Poradnik poczatkujacego lizaka

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Re: Poradnik poczatkujacego lizaka

Post autor: Mishu »

Jeśli mam dwóch Slannów, a jednych Templi, to obie żaby wchodzą do nich, czy tylko jeden?
Obrazek

Awatar użytkownika
Dulltran
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulltran »

Mishu pisze:Jeśli mam dwóch Slannów, a jednych Templi, to obie żaby wchodzą do nich, czy tylko jeden?
Tylko jeden wchodzi do TG, więc koncepcja całkiem ciekawa - do templaków wrzucić slanna z life, a drugiego puścić luzem z innym lore.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Właśnie kończę rozpę, i powiem Ci, że koncepcja jest Ciekawa, ale wątpię, żebym coś tym ugrał :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Mishu pisze:Właśnie kończę rozpę, i powiem Ci, że koncepcja jest Ciekawa, ale wątpię, żebym coś tym ugrał :D
2 Slanny hmmm

LAJK YT :D
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Gokish, nie ciesz się tak, to nie jest na ten wasz turniej i nasz challange tylko towarzyska gierka na 2700 :)

Rozpa dostępna do wyśmiania w stosownym dziale ;)
Obrazek

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

nie wiedziałem w jakim dziale to napisac, wiec pisze tutaj...
co myslicie o swarmach w roli odginaczek?
są wydaje mi się nieco łatwiejsze w poruszaniu się niż kohorty i pojedyncze bazy zajmuja mniej miejsca na stole, a i nie liczą się do limitu 'max 6 unitów skinków' więc mozna sobie wystawic 3x chamki i 3x skirmish, a rolę odginaczki spełnią swarmy zamiast kohort.

minusem wydaje mi się dość duży koszt jak na 5Wo 2To, brak mozliwosci strzału javelinami(co moga uczynić kohorciarze) oraz 5Mv w porównaniu do 6Mv skinków.

grał już ktoś na swarmach w tej roli(bo do innej sie nie nadają :lol2: )?

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

niestety, szkoda tracić na nie pkt...

w teorii wyglądają fajnie, można spróbować głupiego kminu z brzytwą na nich... ale i tak są słabiutkie...

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Jedyne co skłoniło mnie do spytania o swarmy to sprawniejsze poruszanie sie w którąkolwiek strone takiej bazy w porównaniu do kohorty.
Ostatnio niestety przez moje nieogranie lekko się zastawiłem 8) kohorta miała problem skutecznie zablokować szarze, wiec po bitwie pomyslalem o swarmie. Mniejszy, mobilniejszy, kręci się wokoło jak chce przez co łatiwje go ustawić pod dobrym kątem, odatkowo nie blokuje wkurzającego limitu 6 unitów skinków na euro.

co zrobi wiecej taka 10 kohorty? strzeli javelinami zanim dzielnie zginie odginając jakas wredna szarze?

chyba że macie jakieś inne zastosowania dla kohort? bo moze nimi zle gram :?

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Tak, dajesz flee cohortą, a następnie flee oddziałem ustawionym za cohortą. I wtedy przeciwnik praktycznie automatycznie pali szarżę, a ty nie masz ani jednego oddziału straconego. Prosta zasada, na tej edycji oddziały nie "zjadają" innych uciekających w szarży, gdyż nie są to ich targety.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Post autor: woolfik »

O co chodzi z tym, że moge dać flee oddziałem za cohortą? Wcześniej o tym nie wiedziałem. W takim razie kohorty są jeszcze lepsze niż były na początku :D

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Masz kohortę za nim np terki czy inny unit.

Szarża w kohortę robisz flee.
Przeciwnik redirect w terki , robisz flee.

Oddział przeciwnika spali szarżę i masz wystawiony ten klocuszek np ;P.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Aha, dzięki za wytłumaczenie.

Gbob
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Gbob »

A poradźcie panowie szlachta, co w dobie 8 ed. jest najbardziej opłacalne by dokupić do solidnego już trzonu armii: z 4 kroxy czy kilka terek ? A może do tego polecacie razordona albo dwa na spróbowanie ? Mi wydają się ciekawym dodatkiem bo napewno nie alternatywą dla salek.

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

To zależy co uważasz za trzon armii. Pewnie skinki i saurusy zgadza sie? Dobrze mieć kameleony, a reszta zależy od lora na jakim grasz.

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Post autor: Mapet »

wszystko jest fajne i co nie kupisz to Ci się przyda :)
pod warunkiem, że nie będą to : saurus cavalery i swarmy;)

Gbob
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Gbob »

kamyki juz są, wiecej niz 12 nie bd potrzebował, ma ktoś jakies doswiadczenia z tymi calymi razordonami ? i jak w 8 ed sprawują sie kohorty z kroxami ?

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Olej razordony.
Jak chcesz to albo kup sobie sporo kroxów, albo sporo Terków, oba oddziały dobre, ale do zupełnie innych rozpisek.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Post autor: Mapet »

pytanka:
nie widziałem rozpiski, w której by się pojawiał stegadon;
czy się nie opłaca go wystawiać ( bo wydaje mi się podobnie użyteczny co hydra czy abominacja)
i czy jeśli go wystawiać, to lepiej z łykiem czy dmuchawkami, a może tylko z maszyna się opłaca?
i czy razordony sztuk raz są lepsze czy gorsze od 10-ątki skinków "harcowników"???

me pytania związane są z pomysłami na temat rozpiski 1800p

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Mapet pisze:pytanka:
nie widziałem rozpiski, w której by się pojawiał stegadon;
czy się nie opłaca go wystawiać ( bo wydaje mi się podobnie użyteczny co hydra czy abominacja)
i czy jeśli go wystawiać, to lepiej z łykiem czy dmuchawkami, a może tylko z maszyna się opłaca?
i czy razordony sztuk raz są lepsze czy gorsze od 10-ątki skinków "harcowników"???

me pytania związane są z pomysłami na temat rozpiski 1800p

Stegadonów głównie nie wystawia się ze względu na ich słabą przeżywalność na ostrzał artyleryjski - cannony i katapulty robią z nich papkę. Podane przez Ciebie LG w postacie hydry lub abominacji mają dużą przewagę nad stedziem w postaci regeneracji. Jednakże opcją wartą rozważenia jeśli gra się na slosa jest ancient z maszynerią, o ile skampisz go na początku za jakimś wzgórzem a w swojej turze rzucisz warda to kto wie, może da radę. W cc natomiast połączenie płonącego zestrojenia maszynerii + impacty stedzia + jakieś tam jego i crewmanów hity + thunderstomp w przypadku walki z infantry/war beast/swarm mogą zrobić całkiem sporo.

Co do razodronów, to ostrzał skinków jest mniej losowy niż razordona, skinki nie mają misfire'ów oraz dużo lepszą opcją jest poison skinków niż +1S w strzelaniu razordona. Aha, i pojawia się istotna kwestia - o ile skinkami robisz w większości wypadków flee przed szarżą wroga, to razordon jest zmuszony zrobić S&S według rulebooka (o ile ma taką możliwość), więc w przypadku szarży jakiejś hordy na niego prawdopodobnie możesz się z nim pożegnać.
Obrazek

Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Stegadon jest całkiem dobry, a szczególnie przy magii life. Zawsze staram sie 1 czy 2 wsadzić do rozpiski. Turniejowo raczej nie gram więc nie ma problemu, że trafie na krasnoludy, a Imperium aż tak sie nie boje.

ODPOWIEDZ