nowe modele i unity?

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Re: nowe modele i unity?

Post autor: Siena »

Cord pisze:Jak już pisałem nie za bardzo orientuje sie w 8 edycji. Sprawa ponoć wygląda trochę lepiej ale jakoś nie sądzę że w 8 edycji bardzo kiepsko napisany AB stał sie nagle dobry i jego wcześniejsze problemy poznikały. Tani słaby lord bohater nie jest lepszy od droższego ale dużo lepszego. To samo takie pierdoły jak Greatswords, elitarny odział do walki z corami do tego żeby mieli sens trzeba było ich kupić tylu że droższe elity innych armii wychodziły taniej i nadal były lepsze, no i brak magicznego sztandaru ale to nie duża strata bo nie ma w tej armii sztandaru dla piechoty do 50pts. Co do Magnusa to on jednak był elektorem a nie kapłanem, co z tego że trochę moherowym ale jednak jego obowiązki wychodziły poza strefę teologii. A armia jakiegoś tam kapłana to pewnie była by dowodzona przez jakiegoś tam pobożnego generała bądź była by pokazowa bo co z tego że wódz jest odważny a jago ludzie wierni skoro dowodzić nie umie?

Co do magów to też był czynnik przez który zrezygnowałem bo magia jest po prosu za silna a jedyną obroną jest inny mag. Musisz ich mieć bo jak nie to marnie jest.

Nie wiem jak sie ma to teraz i czy to miejsce na takie dysputy ale jak ja odeszłam to wyglądało to tak:

Lord: Archlector(jedyny słuszny wybór), Mag (od biedy), GM (niby ok ale są lepsi), GoE (80 punktowa beznadzieja)
Heros: Mag(numer 1), WP(może być), Cap(BSB wyłącznie), INŻ(beznadzieja)
Core: Miecznicy(najlepsza piechota core ale dalej słaba), Włócznicy(jak nie chcesz brać mieczników to można ich wźąść ale też słabi), Halabardnicy(IMO najgorsza piechota w całym systemie), Kusznicy(najlepszi strzelcy, ale bez rewelacji), handgunners(kusznicy maja tą samą siłe i wiekszy zasięg), łucznicy(kiepscy), FCF (kiepscy), rycerze( najlepszy i najczęściej urzywany core)
Specjal: GS(tani, drogi specjal do ''przytrzymywania'' najlepiej corów innych armii), Ouci(strzelają fajnie ale nie po ruchu), pistoleciarze(robią to samo co inne fasty, mimo sprzętu jaki mają), działo(najlepszy spcejal), mortar(na hordy tylko).
Rare: Tank(mógł by być jedynym rarem i nikt by różnicy specjalnej nie zauwarzył), hellbalster(strzela dużo ale pudłuje), hellstorm (na hordy), FW(z priesta ma sie ich w core)

Nie jest to aktualne ale tak ja to widziałem ostatnio. Może ktoś napisze jak to teraz jest jak tylko może.
Właśnie 8 edycja sprawiła, że słaby AB okazał się nagle bardzo fajny. Obecnie wygląda to trochę inaczej :mrgreen:

Lord - Arcylektor - jego bryka ma za dużo plusów, aby jej nie wybrać. Mag lord też musi być - obrona przed magią przeciwnika + boostowanie własnych jednostek oraz nękanie wroga. Grandmaster i GoE są nadal niewystawialni.

Bohaterowie - Kapitan jak najbardziej wystawialny (na piechotę, koniu, pegazie) oraz jako BSB. Mały mag jest OK. Jak wystarczy punktów to ksiądz też jest OK. Inżyniera mam zawsze w swojej rozpisce - dzięki niemu moździerz i hellstrom są bardziej mordercze.

