ? A może do tego polecacie razordona albo dwa na spróbowanie ? Mi wydają się ciekawym dodatkiem bo napewno nie alternatywą dla salek.
pytanka:
nie widziałem rozpiski, w której by się pojawiał stegadon;
czy się nie opłaca go wystawiać ( bo wydaje mi się podobnie użyteczny co hydra czy abominacja)
i czy jeśli go wystawiać, to lepiej z łykiem czy dmuchawkami, a może tylko z maszyna się opłaca?
i czy razordony sztuk raz są lepsze czy gorsze od 10-ątki skinków "harcowników"???
me pytania związane są z pomysłami na temat rozpiski 1800p
czy się nie opłaca go wystawiać ( bo wydaje mi się podobnie użyteczny co hydra czy abominacja)
i czy jeśli go wystawiać, to lepiej z łykiem czy dmuchawkami, a może tylko z maszyna się opłaca?
i czy razordony sztuk raz są lepsze czy gorsze od 10-ątki skinków "harcowników"???
Mapet pisze:pytanka:
Stegadonów głównie nie wystawia się ze względu na ich słabą przeżywalność na ostrzał artyleryjski - cannony i katapulty robią z nich papkę. Podane przez Ciebie LG w postacie hydry lub abominacji mają dużą przewagę nad stedziem w postaci regeneracji. Jednakże opcją wartą rozważenia jeśli gra się na slosa jest ancient z maszynerią, o ile skampisz go na początku za jakimś wzgórzem a w swojej turze rzucisz warda to kto wie, może da radę. W cc natomiast połączenie płonącego zestrojenia maszynerii + impacty stedzia + jakieś tam jego i crewmanów hity + thunderstomp w przypadku walki z infantry/war beast/swarm mogą zrobić całkiem sporo.
Co do razodronów, to ostrzał skinków jest mniej losowy niż razordona, skinki nie mają misfire'ów oraz dużo lepszą opcją jest poison skinków niż +1S w strzelaniu razordona. Aha, i pojawia się istotna kwestia - o ile skinkami robisz w większości wypadków flee przed szarżą wroga, to razordon jest zmuszony zrobić S&S według rulebooka (o ile ma taką możliwość), więc w przypadku szarży jakiejś hordy na niego prawdopodobnie możesz się z nim pożegnać.