Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Bizim »

rob pisze: Chłopaki, którzy sie tym zajmują znają zasady z rb i innych armii (czym zaskarbili mój pełen szacunek) ale to wcale nie powinno przeszkadzać w wytknięciu tego i owego błędu przy interpretacji lub delikatnej podpowiedzi. Zresztą wydaje mi się, że inteligentny człowiek (a za takich uważam shino, kudłatego i liddera) podejmuje decyzje po dogłębnym zbadaniu tematu i ewentualnej dyskusji, więc mam nadzieję, że odbędzie się to właśnie w taki sposób.
pozdr.

Wszystko ok, ale np Shino zagłosował błędnie na pytanie odnośnie detki i jakiegoś oddziału na boku. Do tego pytania nie potrzeba nawet wiedzy z army booka imperialnego.

Przecież to przez właśnie takie pytania i odpowiedzi podniósł się tumult graczy imperialnych.
Jasne chciałbym wiedzieć kiedy regimental unit daje steadfasta, czy musi być w walce czy nie. Bardzo chętnie posłucham na ten temat zdania (popartego jakimiś argumentami) mądrzejszych ode mnie, którzy lepiej ogarniają.
Ale nie podciągajcie pod to pytanie z hold the line (gdzie wording może i jest niefortunny ale przecież wiadomo o co tu chodzi) czy nawet imo altara (też niefortunnie napisane ale chyba jasne jest po co autor dał temu itemowi "innate").
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Syraf
Chuck Norris

Post autor: Syraf »

dla Ciebie wiadomo o co chodzi ale np gracz z ktorym grasz moze interpretowac to innaczej wedlug niefortunnego wordingu i jest spor dla tego sie to uscisla. idealnym przykladem jest wampirzy lord niby wiadomo o co chodzi ale niefortunny wording wyjasnia to byle jak i niezrozumiale xo ogranicza wybor calkowicie i ma spory wplyw na cala armie

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

Bizim pisze:
Wszystko ok, ale np Shino zagłosował błędnie na pytanie odnośnie detki i jakiegoś oddziału na boku. Do tego pytania nie potrzeba nawet wiedzy z army booka imperialnego.
Napisał chłop, że był zmęczony to dajmy już spokój - wyjaśniło się co i jak. dobrze, że zwrócono na to uwagę ale myślę, że zorientowałby się sam po jakimś czasie.
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

rob pisze:Nawet tu na forum imperialnym nie jesteśmy zgodni co do niektórych zasad jakie ma nowe imperium i delikatne uściślenia by się przydały (7 misfire stanka np) ale nie ingerujmy w kodeks nadinterpretując istniejące zasady.
co jak co ale akurat ta 7-mka z czołgu jest łatwa w interpretacji, wyraźnie jest napisane, że traci woundy, nie jest to hit, trafienie czy jak kto woli (2d6 S2 hits), skoro traci woundy, to nie ma od tego żadnego save, bo niby jak, analogicznie do katapulty na tabelce misfire, gdzie traci wounda/załoganta??
z Altarem dla odmiany jest w ten deseń, że zapis przy gryfie powoduje, że Arcyś nie może wziąć innych przedmiotów z kategorii Enchanted (m.in lusterko), ale posiada zasadę innate, co w rulebooku wyraźnie jest napisane w paragrafie o tej zasadzie: jeżeli bound jest innate to ifka nie niszczy itemu; idąc dalej tym tropem dosłownie tak jak jest zapisane w booku, Witch Hunter ma KB ale tylko na strzelanie i close combat, skąd się wzięła głupia interpretacja przecinka, tego nikt nie wie, ale dla mnie jest to wyraźny i klarowny zapis w AB-ku...przykładów można mnożyć, jeżeli ktoś nie czyta ze zrozumieniem to przyczepi się a potem wychodzą głupie kwestie...
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

no tak dla mnie również, ale są ludzie, któzy interpretują ten zapis przy czołgu inaczej...
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

#helion# pisze: z Altarem dla odmiany jest w ten deseń, że zapis przy gryfie powoduje, że Arcyś nie może wziąć innych przedmiotów z kategorii Enchanted (m.in lusterko), ale posiada zasadę innate, co w rulebooku wyraźnie jest napisane w paragrafie o tej zasadzie: jeżeli bound jest innate to ifka nie niszczy itemu; idąc dalej tym tropem dosłownie tak jak jest zapisane w booku, Witch Hunter ma KB ale tylko na strzelanie i close combat, skąd się wzięła głupia interpretacja przecinka, tego nikt nie wie, ale dla mnie jest to wyraźny i klarowny zapis w AB-ku...przykładów można mnożyć, jeżeli ktoś nie czyta ze zrozumieniem to przyczepi się a potem wychodzą głupie kwestie...
Chodzi o ten zapis:
rulebook pisze:A model can only ever choose one item from each category
?
A ponieważ bohatera i jego mounta liczymy jako jeden "character model" to jeśli altar ma enchanted to ksiądz nie może go brać.
Dobrze rozumuje?

