Problem z internetem
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Problem z internetem
Być może ktoś będzie w stanie mi poóc,
Kupiłem nowego kompa i chciałem podłaczyć się do liveboxa poprzez kartę bezprzewodową USB. Wszystko ładnie szło, aż wyświetlił się komunikat, że nie może ustalić prawidłowego adresu IP. Mam małe nadzieje, że ktoś mi w tym pomoże, ale jestem dość zdesperowany, internet fajna rzecz a ja go potrzebuje. Z góry dziękuje.
Kupiłem nowego kompa i chciałem podłaczyć się do liveboxa poprzez kartę bezprzewodową USB. Wszystko ładnie szło, aż wyświetlił się komunikat, że nie może ustalić prawidłowego adresu IP. Mam małe nadzieje, że ktoś mi w tym pomoże, ale jestem dość zdesperowany, internet fajna rzecz a ja go potrzebuje. Z góry dziękuje.
Chodzi mi o te ustawienia, pierwszy obrazek z lewej. Do tego dochodzisz idąc od okienka z prawej: Properties, pozniej w kolejnym okienku klikasz tcp/ipv4 properties i w ostatnim okienku zaznaczasz sobie na auto.
A i nie zwracać uwagi na nazwę mojej sieci ;p
A i nie zwracać uwagi na nazwę mojej sieci ;p
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
nie pomogą. po 3 pytaniach czy masz kabel podłączony, czy dobrze i czy na pewno jest sprawny prawdopodobnie rzucisz słuchawką
Odkopię troszkę temat.
Mam pewien kłopot z połączeniem lan (bezprzewodowy). Komputery widzą się i działają ze sobą normalnie do momentu, w którym próbuję połączyć się prze grę z laptopa z servem drugiego kompa (PC). maski podsieci te same, bramka ta sama.
Czy ktoś potrafi pomóc?
Z góry dziękuję!
Mam pewien kłopot z połączeniem lan (bezprzewodowy). Komputery widzą się i działają ze sobą normalnie do momentu, w którym próbuję połączyć się prze grę z laptopa z servem drugiego kompa (PC). maski podsieci te same, bramka ta sama.
Czy ktoś potrafi pomóc?
Z góry dziękuję!
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.
Używacie hamachi ? Czy wyłączyliście blokowanie używanych przez was gier przez zaporę Windows lub inną (jeśli macie) ?Jeżus pisze:Odkopię troszkę temat.
Czy ktoś potrafi pomóc?
Z góry dziękuję!
oczywiście, ponieważ gra już kiedyś chodziła została wpisana do wyjątków firewalla ale nawet w momencie gdy na obu kompach wyłączyliśmy walla zupełnie nadal się nie łączą. Co zabawniejsze ta "niemożność" dotyczy tylko tej jednej gry...
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.
A co to za gra ?:) I napisz czy do tej zabawy używacie hamachi bo nadal nie wiem:)Jeżus pisze:oczywiście, ponieważ gra już kiedyś chodziła została wpisana do wyjątków firewalla ale nawet w momencie gdy na obu kompach wyłączyliśmy walla zupełnie nadal się nie łączą. Co zabawniejsze ta "niemożność" dotyczy tylko tej jednej gry...
Bardzo stara... Warlord Battlecry II ostatnio odkopałem na zakurzonej półce a to kozacka strategia więc czemu nie
Nie, nie używamy hamachi...
Nie, nie używamy hamachi...
Hamachi to jest program który przez internet imituje sieć LAN między użytkownikami. Można go ściągnąć np. z tej strony : http://www.instalki.pl/programy/downloa ... machi.htmlJeżus pisze:Bardzo stara... Warlord Battlecry II ostatnio odkopałem na zakurzonej półce a to kozacka strategia więc czemu nie
Niestety w kwestiach informatycznych jestem laikiem i nie wiem co to jest hamachi...
Jeden użytkownik w tym programie zakłada coś w rodzaju hosta zabezpieczonego hasłem - uzyskuje dodatkowo IP. Inni znajomi także muszą mieć hamachi i łączą się z siecią którą Ty stworzyłeś (IP + hasło lub nazwa sieci chyba). Jeśli wszyscy się widzicie w okienku hamachi i macie zieloną lampkę - to oznacza, że jesteście połączeni).
Teraz wystarczy tylko, żebyście odpalili grę, jeden użytkownik zakłada a inni dołączają się do niego (ale poprzez opcję TCP IP w grze) i wpisują IP tego uzytkownika (który widzi swoje IP w hamachi i musi wam je podać).
Przetesowane na równie starych grach - Starcraft 1 i Age of Empires 2
ok ok! już wiem o co chodzi oczywiście tak się dzieje i np. kiedy łączymy się w innych gierkach sposobem dołączania się przez TCP/IP wszystko jest w porządku...
A odpalałeś to hamachi? Druga sprawa - obaj macie oryginalne wydania gry? Niektóre giery odmawiają posłuszeństwa na piratach (choć częściej w przypadku łączenia się przez internet). Kolejna sprawa - jaki Windows? Jeśli siódemka albo Vista, a gra jest stara, to może spróbujcie się przełączyć w tryb zgodności z Win XP.
problemy takie pojawiaja sie w momencie gdy dwie osoby chca korzystac z gry na tym samym cd-keyu.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
To ja się podczepię do tematu.
Mam internet osiedlowy na kabel, dosyć często rozłącza się on kilka razy dziennie bez powodu na około 5 minut, po czym wszystko wraca do normy. Zapytałem dostawcę i sąsiadów o ten problem. Wyszło, że tylko u mnie tak się dzieje.
Jakieś pomysły?
Mam internet osiedlowy na kabel, dosyć często rozłącza się on kilka razy dziennie bez powodu na około 5 minut, po czym wszystko wraca do normy. Zapytałem dostawcę i sąsiadów o ten problem. Wyszło, że tylko u mnie tak się dzieje.
Jakieś pomysły?