kilka pytań początkującego 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 3
samo przeczytanie zasad (zwlaszcza przez nowego gracza) jest troche slabe.
najlepiej to zagrac pare gier, na male punkty, z RB w reku. dzieki temu lepiej przyswaja sie dopiero co przeczytane zasady.
minusem jest to, ze gra ciagnie sie w nieskonczonosc
jeszcze lepiej jest zagrac z kims kto te zasady juz ogarnia
najlepiej to zagrac pare gier, na male punkty, z RB w reku. dzieki temu lepiej przyswaja sie dopiero co przeczytane zasady.
minusem jest to, ze gra ciagnie sie w nieskonczonosc
jeszcze lepiej jest zagrac z kims kto te zasady juz ogarnia
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
pytanie dotyczące obrotu (hweelowania)
wiem że mamy zwykły ruch R i marsz Rx2
dlaczego w podręczniku przy manewrach napisane jest: "Dodatkowo w wyniku przeprowadzanych manewrów żaden model nie może wykonać ruchu na odległość większą niż podwojona wartość współczynnika Ruch modelu".
Chyba nie tyczy się on Marszu bo marsz opisany jest w podręczniku później a w tym tekście nie ma o nim wzmianki- tyczy się chyba zwykłego ruchu,
Czyli mając R4 przy wheelowaniu mogę wykonać Rx2?
wiem że mamy zwykły ruch R i marsz Rx2
dlaczego w podręczniku przy manewrach napisane jest: "Dodatkowo w wyniku przeprowadzanych manewrów żaden model nie może wykonać ruchu na odległość większą niż podwojona wartość współczynnika Ruch modelu".
Chyba nie tyczy się on Marszu bo marsz opisany jest w podręczniku później a w tym tekście nie ma o nim wzmianki- tyczy się chyba zwykłego ruchu,
Czyli mając R4 przy wheelowaniu mogę wykonać Rx2?
Aha, to o to Ci chodzi. Pisz trochę bardziej składnie, bo nie potrafię Cię zrozumieć Nie mozesz.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
kazda jednostka ma swoja statystyke R.
dzieki niej wiadomo ile cali moze przejsc. nie chodzi tu tylko o ruch do przodu. mowa jest tez o zakrecaniu, itd. trzeba jednak miec na wzgledzie, ze w tym momencie ruch jednostki liczony jest od modelu zewnetrznego (tego ktory przy zakrecie szedl po luku, tym samym przeszedl najwiecej).
marszowanie pozwala nam na te same manewry tylko, ze nie mozna przekroczyc 2xR. kazdy ruch pomiedzy R a 2xR jest uznawany za marsz.
jesli masz muzyka w jednostce to mozesz wykonac manewr: swift reform.
dzieki niemu mozna dokonac reorganizacji jednostki. manewr ten pozwala, na zmiane przodu jednostki (obracamy ja wzgledem srodka) z jednoczesnym zakazem przekroczenia 2xR.
jesli test Ld (na sweft reform) sie udal to jednostka taka ma mozliwosc poruszenia sie jeszcze o swoj wspolczynnik R.
jesli test Ld (na sweft reform) sie nie udal to po reformie nie mozna juz nic zrobic.
masz rowniez ruchy w tyl/bok. mozna sie tak poruszyc o 1/2R. w takim wypadku nie mozna marszowac. po swift reformie mozna ruszac sie w bok/tyl.
dzieki niej wiadomo ile cali moze przejsc. nie chodzi tu tylko o ruch do przodu. mowa jest tez o zakrecaniu, itd. trzeba jednak miec na wzgledzie, ze w tym momencie ruch jednostki liczony jest od modelu zewnetrznego (tego ktory przy zakrecie szedl po luku, tym samym przeszedl najwiecej).
marszowanie pozwala nam na te same manewry tylko, ze nie mozna przekroczyc 2xR. kazdy ruch pomiedzy R a 2xR jest uznawany za marsz.
jesli masz muzyka w jednostce to mozesz wykonac manewr: swift reform.
dzieki niemu mozna dokonac reorganizacji jednostki. manewr ten pozwala, na zmiane przodu jednostki (obracamy ja wzgledem srodka) z jednoczesnym zakazem przekroczenia 2xR.