Cory - Halabardnicy to obecnie najlepsza corowa piechota. Zaraz za nią są milicjanci :mrgreen: Miecznicy, o ile są wystawiani, to raczej jako bloker. Włócznicy nadal są niewystawialni. Podobnie strzelcy. Kusznicy byli okey, ale obecne euro wyeliminowało ich z rozpisek. Łuczników nie używam. W dobie hordowych klocków piechoty rycerstwo nie jest już najlepszym corem. Używam ich tylko i wyłącznie do zadań specjalnych :mrgreen:

Specjale - Działa i moździerze - bez nich się nie obejdzie. GS - dobrze użyci, zwłaszcza z księdzem są rewelacyjni. Ouci - fajni na małe punkty. Pistolierzy to dno.

Rarki - Czołg jest mocny, ale wiele armii posiada na niego kontrę - jeden czar i 300 punktów w plecy. Hellstorm - mina przeciwnika ściągającego 20 surusów, wojowników chaosu lub innego dziadostwa jest bezcenna. Hellblaster - generalnie niewystawialna jednostaka, zwłaszcza na zasadach SLOS. Flagelanci są warci swojej ceny. Możliwość wystawienia ich w corach i rarkach to duży plus.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Czemu Euro wyeliminowało Kuszników Imperium z rozpisek? Ja widzę iż można spokojnie mieć 40, jak dla mnie kilkunastu takich panów przy wielkim oddziale halabardników/innej piechoty jest zawsze cennym wsparciem. Zwłaszcza, gdy muszę szturmować pozycję defensywne.

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

Tak sie w robocie zastanawiałem dzisiaj o różnorodności imperialnej i doszyłem do wniosku że ta różnorodność jest fikcyjna, niby jest dużo wyborów ale na stole pojawiają sie te same i znalazłem sobie na ten stan rzeczy proste wytłumaczenie. Każda jednostka ma mieć jakąś role a jak jedną role spełnia więcej niż jedna jednostka to wybiera sie najlepszą. Przykład nasi strzelcy, Kusznicy handgunnerzy i łucznicy. Wszyscy za 8pts, wszyscy do tego samego celu i i tak każdy weźmie kuszników bo swoje bo swoje zadanie wypełniają najlepiej. Z piechotą jest to samo, a jak w specjalach będziemy mieć GSów, Reiksguardów, Teutogenów i będą mieli tę samą funkcję to jedni wypłyną na powierzchnię a reszta opadnie na dno. I gdzie tu różnorodność?

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Nie wiem jak inni ale dla mnie łucznicy spełniają inną rolę od kuszników/strzelców. :P

Łucznicy mogą strzelić po ruchu. Co prawda ich strzelanie jest raczej symboliczne niż coś robiące ale za to są świetną przeszkadzajką dzięki darmowym reformom. A jak coś zastrzelą to jeszcze radocha jest.

Zresztą jak się chce to można narzekać na wszystko.
Jeśli się gra na magii Shadow to tacy swordsmeni też mogą nieźle kosić (mają wyższe statsy więc o mniej trzeba obniżyć wrogowi aby to coś robiło, do tego brzytwa czyli biją z S7).

Generalnie nareszcie można pograć klimatyczną armią imperium złożoną z hord imperialnych zawodowych żołnierzy i nie dostawać od wszystkich batów.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Martin von Carstein pisze:Czemu Euro wyeliminowało Kuszników Imperium z rozpisek? Ja widzę iż można spokojnie mieć 40, jak dla mnie kilkunastu takich panów przy wielkim oddziale halabardników/innej piechoty jest zawsze cennym wsparciem. Zwłaszcza, gdy muszę szturmować pozycję defensywne.
Przeczytaj zasady SLOS. Nie ma sensu wystawiania kuszników, bo ich skuteczność gwałtownie spadła. W cenie 40 kuszników masz 40 halabardników + 120 punktów, które starczą na detachment milicjantów (25 punków), moździerz (75 punktów), a jeszcze zostaje 20 punktów do rozdysponowania.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 06:58 przez Siena, łącznie zmieniany 1 raz.

kowaljl
Chuck Norris

Post autor: kowaljl »

Ja uzywam kusznikow tylko w 10 jako miejsce dla maga.

