Jak startować?

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Re: Jak startować?

Post autor: Martin von Carstein »

Halabardy są jak broń ręczna (miecze) tylko bez możliwości korzystania tarcz w walce. Dają siłę +1 dodatkową.
Ja osobiście średnio widzę ofens pieszy w wykonaniu tej naszej corowej piechoty, ale ok (zależy bowiem na kogo idziesz). Ale taki "nieubłagany" marsz to raczej domena takich VC (możliwość wskrzeszania trupiszczy)...

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Batura pisze:Witam,
Jestem całkowicie zielony w WFB i postanowiłem zbierać imperium. Z tego powodu mam kilka pytań
1. Co to jest BSB(nieaktualne)
2. Co najlepiej dawać state troopsom
3. Co kupić po batalionie i rulebooku (do imperium nie ogólnego)? Postanowiłem grać ofensywnie
4. Co wziąć jako dowódce

1 - kapitan z sztandarem
2 - halabardy
3 - drugi battalion i dowództwo
4 - maga jako lorda , jako herosów księży , BSB i ew. inżynierów/kolejnych magów

Generalnie IMHO nowy battleforce jest absolutnie zajebisty na start, a dwa to już wql kosmos.
Obrazek

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Zależy gdzie kupujesz. Nowy Batalion to ok. 280 zł jak rozumiem. Jak kupujemy wd. cen GW to wygląda fajnie - to jakieś 100 złotych oszczędności... jednak jeżeli idziemy w PG i nie mamy siły, pieniędzy, czasu się bawić w kolekcjonowanie tego wszystkiego to:
1. Po co nam ci kusznicy/muszkieterzy (za ok. 70).
2. Rycerze to też nie "must have" - to 100 zł.
Z pudła zostaje nam 20'tka halabardników i działo.

Kupimy dwa bataliony, wydamy 560zł, zyskujemy grywalną hordę, baterię, ten już całkiem przydatny oddział kawalerii i niezbyt użytecznych strzelców.

http://www.bazarek.pl/produkty/12960/empire.html

Centrum Strategi Gier (może niezbyt słuszny przykład porównywania sprzedawców), polecam firmę.

Horda piechoty + działo to 300 zł. Kolejne działo 60 zł... zostaje nam 200 zł, które możesz wydać na czołg/wózek/demigryfy (nie kupisz działa od gw - masz 6 demigryfów, oddział solidniejszy niż 16'stu rycerzy).

Awatar użytkownika
Geralt
Wałkarz

Post autor: Geralt »

hmm.. widząc oceny nowego batalionu... a zatem znalazłem sklep w którym sprzedają stary batalion, opłaca się?
dzikki' pisze:Miękkie siusiaki padają pod krytyką a srogie penisy prą do przodu ;]
mistrz :D

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Batura pisze:hmm.. widząc oceny nowego batalionu... a zatem znalazłem sklep w którym sprzedają stary batalion, opłaca się?
A w starym jest 10 greatswordsów zamiast armaty?
To raczej nie opłaca się. GSów trzeba co najmniej 30 i do tego nie są takim must have jak armata.

Martin wszystko dobrze wyłuszczył.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

2*20 halabard- mus
2* Cannon - bardzo komfortowo, jeden to mus, a dwa to fajnie
20* handgunner - mało grywalne, klimatyczne. 20 rozpiski Ci nie zrujnuje
2*8 koni - 11+ksiądz na koniu jest bardzo grywalne IMhO.

Trzeba poczekać aż na dobre zagości w dobrych sklepach internetowych, to cena nawet o 30zl może spaść.
Obrazek

Awatar użytkownika
Geralt
Wałkarz

czyli większa część batalionu jest przydatna. czym jest "ksiądz"? I czemu kusznicy/ handgunners są tak nieopłacalni?
dzikki' pisze:Miękkie siusiaki padają pod krytyką a srogie penisy prą do przodu ;]

gruby100004
Wałkarz

Post autor: gruby100004 »

ksiądz - Warrior Priest

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Batura pisze:czyli większa część batalionu jest przydatna. czym jest "ksiądz"? I czemu kusznicy/ handgunners są tak nieopłacalni?
Handgunersi są beznadziejni bo kusznicy są bardziej uniwersalni. A koszt obu oddziałów jest ten sam.
A kusznicy są raczej słabi. Przydatni do zastrzelenia małego wrogiego oddziału i nic więcej. A koszt oddziału spory.

