Pytania początkujacego TK

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania początkujacego TK

Post autor: Naviedzony »

Nie pomożemy, bo nikt nie gra na special hero takich jak Shadowblade i Malekith, więc nikt nie ma na nich utartych schematów. Musisz kombinować. Wsadź wszystkich bohaterów do regimentu Ushabti. Rób BARDZO duże oddziały piechoty, jak Shadowblade się w nich pojawi to ugrzęźnie na wiele tur (w końcu potrzeba czasu, żeby wytłuc klocek 40 szkieli), a przy okazji może jeszcze spaść, bo straty zdejmujemy z tyłu. Na Dark Elfy proponuję też dużo rydwanów. Spłacają się. A co do Malekitha to już kompletnie nie wiem. :P

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

jaką podstawkę ma necrolitic colosus?

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

50X50
Obrazek

Awatar użytkownika
Unspeakable
Warzywo
Kontakt:

Post autor: Unspeakable »

Specjalnie się zarejestrowałem żeby o to spytać
Mógłbym prosić aby ktoś wyjaśnił BARDZO klarownie jak dokładnie działa koszyk i co niesie za sobą misscast kosza(nie chodzi o to że ja nie wiem tylko kumpel się spina że jest OP i że go oszukuje) . Uprzejmie proszę o wyczerpującą odpowiedz żebym mógł mu wkleić link i uśmiać się w twarz:D z góry dziękuję.
TK , HE , Empire

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Co to jest koszyk? o0

Awatar użytkownika
Unspeakable
Warzywo
Kontakt:

Post autor: Unspeakable »

Casket of souls.
TK , HE , Empire

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Maszyna wojenna. Generuje d3 power diców na początku tury (dwa się nie kumulują).
Bound spell power lvl 5, direct damage na 48 cali, cel musi zdać liderkę na 3 kościach (sumujesz wynik)- dostaje tyle ran bez armor save'a, o ile oczek przerżnął test. Jeśli zda, nic się nie dzieje. Obojętnie czy zda test czy nie, na 3+ efekt przeskakuje na kolejny cel, jeśli jest jakiś w 6 calach od poprzedniego itd, nie możesz wskoczyć dwa razy na ten sam oddział. Ifka nie powoduje żadnych negatywnych skutków- czar po prostu wchodzi z niepowstrzymaną siłą ;)

Awatar użytkownika
SiersciucH

czy zionięcie warsfinksa można użyć tylko raz ?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Tak.

Gibon

Post autor: Gibon »

Witam,

jestem nowy w tej części forum. Planuję rozpocząć zbieranie armii TK, jednak nurtuje mnie parę pytań dotyczących jej kompletowania :) . Otóż:
-widziałem już trochę rozp i na większości są łucznicy i tu pytanie dlaczego opłaca się ich wystawać oraz gdzie je można nabyć, ponieważ oglądałem w paru sklepach internetowych to są tylko warriorsi i konnica. W batalionie widziałem 40 szkielków, ale nie wiem czy jest możliwość sklejenia ich wszystkich jako łuczników?
-ta sama sprawa jest z katapultą, w sklepach jej nie widać, a w rozpach pojawia się co chwilę.
-jeśli chodzi o sfinxa to lepiej skleić necro czy war? Po ile sfinxów wystawiacie w rozpach i czy można nim coś ugrać?
-ta sama sytuacja co ze sfinxem: co bardziej opłaca się skleić i co jest bardziej grywalne Necropolis Knights lub Sepulchral Stalkers?
-Jako, że charioty są w core to szalejecie z nimi czy z umiarem?
-ostatnie pytanie związane jest z grywalnością Ushabti oraz Tomb Guardów. Znajdują sie w specjalach więc są must have jak sądze?

Awatar użytkownika
Venitel
Pseudoklimaciarz

Post autor: Venitel »

