8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: esgaroth »

czy inżynier może strzelać do innej jednostki niż strzela czołg? czy musi cały model strzelać w ten sam cel?

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

esgaroth pisze:czy inżynier może strzelać do innej jednostki niż strzela czołg? czy musi cały model strzelać w ten sam cel?
Jak ma snajperkę to może w inny cel gdy używa zasady sniper.

Z pistoletu może strzelać tylko w ten sam cel co czołg.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Czy czołg waląc z Cannona przy włączonej Sztormówie musi się sprawdzać na 4+ czy może wystrzelić ? W opisie sztormówy jest, że wszystko co strzela nie używając BS'a testuje się na 4+ czy wypali, a nie BS'owe ma -2 do hita. Mi się wydaje, że powinien ale pewności, ani sensowniejszego potwierdzenia nie mam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Tak.

Jest w fazie strzelania, nie używa BS-a - strzela na 4+.
Queek.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

A czemu nie? Oczywiście, że musi się testować.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Podłączę się do pytań o czołg: czy może strzelić z działa, z pary i powtarzalnego pistoletu w tej samej turze? (z działa co czegoś tam daleko od siebie, z pary i pistola do czegoś tam blisko obok) I czy czołgista z pistoletu strzela w koło tak jak zianie działka parowego?

A teraz pytanie z innej beczki: czy "+1 to hit" np. z Flaming Sword i z imperialnego mago-wózka kumulują się? Wydaje mi się że tak, ale chciałbym się upewnić. Oraz "+1 to hit" zmienia wyrzucone 5 w 6 tak?, czyli de facto jeśli mam umiejętność Killing Blow to obcinam główkę na 5,6? A taki Witch Hunter w okolicy Celesial Huricanum, na którego rzuci się Flaming Sword ma nagle Killing Blow na 4+? Zajebiste.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

pomyliłeś rzuty, KB jest na ranieniu "to wound" a nie na hitach i w ogóle na natural dice of 6, modyfikatory to hit/wound nie zmieniają tego,
poison jest to hit, ale tak samo, musi być natural dice of 6, to że masz +X to hit nie robi z 4+ nagle 6
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Rzeczywiście, pomieszały mi się rzuty. Sorry.

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Uściślenia pisze:Co może uciekający heros/mag?
Uciekający mag/heros może: dispelować, używać przedmiotów magicznych.
Chodziło tutaj tylko o np. dispel scrolle, czy też uciekający bohater może strzelać z krzyku WoCH, wystrzelić z HoDy (o ile ma magiczny łuk, bo korzystać ze zwykłego jak sądzę nie może) albo Lifetakera? Nie chodzi tylko o strzelanie ale też np. o przedmioty z bound spellami, potiony do toughnessa, zionięcie z wyrmlancy etc. etc.

I drugie pytanie, raczej z ciekawości - jaki jest rekord 8. edycji na odległość szarży? Ktoś mógł szarżować na więcej niż bretoński BSB na pegazie z Virtue of Impetuous Knight (Mv10+3k6=max.28), grający w sojuszu z np. Imperium pod działaniem szóstki z Lighta (2*28=56) przed wyjściem FAQ do tego czaru? :P
Queek.

Awatar użytkownika
Thomas
Falubaz

Post autor: Thomas »

czy mortisowi przysługuje reakcja Stand'n'Shoot na szarżę? czy jest to możliwe biorąc pod uwagę uściślenia sędziowskie, faqu euro i takie tam, bo gdzieś czytałem że nie przysługuje ale nie wiem gdzie ;)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

rozumiem, że Mortis Engine?
a czy Ghostly Howl ma w opisie że może zrobić S&S? to jest specjalny atak a nie bron strzelecka
nie ma tego napisanego więc nie może tej reakcji dać,

uprzedzając pytanie: nie Banshee i Terrorgeist też nie mogą dać S&S opis zdolności jest taki sam

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Thomas pisze:czy mortisowi przysługuje reakcja Stand'n'Shoot na szarżę? czy jest to możliwe biorąc pod uwagę uściślenia sędziowskie, faqu euro i takie tam, bo gdzieś czytałem że nie przysługuje ale nie wiem gdzie ;)
pewnie w ab do armii.

Nie wiem czy wiesz ale jednostki vc moga trobic tylko hold.

NIe ma znaczenia czy ghastly howl lub deathshriek moze robic s&s

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Pytanie heros ma no sobie jakis efekt czaru np +1 s i t lub np curse of years i wchodzi do oddzialu co się wtedy dzieje z efektem czaru???
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

daaamn...
Ostatnio zmieniony 18 maja 2012, o 19:21 przez crovaxus, łącznie zmieniany 1 raz.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

misha
Wielki Nieczysty Spamer

usc sędziowskie w tej kwestii
Czary Remains in Play a wchodzenie/wychodzenie do oddziałów. Czary te są „przyklejone” do pierwotnego celu czaru i rozszerzają swój efekt, jeśli cel ten dołącza do innych modeli – jednak przy rozłączaniu zawsze pozostają na pierwotnej ofierze. Jeśli czar został rzucony na oddział złożony z samych bohaterów, którzy następnie opuszczają oddział - czar zostaje na tym spośród bohaterów, który pozostaje jako ostatni w oddziale (nie może się już odłączyć).
Hex/Augument a wchodzenie/wychodzenie do oddziałów. Jeśli bohater opuszcza oddział, efekty z tego rodzaju czarów traktowane są dokładnie tak, jak czary Remains in Play

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

co jest pierwsze impacty czy palenie (nie spalanie) kadai'a?
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Palenie kadaja jest na początku tury. Impacty są w close combacie.

źródło: podręcznik do chd.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

@furion
semi pytal sie o palenie (blazing body) a nie spalanie (burning bright).
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Imapcty są wykonywane przed każdym innym atakiem (chyba, że opis będzie identyczny jak przy impactach, wtedy wg. zasady "player's turn").

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Pytanie: model z magicznym przedmiotem podnoszącym WS do 10 (np. fencer's blades), który nie zdał testu strachu (np. od crypt horror'a), będzie trafiał przeciwnika na 3+ (z efektywnym WS10) czy na 5+ (z WS1)?

Zablokowany