Awatar użytkownika
Geralt
Wałkarz

jako że nigdy nie widziałem kuszników w częściach zadam dość noobowskie pytanie a mianowicie: Czy dałoby radę skonwertować kuszników na state troops

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Batura, ja ci uczciwie mówię i w dobrych intencjach - olej batalion. Stary, nowy... bez różnicy. Olej go i postąp jak ci mówiłem.
Ta 6'stka demigryfów wspartych magią to zabójcy, a przynajmniej ciężki problem dla wroga. Czwórka takich stworów wypłaca ok. 18 ataków z siłą +5 (przebijalność pancerza +1) i +6 (jak bierzesz kopię dla rycerzy). Dodasz do tego konnego kapłana to masz jeszcze nienawiść (czyli przerzuty na trafienie). Rzuć na to jeszcze odpowiedni czar z domeny światła - twoje demigryfy mają WS +10. No i wzbudzanie strachu (gobliny będą spieprzać na sam widok, wielu innych też rzuca na liderkę).
Do tego liczba rycerzy, która mogłaby robić podobne szkody kosztuje punktowe krocie. 4 demigryfy z fcg to ledwie 268 pkt. Rycerze... nie wiem, 14-15 takich panów z IC może robić podobne szkody (14 ataków +6, 8 ataków +3)... 420 pkt... marnotrawstwo.
Demigryfy mogą robić za główną siłę uderzeniową. Muszkieterzy, rycerze - nie bardzo

Skonwertować... na halabardników... jak masz odpowiednie bitsy (halabardy z łapami) to czemu nie... tylko najpierw je zdobądź, w erze takiej popularności tychże.

Awatar użytkownika
Geralt
Wałkarz

uparłem się tak na batalion bo mam ograniczoną ilośc kasy: postanowiłem zbierać imperium a zbieram jeszcze IG czyli najdroższą armię do WH40k i dark angels z tegoż systemu. to ogranicza moje finanse poza tym 6 demi gryphów kosztuje 285,78zł (stawka z cytadela.pl) i daje mi to "tylko" 6 hiper rozdupiaczy wszystkiego a za 284,24zł mogę kupić batalion w którym mam podstawę armii (uznając że skonwertuje kuszników na halabardzistów lub mieczników)

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=18&t=11639

Jak chcesz tanio i dużo to poczytaj.
Imperium też nie należy do najtańszych armii w WFB (jak kupujesz od GW).

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

generalnie z tą konwersją to da radę imho. po odcięciu rączki podpierającej lufę , która na stałe przymocowana jest do korpusu otrzymujesz chyba identyczną pozę. Tylko strzelcy mają lekkie piżamy a halabardnicy cięższe. Po wymieszaniu styknie chyba.
Obrazek

Awatar użytkownika
Geralt
Wałkarz

ich pidżamy różnią się tylko tym że halabardnicy mają metalowe śliniaki i to też nie zawsze. dzięki Martin za pomoc, jak będe miał więcej kasy to pewnie kupie demigryfy ale najpierw trochę klocków piechty

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Jak kupisz paczkę Halabardników od Perrych (Wojna Dwóch Róż) to masz 40 laleczek za 100zł. Połowa to halabardnicy, reszta to łucznicy (chyba z osobnymi łapkami, więc konwertujesz). Jest jeszcze piechota od Warlords Games, za tyle samo (a jak kupisz szwedów - opancerzonych - to masz laleczkę za 2.30 zł/szt. Łapki osobno, korpusy osobno, czapki osobno). Za cenę batalionu... dwie hordy piechoty, dwa działa od grenadiera i może jeszcze na bohatera styknie. :wink:

To tak na uboczu.

Awatar użytkownika
Geralt
Wałkarz

wow. no cóż to napradę dużo laleczek. a i ostatnie pytanie ktoś wie co to jest? http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1140038
i na jakich zasadach się tym gra

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Pikinierzy do Dogs of War (inna nacja). Tym się praktycznie już nie gra.
Zasada piki - nawalają cztery szeregi, pierwsi uderzają, +1S do walki z szarżująca jazdą.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Batura pisze:ich pidżamy różnią się tylko tym że halabardnicy mają metalowe śliniaki i to też nie zawsze. dzięki Martin za pomoc, jak będe miał więcej kasy to pewnie kupie demigryfy ale najpierw trochę klocków piechty
W boxie kuszników/handgunersów jest jeden korpus z metalowym pancerzem i dwa skórzane. A siedem to po prostu piżamy.
Także jest drobna różnica. Ale wymieszani ujdą.

Najgorzej z rączkami bo są tak ustawione, że trudno było by tam wsadzić halabardę. Jeśli już to prędzej można zrobić z nich mieczników po doklejeniu pozostałych rączek z zestawu state troops.

A tak poza tym to zgadzam się z Martinem. za jakieś 200 zł masz hordę 40 halabard i 40 łuczników do konwersji/detachmentów/czegokolwiek. Do tego laleczki od perrych bardzo ładnie wyglądają.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

http://www.warlordgames.com/3728/new-re ... the-roses/

Tutaj można obejrzeć wypryski i figurki Perrowej infanteryji. Gdybym nie miał tych przeklętych dwóch hord włóczników 6 ed. i 22 muszkieterów to rozważyłbym sobie zrobienie biednego Stirlandu z ich figurek.

ODPOWIEDZ