Gallanomen pisze:Witam,

jestem nowy w tej części forum. Planuję rozpocząć zbieranie armii TK, jednak nurtuje mnie parę pytań dotyczących jej kompletowania :) . Otóż:
-widziałem już trochę rozp i na większości są łucznicy i tu pytanie dlaczego opłaca się ich wystawać oraz gdzie je można nabyć, ponieważ oglądałem w paru sklepach internetowych to są tylko warriorsi i konnica. W batalionie widziałem 40 szkielków, ale nie wiem czy jest możliwość sklejenia ich wszystkich jako łuczników?
-ta sama sprawa jest z katapultą, w sklepach jej nie widać, a w rozpach pojawia się co chwilę.
-jeśli chodzi o sfinxa to lepiej skleić necro czy war? Po ile sfinxów wystawiacie w rozpach i czy można nim coś ugrać?
-ta sama sytuacja co ze sfinxem: co bardziej opłaca się skleić i co jest bardziej grywalne Necropolis Knights lub Sepulchral Stalkers?
-Jako, że charioty są w core to szalejecie z nimi czy z umiarem?
-ostatnie pytanie związane jest z grywalnością Ushabti oraz Tomb Guardów. Znajdują sie w specjalach więc są must have jak sądze?
Sam jestem w miare poczatkujacy jako gracz TK, ale postaram sie odpowiedziec czesciowo na pytania.
1. Ja lucznikow uzywam jako "obstawa" dla Licha. Szkielety warriorzy = szkielety archerzy jesli chodzi o zakup. Kupujesz boxa warriorow, a w srodku sa czesci do zlozenia lucznikow.
2. Katapulta jest wycofana ze sprzedazy, i pozostal tylko mail order (lub kupno uzywanej).
3. Sfinksy zaleza od przeciwnika, kontra niektore amie nie oplaca sie wogole wystawiac za bardzo, a kontra inne sfinksy cisna wszystko. Mysle jednak ze z 2-3 sfinksy by sie przydalo miec. W rozpie mam wiecej war sfinksow (po 1. bo special, po 2. bo moze zionac, no i ma thundercrusha), chociaz necro z HKB tez nie raz duzo robi. Z regulu necro wystawiam vs. "duze rzeczy", a na "smieci" (mam na mysli zwykle infantry) war.
4. Wydaje mi sie ze Sepulchar Stalkers, ale to zalezy od upodoban gracza, przeciwnika itp.
5. Charioty zazwyczaj stanowia wiekszosc mojego cora.
6. Z tego co wiem to uszatki sa raczej nie grywalne, chociaz sam jeszcze nimi nie gralem. Z tomb guardami podobnie, chociaz sa ciut czesciej w rozpiskach.

Jak juz powiedzialem, dopiero zaczynam z TK, wiec w kilku sprawach moge sie mylic.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Witam,
jestem nowy w tej części forum
Witaj!
widziałem już trochę rozp i na większości są łucznicy i tu pytanie dlaczego opłaca się ich wystawać oraz gdzie je można nabyć, ponieważ oglądałem w paru sklepach internetowych to są tylko warriorsi i konnica.
- z jednego boxa szkieletów można zrobić zarówno szkielety z tarczą i hand weapon, szkielety z tarczą i włócznią, jak i szkielety z łukiem. Tak samo jeden box kawalerii to zarówno łuki jak i konnica w wersji z włócznią
- opłaca się wystawiać, bo są tanie, nienajgorzej strzelają i stanowią bunkier dla magów
ta sama sprawa jest z katapultą, w sklepach jej nie widać, a w rozpach pojawia się co chwilę.
A tu już nie wiem... Katapulta chyba przeszła do finecastu (z metalu na żywicę) i przez chwilę rzeczywiście wycofano ją ze sklepów.
jeśli chodzi o sfinxa to lepiej skleić necro czy war? Po ile sfinxów wystawiacie w rozpach i czy można nim coś ugrać?
Sfinksy to potęga. Ładniejszy jest moim zdaniem necro, ale war zdecydowanie sprawdza się lepiej. Jest powolny, ale wytrzymały, dysponuje zionięciem i mnogością ataków, a kiedy już dojdzie do walki robi rzeź. Ja wystawiam zazwyczaj jednego lub dwa. Trzeba pamiętać, że sfinksy nie lubią lekkiego strzelania i poisonów.
ta sama sytuacja co ze sfinxem: co bardziej opłaca się skleić i co jest bardziej grywalne Necropolis Knights lub Sepulchral Stalkers?
Tu akurat odpowiedź nie jest taka oczywista. Obydwie opcje są dobre. Necropolis Knights to pancerna pięść naszej armii, dobre uderzenie i znakomity (jak na nasze warunki) pancerz. KB to straszak na herosów, a poison i wysoka siła węży na monstery i monstrous infantry/cavalry. Jeśli chodzi o Stalkerów to są to według mnie ładniejsze modele. Robią znakomitą dywersję, są tańsze i potrafią zdziałać cuda. Nie ma lepszej broni na monstery, samotnych herosów i artylerię wroga niż Stalkerzy. Pamiętaj, że mogą strzelać w tej samej turze, w której wychodzą spod ziemi, to dużo daje!
Jako, że charioty są w core to szalejecie z nimi czy z umiarem?
Szalejemy. Do rozpiski trafia zazwyczaj 8 w jednym lub dwóch oddziałach.
ostatnie pytanie związane jest z grywalnością Ushabti oraz Tomb Guardów. Znajdują sie w specjalach więc są must have jak sądze?
Tomb Guardów można brać. Są całkiem nieźli, ale potrzebują wsparcia magią światła lub obecnością Tomb Kinga/Prince'a (żeby dawał oddziałowi swój WS). O Ushabti zapomnij raczej...