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

to po co byłaby możliwość wykupienia kolejnego enchanted itema - horn of sigismund? czyżby fail w kodeksie? czy wy coś wymyślacie?
Emp/DoCh

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

czy upgrade do horn of sigismund zabiera gryfa czy dodaje dodatkowo horn?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

#helion# pisze: co w rulebooku wyraźnie jest napisane w paragrafie o tej zasadzie: jeżeli bound jest innate to ifka nie niszczy itemu;
Nieprawda, jest napisane, że innate ability nie wymaga rzutu na tabeli miscasta i, że rzucający po prostu nie może więcej boundów w danej turze.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

@Shino
Daje dodatkowo.

"The war altar of sigmar may be upgraded to have the horn of sigismund ....................... 10 points"

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

cloack daje też warda na gryfie ?

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Szmatka jak każdy inny tego typu ward daje ochronę tylko generałowi.

Czy w wfb jest karany nadWYSIWYG?
Chciałem skleić włóczników z tarczami (aby przeciwnik mógł łatwo ich odróżnić od halabardników) ale jednocześnie używać bez tarcz. Tylko nie wiem jak ludzie się na to zapatrują bo może czasem bym wpadł na jakiś turniej.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Magnesiki się kłaniają. Do dzieła Bizim! :lol2:

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Ale po co magnesy? Ja chce tylko te tarcze dać aby wróg widział różnice.
Bo raczej nie będzie widzieć różnicy pomiędzy końcówką dzidy i końcówką halabardy z drugiego krańca stołu.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Magnesy po to, aby obronną ręką wyjść z ew. nadwyswigu. :wink:
Ja mym włócznikom staram się zrobić po prostu piki.
10 cm patyczek trudno pomylić z halabardą.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 11:53 przez Martin von Carstein, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Martin von Carstein pisze:Magnesy po to, aby obronną ręką wyjść z ew. nadwyswigu. :wink:
Ja mym włócznikom staram się zrobić po prostu piki.
10 cm patyczek trudno pomylić z halabardom.

Znaczy jeśli byłby problem z nadwysiwygiem to nie będę tych tarcz przyklejał, mniej roboty.
Też rozmyślam czy by nie użyć starego sprawdzonego sposobu z użyciem wykałaczek aby te włócznie wyglądały jak półpiki.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

To żaden nadwysiwig, to po prostu brak wysiwigu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

- O innate itemach już pisałem imo dość klarownie opisali tą kwestię w RB
- Co do czołgu to tutaj też skłaniałbym się ku temu, że czołg traci po prostu d3 ran bez żadnych save'ów ale skoro już i tak gramy na bzdurnej zasadzie że na efekcie 11-12 z dzwonu od utraty d3 ran na modelach z T7 i więcej przysługuje armour save to pewnie znów narobią komplikacji tam gdzie sytuacja jest klarowna

I pytanie do Shino odnoście innate bound spella z Casceta? Na ifce bound spell się niszczy?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Kokesz pisze:To żaden nadwysiwig, to po prostu brak wysiwigu.

Aha jeśli tak tutaj jest to wszystko jasne.
W w40k istnieje pojęcie nadwysywigu (np pojazd ma na modelu przylepiony lemiesz czy dodatkowy pancerz, a w rozpisce go nie ma) i jest powszechnie akceptowane bez negatywnych konsekwencji. Dlatego się chciałem upewnić jak jest w wfb.

W takim razie wykałaczki w dłoń i rozpoczynam zabawę w przedłużanie włóczni. :lol2:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Lazur pisze: I pytanie do Shino odnoście innate bound spella z Casceta? Na ifce bound spell się niszczy?
tak. Item cascetu z ktorego rzuca ten czar sie niszczy.

ODPOWIEDZ