Awatar użytkownika
Wujek
Pseudoklimaciarz

Post autor: Wujek »

Siena pisze: Przeczytaj zasady SLOS. Nie ma sensu wystawiania kuszników, bo ich skuteczność gwałtownie spadła. W cenie 40 kuszników masz 40 halabardników + 120 punktów, które starczy na detachment milicjantów (25 punków), moździerz (75 punktów), a jeszcze zostaje 20 punktów do rozdysponowania.
Dokładnie. Nic tak skutecznie nie zdejmuje fastów, jak regularna piechota.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

strzelcy w obecnych realiach i przy swoim koszcie są po prostu nie opłacalni, dodatkowo ich możliwości obniża praktyczny brak mobilności
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

kowaljl pisze:Ja uzywam kusznikow tylko w 10 jako miejsce dla maga.
to lepiej wystaw maga w 10 milicjantach

kowaljl
Chuck Norris

I tak stoja i tak stoja. To juz lepiej zeby cos tam malego ustrzelili. Milicja Po prostu sobie jest.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Szkoda tych strzelców... imperialni kusznicy czy handgunerzy są mega klimatyczni według mnie. Ciekawe co wycudują z nimi w nowej edycji.
Ostatnio byłem w warhammer world. Wpadłem też na moment do mianitures hall i w kabinie z imperium była notka, że cześć modeli imperium została zabrana na fotografowanie do jakiejś kampanii. ;) Nie widziałem state troops, czołgu. Kilku charaktetrów, myśliwych i coś tam jeszcze... czyżby zdjęcia do WD?

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Najświeższe ploteczki od Harrego z dnia dzisiejszego.
Harry z warseer pisze:I have been asked by Darnock to start a new thread as the old one was getting long and more importantly didn't have enough space for pictures. (So I have snagged the next couple of posts for picture updates)

So .... I have narrowed things down a bit from all the rumours we had at the start of the last thread
That thread was a compilation of everything I had seen posted before the end of last year.
This thread is the stuff that seems to have a bit more corroboration from different sources.
This is just my interpretation of the rumours ... I could have got stuff wrong and others may have got things right that have now been left out of this round up.

I will try and keep it updated as we hear more.

... and remember ... these is STILL just rumorz!

Rumours about the Timescale:

There are rumours of the Empire being released in April 2012
A date of the 7th of April has been suggested.

Rumours about the Book:

Nothing solid ... not even who has written the book ... but Jervis has been suggested.
The book is expected with the first wave of models in April.

Rumours about the army:

Nothing solid on army wide changes

Rumours about models:

Empire will get 4 plastic kits and 2 plastic one piece characters. (6 Plastic in total)
Also at least one new sculpt in finecast as well as some old models being redone in finecast.
This will see The Empire become the first fantasy army that can be all plastic.

Rumours of Characters/Lords/Heroes

I heard something about a mounted Wizard..... as a mount option for the Griffon. (Amber wizard)
Also something about a Jade wizard
I heard something about an engineer. I heard it was plastic and a very nice sculpt.
I heard something about a plastic Captain ... also very nice.
Marius Leitdorf will be re-released in Finecast.

Rumours of Karl Franz OR Lord/Hero on Griffon.

There are rumours of a plastic Lord/Hero on a Griffon that could 'pass' as Karl Franz. (Harry)
There is a rumour that it IS Karl Franz. (which is an interesting development as this is the first time we have seen a special, named character as a plastic kit). (Harry and Hastings)
“The new plastic Empire hero on griffon is also supposed to be very nice” (hastings)
Griffin, which to be honest is a bit of a let down. It's big, Manticore sized, and looks almost like an update of the Deathclaw mini only a bit more static, oddly it was painted a deep ruddy brown. (Darnock via birdy)

As you see opinions vary ... I heard it was BIG and the paint job and the camera angle have not done it any favours. So I shall wait until I have it in my hands before passing judgement.

More importantly I heard it has the option of KF a generic lord/hero or an Amber wizard.

Rumours of a plastic War Altar (and something new?)