Awatar użytkownika
SiersciucH

Sphinxa warto skleić na magnesach w tedy w zależności od potrzeby masz necro albo war

Gibon

Przy zakupie batalionu w niektórych sklepach jest napisane, że zawiera 40 szkieletów (można złożyć jak się chce tj całość jako łucznicy np), a w niektórych - 16 łuczników i reszta 24 warriorsów z bronią ręczną i tarczą. Czyli jest opcja sklejenia całości szkieli (40) jako łucznicy? Kupił już ktoś w ogóle batalion i się orientuje?

Jeśli złoże sfinksa jako war to przejdzie na turnieju jako necro - i na odwrót- czy muszę mieć alternatywę niestety?

SiersciucH pisze:Sphinxa warto skleić na magnesach w tedy w zależności od potrzeby masz necro albo war

Chodzi Ci o części, które są doczepiane do niego?

Awatar użytkownika
SiersciucH

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=9&t=33925
ja na podstawie tego zrobiłem coś podobnego i mam teraz model który mogę ustawić tak jak chcę albo necrola albo war sphinksa z załogą lub z princem i mogę mu jeszcze zmieniać ogon w zależności czy mam wykupione ataki zatrute czy nie (: trochę roboty ale warto

Awatar użytkownika
Mefistofeles
Falubaz

Post autor: Mefistofeles »

@Naviedzony czemu 8 rydwanów w 2 lub 1 odziale?
Ja zwykle drałem 3x3 ale to na starej edycji, więc pytam się dlaczego siętaktyka zmieniła? :)
“And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you.“
Friedrich Nietzsche
Sfinks to akurat żaden must-have (aczkolwiek ja na nim gram)
_______
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Mefistofeles pisze:@Naviedzony czemu 8 rydwanów w 2 lub 1 odziale?
Ja zwykle drałem 3x3 ale to na starej edycji, więc pytam się dlaczego siętaktyka zmieniła? :)
Dlatego, że obecna edycja to epoka hord. Jeśli będziesz miał w oddziale 3 rydwany, a jeden spadnie ze strzelania, to dwa pozostałę utkną w masie wroga i nie przebiją się. Czwórka rydwanów jest pewniejsza, a ósemka to potężna siła, której prawie żaden wrogi oddział nie może zignorować. Niezależnie przeciw komu grasz, ósemka rydwanów to dobry pomysł. Przebija się to praktycznie przez każdy ostrzał, a jeśli wróg nie ma ostrzału, reformujesz się w linię albo 5 i 3 z tyłu i gnieciesz wrogie regimenty kosmiczną ilością impactów. Poza tym rydwany dobrze się ożywia i dobrze się buffuje ze względu na dużą ilość ataków (aż 6 z jednego modelu).

Gibon

Na temat batalionu dalej nikt nic nie wie :)?

Awatar użytkownika
Mefistofeles
Falubaz

Post autor: Mefistofeles »

hierotytan się przydaje w rozpisce? bo ostatnio grałem i jedyne co robił do dawał +d3 do rzutu..
nie lepiej stalkerow albo czegos podobnego w tej cenie dać do rozpiski? Jakoś nie umiem tego przekalkuować.

i jeszcze jedno pytanie: Jak w rozpie mam 4 magow i wym 2 male liczki na light to są one poto by podbić poist na duzym liczu z light?:)

bo tak przegladam rozpiski i sie bije z myslami... xd
“And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you.“
Friedrich Nietzsche
Sfinks to akurat żaden must-have (aczkolwiek ja na nim gram)
_______
Obrazek

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Mefistofeles pisze:hierotytan się przydaje w rozpisce?
Hiero jest mega, nie wyobrażam sobie gry bez niego.
Mefistofeles pisze:i jeszcze jedno pytanie: Jak w rozpie mam 4 magow i wym 2 male liczki na light to są one poto by podbić poist na duzym liczu z light?:)
Channel, dodatkowe czary/0, podbijanie siły na punishmmencie
Obrazek

ODPOWIEDZ