To jest myśl, rzucać na czołg regenkę z lifa po to aby odbijać missfire z armaty.bercik pisze:Myślę że chodzi o to, że od misfire z działa nie ma armour save, ale juz ward save możesz użyć (jakbyś miał z czaru np). A od efektu 7 po prostu tracisz D3 woundy z automatu, bez jakichkolwiek savów.
Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
+ 1 RobOkoń pisze:W moim odczuciu po efekcie nr. 7 dostaje się od razu woundy. Gdyby miało się mieć możliwość zdawania na armour save, to musiałaby być najpierw podana siła z jaką czołg obrywa..
+ 1 Okoń
Potrzeba czasu, aby wyłapać wszystkie niuanse zawarte w AB.
Co myslicie o innych pytaniach? Czy są zadane prawidłowo:)
#helion# pisze:a jak wciśniesz do czołgu maga??
do kotła
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
I na bzdurę z tym czy steadfast działa na detkę gdy ta dostanie wroga z 2 szeregami na bok.
Cóż skoro sami gracze imperialni tak uważają (zresztą na początku też tak myślałem) to w sumie nie ma o co kopij kruszyć.Siena pisze:+ 1 RobOkoń pisze:W moim odczuciu po efekcie nr. 7 dostaje się od razu woundy. Gdyby miało się mieć możliwość zdawania na armour save, to musiałaby być najpierw podana siła z jaką czołg obrywa..
+ 1 Okoń
Potrzeba czasu, aby wyłapać wszystkie niuanse zawarte w AB.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
pyt.9 - bez sensu jeżeli chodzi o przerzuty to wound - wording z kodeksu brzmi: "Tools of Judgement: When attacking Wizards, or models with Undead, Nehekharan Undead or Demonic special rules, in close combat, a Witch Hunter re-rolls failed rolls To Wound". Chyba jest jasno i wyraźnie - podkreśliłem i pogrubiłem jakby ktoś nie zauważył.scoutmaster pisze:9) czy witchhunter ma takze killing blow z ew. czaru ktory by rzucal? (bound itemu) to samo tyczy sie reroll to wound
a) tak
b) nie
Lidder:
Shino: b
10) czy misfire numer 7 czolgu jest no armour save czy pozwala na rzut?
a) tak
b) nie
Lidder:
Shino: a
11) czy hold the lines jako special rule dziala na detachment bez charactera?
a) tak
b) nie
Lidder:
Shino: RAWowo b. Co prawda tym characterem nie musi byc kapitan tlyko ktokolwiek
pyt.10 - bez sensu - wyjaśniałem wcześniej - wording podany.
pyt.11 - bez sensu - str 30 armybooka: "If a Regimantal Unit has any of the special rules listed below, they confer the same special rule onto all of their Detachments whilst they have at least one model within 3":
- Frenzy
- Hatred
- Hold the Line!
- Immune to Psychology
- Stubborn
- Steadfast
- Stupidity."
IMO - tych pytań nie powinno być, ale skoro zostały zadane to niech chłopaki się "wykazują"
fluffowo to witch hunter w ogóle nie powinien rzucać żadnych czarów - gdyż musiałby się sam spalić później na stosie
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 16:21 przez rob, łącznie zmieniany 1 raz.
Emp/DoCh
taaa, wykażą, ciekaw jestem kto, jeżeli zadała je osoba, która nie ma wglądu do kodeksu bo go nie ma...to co tutaj jest do pisania, widać, żywcem, że ktoś z kimś grał, nie doczytał zasad i teraz są efekty w postaci po prostu głupich pytań, podobnie było z Bironą na czołg przy poprzednim booku, LS zasędziował/uściślił, że Birona nie podwaja, wyszedł fak GW i nagle okazało się, że rada mędrców się myli; kodeks jest dość dobrze i jasno napisany więc nie rozumiem tych głupot wypisywanych, chyba, że mają na celu znerfić Imperium do czasu wyjścia FAQ by GW, skoro tak, to LS po prostu mija się z powołaniem
Można dopełnić jeszcze obraz zgrozy, zapodając pytanie o steadfasta, o którym wspomniał Bizim.
"7) Czy steadfast od parent unitu dziala jesli detka ma oddzial z 2 szeregami na swojej flance?
a) Tak. Bierze sie tu pod uwage mozliwość posiadania steadfasta przez parent unit.
b) Nie. Bierze sie pod uwage mozliwość posiadania steadfasta przed detachment
Lidder:
Shino: b"
Nasuwa się drobne pytanie, od kiedy steadfasta traci się przez disruption?
"7) Czy steadfast od parent unitu dziala jesli detka ma oddzial z 2 szeregami na swojej flance?
a) Tak. Bierze sie tu pod uwage mozliwość posiadania steadfasta przez parent unit.
Lidder:
Okoń pisze:Można dopełnić jeszcze obraz zgrozy, zapodając pytanie o steadfasta, o którym wspomniał Bizim.
Lidder:
+1
Emp/DoCh
No właśnie. Ktoś tu myli steadfast z kasowaniem bonusów za szeregiOkoń pisze:Można dopełnić jeszcze obraz zgrozy, zapodając pytanie o steadfasta, o którym wspomniał Bizim.
Lidder:
- Martin von Carstein
- Kradziej
Ręce mi opadają jak czytam te "inteligentne" pytania... sytuacja kogoś chyba przerosła i teraz możemy się radować z tego błazeństwa.
Ja myślę, że te wszystkie pytania o steadfast mogą być zamknięte w jednym:
Czy po przegranym cc detachment bierze od parent unitu liczbę jego szeregów aby otrzymać ewentualnie steadfast, czy też detachment od razu bierze zasadę steadfast jeśli oddział główny takową posiada (czytaj: oddział główny też jest w cc)
a. bierze szeregi
b. bierze steadfast
A odnośnie pytania o łuczników (parent unit) stojących w lesie: o ile dobrze pamiętam skirmish w lesie dostaje stubborn, więc detka też dostaje stubborn (tak jak detka GS-ów)
Czy po przegranym cc detachment bierze od parent unitu liczbę jego szeregów aby otrzymać ewentualnie steadfast, czy też detachment od razu bierze zasadę steadfast jeśli oddział główny takową posiada (czytaj: oddział główny też jest w cc)
a. bierze szeregi
b. bierze steadfast
A odnośnie pytania o łuczników (parent unit) stojących w lesie: o ile dobrze pamiętam skirmish w lesie dostaje stubborn, więc detka też dostaje stubborn (tak jak detka GS-ów)
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
WOWReyki pisze:Zaczynam tracić szacunek do Shino:P
mi osobiście wygląda to na dość jasną wycieczkę w stronę armii, których nie ma w danym klubie, a które będą zagrożeniem na DMP dla konkretnego teamu; zobaczymy co LS ustali, ale mam nadzieję, że tych pytań akurat nie wezmą pod uwagę, zdziwił mnie wyjątkowy pośpiech z uściślaniem tego oraz drafta nr3, zważywszy jak powolnie szło ustalanie poprzednich wersji