Początkujący generał
Moderator: Hoax
Re: Początkujący generał
Zastanawiam się jak się sprawdza piec na tysiąc pkt niby wchodzi ale brak BSB i czegokolwiek do tego plague prista. Slavy jak ustawiacie? 8x5?
Zanim się dowiedziałem, że istnieje coś takiego jak bsb rozegrałem kilaka bitew bez niego i powiem, ze nie wygladalo to wesolo : )
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
Piec to imho słaba opcja. Nie zmieści się nic poza nim, a jak twój przeciwnik ma jakiekolwiek działo to tak jakbyś nie miał pieca. I tak 8x5.Morsfinek pisze:Zastanawiam się jak się sprawdza piec na tysiąc pkt niby wchodzi ale brak BSB i czegokolwiek do tego plague prista. Slavy jak ustawiacie? 8x5?
weapon teamy według mnie również zależą od rozpiski taki poison wind mortar wraz z ratling gunem moim zdaniem lepiej sprawdzają się na dystans a np: taki doom flayer świetnie sprawdza się w walce wręcz , spacz kruszarki używa się chyba tylko z drużynami night runnerów albo gutter runnerów
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
No ciężko żeby jednostka która ma tylko ataki w cc sprawdzała się na odległość. Nie mogłem się powstrzymać.Przemek.K pisze:weapon teamy według mnie również zależą od rozpiski taki poison wind mortar wraz z ratling gunem moim zdaniem lepiej sprawdzają się na dystans a np: taki doom flayer świetnie sprawdza się w walce wręcz , spacz kruszarki używa się chyba tylko z drużynami night runnerów albo gutter runnerów
Jeśli chodzi o weapon teamy to ja nie polecam żadnego, aktualnie kiedy nie można ich nigdzie schować za łatwo spadają.
nie ma sprawy mój błąd. Ja gram obecnie na 1 Poison Wind Mortarze i 1 Warpfire Throwerze i sprawdzają się bardzo dobrze. Co do Jezzaili to grałem na nich raz przeciwko Lizakom i nie sprawdziły się za bardzo (ustrzeliły 8 skinek) z tego co slyszałem to w tej edycji nie są za bardzo grywalne i najczęściej kurzą się na półkach.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Jak trochę na nich pograsz to będziesz wiedział dlaczego
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Ze względu na wysoką cenę trafienie zazwyczaj na 5-6 zależnie do czego strzelasz. Relatywnie mała siła kiedyś T7 miały niektóre machiny teraz T7-8 zdarza się na monsterach gdzie przy s6 daje to kolejne 5-6 na trafienie. Ostatecznie kiedyś ściągnięcie 2-3 woundów z oddziału bohatera potrafiło robić znaczącą różnicę dziś jest to praktycznie niezauważalne ze względu na liczebności oddziału.Morsfinek pisze:Też tak słyszałem natomiast nadal nie wiem dlaczego Duży zasięg dobra ochrona i magiczne ataki.
Reasumując w obecnej edycji się nie spłacają.
cytat z FaQ.Page 43 – Ringing the Bell
Change the second sentence of the second paragraph to “If the
Screaming Bell suffers one or more wounds inflicted by a
shooting attack with a Strength of 5 or more, it will ring once.”
Ignore the last sentence of the second paragraph.
Znaczy się dzwonimy z ilu kości chcemy ?
Ignorujemy "roll once per phase", a nie "immediately roll a d6" czyli że na 1 kości może zadzwonić kilka razy na faze jeśli na przykład dzwon dwa razy zostanie zraniony z armaty.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 22:03 przez szeszej, łącznie zmieniany 1 raz.
doczytalem szeszej ma racje.szeszej pisze:Ignorujemy "roll once per phase", a nie "immediately roll a d6" czyli że na 1 kości może zadzwonić kilka razy na faze jeśli na przykład dzwon dwa razy zostanie zraniony z armaty podczas jednej fazy.
Na sam początek pragnę przywitać się ze wszystkimi użytkownikami . Wasze forum przeglądam od dawna, ale dopiero teraz się zarejestrowałem. Dopiero zaczynam zabawę z WFB i po ciężkich przemyśleniach mój wybór padł na Skaven'y. Mam kilka pytań odnośnie zbierania tej armii:
1. Czy batalion jest dobrym wyborem na początek i co ewentualnie do niego dokupić.
2. Ile trzeba kasy wydać by mieć armie na ok. 2000 pkt.
3. Czy Plague Monks są dobre w tej edycji?
I ostatnie pytanie: Czy są jakieś pogłoski na temat nowego book'a do Skaven'ów.
To by było na tyle. Błagam i nie zbesztajcie mnie bo piszę to samo co inni początkujący, ale pewnie nie raz jeszcze zobaczycie te same pytania .
1. Czy batalion jest dobrym wyborem na początek i co ewentualnie do niego dokupić.
2. Ile trzeba kasy wydać by mieć armie na ok. 2000 pkt.
3. Czy Plague Monks są dobre w tej edycji?
I ostatnie pytanie: Czy są jakieś pogłoski na temat nowego book'a do Skaven'ów.
To by było na tyle. Błagam i nie zbesztajcie mnie bo piszę to samo co inni początkujący, ale pewnie nie raz jeszcze zobaczycie te same pytania .
ad. 1 Batalion jest świetny na początek. Mnichów i klany i tak kupić musisz, a dostajesz szczurki, poganiaczy i szczurogry gratis.
ad. 2 Jak ze sklepu to dosyć drogo wyjdzie. 3 bataliony powinno starczyć, żeby mieć odpowiednią ilość niewolników i klanów (poganiaczy szczurogrów i szczurków można użyć jako fillery). Do tego 2 działa, abominacja, piec, dzwon i już masz porządną armię. Razem coś koło 1000 zł. Oczywiście nie musisz tego wszystkiego mieć w swojej armii, ale z takimi modelami to spokojnie na najpopularniejsze 2.4k też pograsz.
ad. 3 Zdecydowanie tak, szczególnie z sztandarem plagi i piecem.
Na razie plot nie ma, ale raczej powinniśmy się cieszyć z tego patrząc na ostatnie AB imperium
ad. 2 Jak ze sklepu to dosyć drogo wyjdzie. 3 bataliony powinno starczyć, żeby mieć odpowiednią ilość niewolników i klanów (poganiaczy szczurogrów i szczurków można użyć jako fillery). Do tego 2 działa, abominacja, piec, dzwon i już masz porządną armię. Razem coś koło 1000 zł. Oczywiście nie musisz tego wszystkiego mieć w swojej armii, ale z takimi modelami to spokojnie na najpopularniejsze 2.4k też pograsz.
ad. 3 Zdecydowanie tak, szczególnie z sztandarem plagi i piecem.
Na razie plot nie ma, ale raczej powinniśmy się cieszyć z tego patrząc na ostatnie AB imperium