There are rumours of a dual plastic kit which makes a War Altar and something else. (Harry, hastings, ghost21, malladin.ben)
It is rumoured that the War Altar can be customised to make Sigmar, Ulric or Morr. (ghost21)
There is a rumour that it makes a War Altar and a “College of Magic wizardlordmobile”. (NatTreehouse, Harry)
A war altar combo kit with a wizardy casting platform thing which had lots of globes almost like a celestial model. (Darnock via birdy)

Not much more to add to this from the previous thread.
Oh, except a nice little rumour from Kyte that the War Alter may be pushed into combat by Flagellants rather than pulled by horses.
I have heard the iconic statue of the griffon remains unchanged. (Not sure if this pours water on the customise for different religions rumour. I feel like I would have heard 'you can have a griffon like the last one or a big wolf' Didn't hear that. )

Rumours of new Warrior priests:

There were lots of rumours of new warrior priests early on.
I think that any new priests will be done for the plastic War Altar.
(Rather than an additional kit or individual sculpts)

Rumours of Demi-Griffon knights.

There are rumours of Demi-Griffon knights. (Eldargal and others )
Don't expect the same as the Forge World one ... expect something a bit different.

Rumours of knights:

So many conflicting rumours about Knights I don't know what to make of it.
I have heard nearly nothing about new Knights .... so I assume that is what is happening. (Nearly nothing. )

My guess is sprues have been seen/heard about for demi-griff knights...and conclusions have been leapt to.

But see what you can pick out of this lot.

Rumours of Inner Circle knights:

There is a rumour of a new box of inner circle knights with lots of options for different orders.(ghost21)
This is the reason for no new knights. (ghost21)
There is a rumour that the Inner Circle Knights and Demi-griffon knights are the same dual kit.

Rumours of new Knights:

No new knights. (hastings)
Rumour of the sprue re-cut for the knights. (ghost21)
Rumour of individual Knightly Orders rather than redone generic set. (eldargal)
Rumour of new Knights of Morr. (Mirbeau)
Rumour of more packs like the blazing sun bits pack to customize the existing knights. (ghost21)

Rumours of a Nuln Siege Cannon:

There were rumours of a BIG cannon ....

I have heard nothing about this .... so I assume this isn't happening.

There are rumours of some things back from 4th edition:

Rumours of Halflings:

There are rumours that halflings are back in the book BUT as I have not heard about new halfling plastics and I have heard the whole army can be done in plastic I am not convinced.
On the other hand it follows that IF they are in the book then there MUST be a halfling kit in the works.

Rumours of the War Wagon:

There is a rumour the War Wagon is back in the book with a combat, shooty or mixed option.(ghost21)

I have heard about a model from more than one person of a War Wagon which look like the warmaster wagon with a bunch of handgunners in the back. Now it could be this is just a scratch built conversion or it could be a new kit?

Either way I am not expecting it with the first wave of models. But then if it did exist I wouldn't be expecting it with the first wave but a few months after as they did with the Skaven kits so they didn't compete for sales.

But again we will know when we get the book because if it is in the book it must exist as a kit for the all plastic army to be possible.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Kurde, znowu, żadnych konkretów. :(

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Nie wiecie ,czy nowy book ma wyjść od razu przetłumaczony ?
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Raczej na pewno nie wyjdzie jednocześnie wersja pl.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Ale sądzę ,zę w ciagu 2 miesięcy przetłumaczą
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

kowaljl
Chuck Norris

Marne szanse. Ale w sumie ktos wie jak jest z jakoscia tych nowych tłumaczen? i po jakim czasie sie pojawiały?

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Jak ktoś nie ma milicjantów, lub ma ich za mało, to niech lepiej sobie ich kupi. Harry podał, że będą przepakowani w dwa nowe pudełka po 10 chłopa (opcja walcząca i strzelająca).

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Ha wiedziałem. :)

:(

Hmm jak to w dwa pudełka? Po kiego grzyba?

Przecież już są oddzielne boxy dla łuczników i kuszników... Nie trzeba ich montować z boxa milicji, więc po co box strzelaczy :?: :?:

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Może dostaną opcję proc?

Albo będa różne modele archers i huntsmen?
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Zablokowany