Skórowanie pustych maszyn?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Barbarossa pisze:Opuszczona machina wojenna nie jest unitem. Patrz definicja "unit" s 6.
Opuszczona maszyna to po prostu... opuszczona maszyna. Nie można jej oskalpować ani ostrugać.
Już to kiedyś wałkowałem ale spytam jeszcze raz. Czy w takim razie można strzelać do opuszczonej maszyny znajdującej sie w pseudo walce z oddziałem wroga ? Skoro nie jest ona sama w sobie jednostką przyjazną ?
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Gogol a mozna strzelic do opuszczonej maszyny wroga? Nie widze przeciwskazań. Wiec w przypadku o którym mówisz trzeba by rozdzielić strzały miedzy wroga a własna maszyne. A tego juz raczej zrobic nie mozesz.
No właśnie.Christos pisze:Jeśli rozkręcanie maszyny to combat to oczywiście no problem. Pytanie czy to na pewno combat?
W dodatku RB mówi że jednostki nie mogą normalnie czy też zazwyczaj strzelać w combat gdyż ryzyko trafienia przyjaciół jest zbyt wysokie ... tu niema przyjaciół więc sytuacja nie jest normalna (podobnie nie widze przeciwwskazań aby strzelać np w combat w którym znajduje się oddział wroga + np jakiś stwór scenariuszowy (oddział neutralnie wrogi) )
Zasada nie strelania w combat jest ujęta dość luźno nie jest napisane may never ever shoot into combat tylko may not normaly shoot.
zakladam, ze dlatego nie ma may never shoot, ze bylby problem z kamulcem scatterujacym na 10" w combat, co przeciez nie moglby wtedy zrobic.
Poza tym zauwaz, ze w parowkach armie sa neutralne wzgledem siebie (paniki, czary, general, bsb itp.) a do oddzialow takowych w combacie nie mozna strzelac.
Poza tym zauwaz, ze w parowkach armie sa neutralne wzgledem siebie (paniki, czary, general, bsb itp.) a do oddzialow takowych w combacie nie mozna strzelac.
może masz racje jednak nijak się to ma do drugiej części zdania ( ponieważ ryzyko trafienia w swoich jest zbyt wielkie) . Jak dla mnie traktowanie tego aż tak hmmm ostro jest błędem. Myśle że dalszy zapis (nie) strzelania do combatu miał nam uswiadomić dlaczego tak jest.