Problem z internetem

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Problem z internetem

Post autor: Pitagoras »

Być może ktoś będzie w stanie mi poóc,
Kupiłem nowego kompa i chciałem podłaczyć się do liveboxa poprzez kartę bezprzewodową USB. Wszystko ładnie szło, aż wyświetlił się komunikat, że nie może ustalić prawidłowego adresu IP. Mam małe nadzieje, że ktoś mi w tym pomoże, ale jestem dość zdesperowany, internet fajna rzecz a ja go potrzebuje. Z góry dziękuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

w ustawieniach sieci masz włączone automatyczne pobieranie ustawień?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Jeśli chodzi o tą sieć w moim komputerze to odblokowałem tam niektóre rzeczy, ale nie jestem pewien o co ci chodzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Chodzi mi o te ustawienia, pierwszy obrazek z lewej. Do tego dochodzisz idąc od okienka z prawej: Properties, pozniej w kolejnym okienku klikasz tcp/ipv4 properties i w ostatnim okienku zaznaczasz sobie na auto.
A i nie zwracać uwagi na nazwę mojej sieci ;p
Obrazek
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

tak mam to, jeszcze coś pokombinuje, a jak nie da rady to zadzwonię na jakąś infolinię TP, chociaż marne szanse, żeby pomogli :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

nie pomogą. po 3 pytaniach czy masz kabel podłączony, czy dobrze i czy na pewno jest sprawny prawdopodobnie rzucisz słuchawką ;)

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Post autor: Jeżus »

Odkopię troszkę temat.
Mam pewien kłopot z połączeniem lan (bezprzewodowy). Komputery widzą się i działają ze sobą normalnie do momentu, w którym próbuję połączyć się prze grę z laptopa z servem drugiego kompa (PC). maski podsieci te same, bramka ta sama.
Czy ktoś potrafi pomóc?
Z góry dziękuję!
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Jeżus pisze:Odkopię troszkę temat.
Mam pewien kłopot z połączeniem lan (bezprzewodowy). Komputery widzą się i działają ze sobą normalnie do momentu, w którym próbuję połączyć się prze grę z laptopa z servem drugiego kompa (PC). maski podsieci te same, bramka ta sama.
Czy ktoś potrafi pomóc?
Z góry dziękuję!
Używacie hamachi ? Czy wyłączyliście blokowanie używanych przez was gier przez zaporę Windows lub inną (jeśli macie) ?

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

oczywiście, ponieważ gra już kiedyś chodziła została wpisana do wyjątków firewalla ale nawet w momencie gdy na obu kompach wyłączyliśmy walla zupełnie nadal się nie łączą. Co zabawniejsze ta "niemożność" dotyczy tylko tej jednej gry...
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Jeżus pisze:oczywiście, ponieważ gra już kiedyś chodziła została wpisana do wyjątków firewalla ale nawet w momencie gdy na obu kompach wyłączyliśmy walla zupełnie nadal się nie łączą. Co zabawniejsze ta "niemożność" dotyczy tylko tej jednej gry...
A co to za gra ?:) I napisz czy do tej zabawy używacie hamachi bo nadal nie wiem:)

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Bardzo stara... Warlord Battlecry II ostatnio odkopałem na zakurzonej półce a to kozacka strategia więc czemu nie :)
Nie, nie używamy hamachi...

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Jeżus pisze:Bardzo stara... Warlord Battlecry II ostatnio odkopałem na zakurzonej półce a to kozacka strategia więc czemu nie :)
Niestety w kwestiach informatycznych jestem laikiem i nie wiem co to jest hamachi...
Hamachi to jest program który przez internet imituje sieć LAN między użytkownikami. Można go ściągnąć np. z tej strony : http://www.instalki.pl/programy/downloa ... machi.html

Jeden użytkownik w tym programie zakłada coś w rodzaju hosta zabezpieczonego hasłem - uzyskuje dodatkowo IP. Inni znajomi także muszą mieć hamachi i łączą się z siecią którą Ty stworzyłeś (IP + hasło lub nazwa sieci chyba). Jeśli wszyscy się widzicie w okienku hamachi i macie zieloną lampkę - to oznacza, że jesteście połączeni).

Teraz wystarczy tylko, żebyście odpalili grę, jeden użytkownik zakłada a inni dołączają się do niego (ale poprzez opcję TCP IP w grze) i wpisują IP tego uzytkownika (który widzi swoje IP w hamachi i musi wam je podać).

Przetesowane na równie starych grach - Starcraft 1 i Age of Empires 2 :)

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

ok ok! już wiem o co chodzi oczywiście tak się dzieje i np. kiedy łączymy się w innych gierkach sposobem dołączania się przez TCP/IP wszystko jest w porządku...

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

mimo wszystko dalej nie działa... już lekka desperacja wkrada się w me szeregi...

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

A odpalałeś to hamachi? Druga sprawa - obaj macie oryginalne wydania gry? Niektóre giery odmawiają posłuszeństwa na piratach (choć częściej w przypadku łączenia się przez internet). Kolejna sprawa - jaki Windows? Jeśli siódemka albo Vista, a gra jest stara, to może spróbujcie się przełączyć w tryb zgodności z Win XP.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

problemy takie pojawiaja sie w momencie gdy dwie osoby chca korzystac z gry na tym samym cd-keyu.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

ja mam teraz taki problem, ze komputer podłączony takim starem adapterem SAGEMA od liveboxa, wyświetla, że połączono, ale siła sygnału jest zerowa i nie ma internetu. Generalnie stary livebox został wymieniony na nowy, ale był internet przez jakiś miesiąc.
Obrazek

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

reklamuj w tp

Awatar użytkownika
Caman
Mudżahedin

Post autor: Caman »

To ja się podczepię do tematu.
Mam internet osiedlowy na kabel, dosyć często rozłącza się on kilka razy dziennie bez powodu na około 5 minut, po czym wszystko wraca do normy. Zapytałem dostawcę i sąsiadów o ten problem. Wyszło, że tylko u mnie tak się dzieje.

Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

mam kilka pytań:

-jaki router
-jaki pc
-jaki system operacyjny
-zrywa przy przeglądaniu stron? gry? ściąganie plików?

ODPOWIEDZ