rozpiski elfów VIII ed.
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: rozpiski elfów VIII ed.
I gitara Jedno wystawienie więcej i możliwość podziału strzelania.
tylko nie mam przekonania do dziesiatek łuków, łatwo zabić, 20 dużo dłużej się utrzyma ale może rydwany mogą w razie czego zaasekurować łuczników gdyby była nadzieja na utrzymanie pozycji. Ale wystawienie kusi, oj kusi ;D
dlaczego? Mi się bardzo loec sprawdza. A grając na smoku warto wpakwoać czempionów gdzie się da.
Dokładnie, czempion z lokiem potrafi na siebie zarobić i uwalić abominację, hydrę albo jakiegoś herosa żeby reszta oddziału go szybko pokroiła, a jak masz life'a to jeszcze go sobie odtworzysz.
No dobra, ale jak masz dwa małe oddziały, możesz namierzać więcej celów, jak nie masz zasięgu na części modeli podciągasz mniejszą ich ilość, a jak coś spanikuje oddział, to ucieknie najwyżej te 110 punktów, a nie 220, duży oddział łuków ma moim zdaniem zastosowanie tylko z płonącą szmatką, żeby więcej flamingów było, z resztą to nie jest jednostka do walki wręcz i tak.Kosa pisze:tylko nie mam przekonania do dziesiatek łuków, łatwo zabić, 20 dużo dłużej się utrzyma ale może rydwany mogą w razie czego zaasekurować łuczników gdyby była nadzieja na utrzymanie pozycji. Ale wystawienie kusi, oj kusi ;D
do strzelania też średnioKlafuti pisze: z resztą to nie jest jednostka do walki wręcz i tak.
Moja rozpa którą sobie pykam, z tym że, gram na 4lvl Light/Heaven. Nic bym nie zmieniał rozpa jest super, wszystko jak trzeba, SM na flance są super, mają przerzut na Ld gdy będą gdzieś daleko od BSB. Podszkolić umiejętności i naładować kości. Na turnieju zagrałem 3 bitwy 15,18,0 ostatnią bitwę zagrałem zbyt agresywnie mogłem spokojnie czekać na wroga i uratowć gdzies 8-10 pkt, no ale nic, lekcja na przyszłość . 11 Włóczni spokojnie radzi sobie z inną corową piechotą , wygrali stracie z 10 driadami, potem z 10 blodami i brejkowali dyskowca który niestety zdawał 4 razy pod rząd.
2500 Pts - High Elves Army
1 Archmage @ 340.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Light
Annulian Crystal [40.0]
Ring of Fury [40.0]
1 Mage @ 175.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Light
Sigil of Asuryan [40.0]
1 Noble @ 172.0 Pts
2ndWeapon; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
23 First Archers @ 299.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Captain @ [10.0] Pts
20 Archers @ 225.0 Pts
Longbow; Musician
11 Spear Elves @ 104.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
25 White Lions @ 381.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
20 Swordmasters @ 323.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Gleaming Pendant [5.0]
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 126
Total Army Cost: 2500.0
2500 Pts - High Elves Army
1 Archmage @ 340.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Light
Annulian Crystal [40.0]
Ring of Fury [40.0]
1 Mage @ 175.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Light
Sigil of Asuryan [40.0]
1 Noble @ 172.0 Pts
2ndWeapon; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
23 First Archers @ 299.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Captain @ [10.0] Pts
20 Archers @ 225.0 Pts
Longbow; Musician
11 Spear Elves @ 104.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
20 Swordmasters @ 323.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Gleaming Pendant [5.0]
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 126
Total Army Cost: 2500.0
wartość bojowa jest zbliżona, ale nie taka sama, wystarczy sobie postawić dwie gołe dyszki w combat i poturlać jak ktoś nie wierzyBulwok pisze:Moje 10 łuków (wartość bojowa taka sama jak włócznie)
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
jak ty ich mogłeś zjeść jak wbili od boku?