jesli test Ld (na sweft reform) sie udal to jednostka taka ma mozliwosc poruszenia sie jeszcze o swoj wspolczynnik R.
jesli test Ld (na sweft reform) sie nie udal to po reformie nie mozna juz nic zrobic.
masz rowniez ruchy w tyl/bok. mozna sie tak poruszyc o 1/2R. w takim wypadku nie mozna marszowac. po swift reformie mozna ruszac sie w bok/tyl.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Ostatnio, po bardzo długim czasie przerwy, wybrałem się na turniej lokalny i zostałem zaskoczony tym, jak się rozpatruje na nim kierunek ucieczki oddziałów od niezdanego testu paniki z powodu zniszczonego oddziału obok. Według podręcznika są dwa możliwe kierunki paniki: od oddziału, który wystrzelał / wybił 25% (25% strat), oraz od najbliższego oddziału wroga (każdy inny przypadek). Tymczasem na turnieju doświadczeni gracze poradzili mi bym kierunek paniki wyznaczył na zasadzie środek oddziału zniszczonego-środek oddziału panikującego. Czyli chyba tak, jak się grało w poprzedniej edycji. Czy to wynika z jakiś errat / uściśleń ? Jak się poprawnie gra w Polsce obecnie ?
Źle Ci powiedzieli. Masz 2 rodzaje panik, tak jak napisałeś, czyli tak jak w booku.
- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
czy pojedyńcza postać, monster przy szarży na swoje plecy może się odrazu odwrócić czy dopiero przy reformie po walce ?
po reformie, tak jak zwykły oddział
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
- The tale of Crovax the Cursed
- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
mam oddział krasnoludzkich thundersów a w nim weterana z parą pistoletów zamiast muszkietu jednostka deklaruje na mnie szarżę , robię s&s. I teraz czy na potrzeby s&s uważam że szarża weszła w zasięg pistoletu tj. 12 cali więc muszkiety strzelają bez kary za daleki zasięg?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
tak
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
To moze inaczej:
Zgodnie z cytatem z RB rozumiem, ze modele z zasiegiem 12' strzelaja na dalekim zasiegu, a te z 30' na bliskim, bo S&S resolvuje sie tak, jakby szarzujacy byli w 12' od mojejgo oddzialu, right ?
Mam w oddziale modele z range 30' i 12'. Robie reakcje S&S na szarze, ktorej dystans to 15'.A Stand and Shoot reaction can be declared against an enemy unit that starts its charge outside the firing unit's maximum range - the shooting is resolved normally assuming the enemy is just within maximum range of the shooting unit's shortest-ranged weapon.
Zgodnie z cytatem z RB rozumiem, ze modele z zasiegiem 12' strzelaja na dalekim zasiegu, a te z 30' na bliskim, bo S&S resolvuje sie tak, jakby szarzujacy byli w 12' od mojejgo oddzialu, right ?
kolejne pytanie dotyczące - nie wszyscy mogą strzelać -
pyt1:
w RB napisane jest że mogą strzelać tylko dwa rzędy regimentu - co jeśli pierwszy ma zasięg a drugi nie?
pyt2: czy regiment A może ustrzelić wszystkie modele w regimencie B czy tylko te które znajdują się w jego przedniej strefie?
pyt3: czy w regimencie A mogą strzelać wszystkie modele - czy ten ostatni model nie może strzelać bo nie ma w przedniej strefie żadnego modelu wroga?
pyt1:
w RB napisane jest że mogą strzelać tylko dwa rzędy regimentu - co jeśli pierwszy ma zasięg a drugi nie?
pyt2: czy regiment A może ustrzelić wszystkie modele w regimencie B czy tylko te które znajdują się w jego przedniej strefie?
pyt3: czy w regimencie A mogą strzelać wszystkie modele - czy ten ostatni model nie może strzelać bo nie ma w przedniej strefie żadnego modelu wroga?
1. Strzelają te modele, które mają zasięg. Mierzysz każdy model osobno.kkarol pisze: pyt1:w RB napisane jest że mogą strzelać tylko dwa rzędy regimentu - co jeśli pierwszy ma zasięg a drugi nie?
2. wszystkie
3. strzelają te modele, co widzą wroga (tj. front arc) mierzysz każdy model osobno.
pozdrawiam
Furion