Osobiście wiem że ciężko im zrobić warda na +3 ale ok. Wbijając od boku jeśli masz łuczników w hordzie styka jest 2 a jak w dwóch szeregach to 3. Każdy wypłaca Ci 2 A z S 5 i 1 A z S 4. Jeśli dałeś im +2 T to trafiają Cię na 3 i ranią na 4 a ty nie maszz sv. Jeśli dałeś im +4T to trafiają na 3 i ranią na 6. OK niech będzie że nikt nie trafił. Ty oddajesz dwoma. Trafiasz na 4 potem ranisz na 5. On ma sv +1 i ward+3. Praktycznie jest 99% szans że nie wbijesz żadnej rany. Czyli powiedzmy nawet że jest 0:0, ale CR jest taki że on ma +2 za szarżę od boku +1 za BSB i pewnie +1 za zwykły sztandar. Ty masz max +1 za szeregi bo nie masz nic jak mówiłeś są goli.
Czyli w najlepszym wypadku przegrywasz o 2.
JAK TY ICH ZJADŁEŚ??
Osobiście wiem że ciężko im zrobić warda na +3 ale ok. Wbijając od boku jeśli masz łuczników w hordzie styka jest 2 a jak w dwóch szeregach to 3. Każdy wypłaca Ci 2 A z S 5 i 1 A z S 4. Jeśli dałeś im +2 T to trafiają Cię na 3 i ranią na 4 a ty nie maszz sv. Jeśli dałeś im +4T to trafiają na 3 i ranią na 6. OK niech będzie że nikt nie trafił. Ty oddajesz dwoma. Trafiasz na 4 potem ranisz na 5. On ma sv +1 i ward+3. Praktycznie jest 99% szans że nie wbijesz żadnej rany. Czyli powiedzmy nawet że jest 0:0, ale CR jest taki że on ma +2 za szarżę od boku +1 za BSB i pewnie +1 za zwykły sztandar. Ty masz max +1 za szeregi bo nie masz nic jak mówiłeś są goli.
Czyli w najlepszym wypadku przegrywasz o 2.
JAK TY ICH ZJADŁEŚ??
często to mogą być darmowe punkty dla tejże kawaleri
Driady (10) Szarżuje, ja bije pierwszy ranie 5, spadają 4. on oddaje rani 3, spada 2. i wygrywam o 1 łamie się ucieka o 5 ja gonie o 9.Rabsp pisze: 11 spearów wygrało z 10 dryadami
i 4 razy breakowało dyskowca chyba maga?
niezły fart z tymi spearami, reszty nie ma co komentować, bo to sprawdzone dobre rzeczy
10 blodleterów szarżuje, ranie 6, spada 5. On oddaje zabija 1. Na brejka rzuca 5 i 6. W sumie przeżyli wszystkie bitwy moi weterani.
Zagrałem sobie dzisiaj na smoku i 2 bohaterach na orłach + 30włoczni troche łuków, 29WL i orły no i jeszcze mag swiatła 2lvl
Pierwsza bitwa z DE, moje straty to same orły i generał (smok nie zginął wiec nie było pkt)
Bardzo fanie sie grało, WL i włocznie czekały do 4 tury aż oddział kuszników i włóczni zostali zajęci walkami z orłami i lataczmi, korsarze ładnie odnginani aż w końcu oddział włóczni z klepaczem wpadli na bok i przeorali. Na sam koniec WL i moi klepacze wlecieli w 24 witchki, spadały aż miło. hydra spadła z pocisków i mały oddział kuszników. Rozpa taka ma potencjał Najlepsze było gdy zacząłem i ekipa (2 orły smok i 2 klepaczy) leci flanką i od 2 tury rozwalili jak leciało. Armia DE wyczyszczona ze stołu.
Największy fail bitwy, zapomniałem o zionięciu
Najbardziej interesująca bitwa HE odkąd gram.
Pierwsza bitwa z DE, moje straty to same orły i generał (smok nie zginął wiec nie było pkt)
Bardzo fanie sie grało, WL i włocznie czekały do 4 tury aż oddział kuszników i włóczni zostali zajęci walkami z orłami i lataczmi, korsarze ładnie odnginani aż w końcu oddział włóczni z klepaczem wpadli na bok i przeorali. Na sam koniec WL i moi klepacze wlecieli w 24 witchki, spadały aż miło. hydra spadła z pocisków i mały oddział kuszników. Rozpa taka ma potencjał Najlepsze było gdy zacząłem i ekipa (2 orły smok i 2 klepaczy) leci flanką i od 2 tury rozwalili jak leciało. Armia DE wyczyszczona ze stołu.
Największy fail bitwy, zapomniałem o zionięciu
Najbardziej interesująca bitwa HE odkąd gram.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 08:34 przez Slayer, łącznie zmieniany 1 raz.