Co jest z tym Limited?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Co jest z tym Limited?

Post autor: Gobos »

zauwazylem, ze pojawila sie ostatnio dziwna moda na niedopuszczanie w ramach limited armaty DoW. czy ktos moze podac jakies sensowne powody?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

bo limited to ogolne ramy i zarys turnieju
ale pozostaje tam jeszcze pole manewru dla organizatorow i to ich wola co tam jeszcze dopisza

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Zawsze są galloper guny. ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

quas pisze:bo limited to ogolne ramy i zarys turnieju
ale pozostaje tam jeszcze pole manewru dla organizatorow i to ich wola co tam jeszcze dopisza
tyle to wiem :wink:
zastanawia mnie po prostu, dlaczego tak czesto znajduje sie w regulaminach zapis zabraniajacy wystawienia dziala. jak sie wprowadza zmiany/obostrzenia kompozycji armii to powinny byc jakos uzasadnione

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Gobos pisze:
zastanawia mnie po prostu, dlaczego tak czesto znajduje sie w regulaminach zapis zabraniajacy wystawienia dziala. jak sie wprowadza zmiany/obostrzenia kompozycji armii to powinny byc jakos uzasadnione
Bo niektózzy nie lubią dział w Chaosie czy VC :)
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Borysss
Chuck Norris

Post autor: Borysss »

Scimitar pisze:
Gobos pisze:
Bo niektózzy nie lubią dział w Chaosie czy VC :)
Czytaj organizatorzy .. :roll: ?

Dobra rada - przerzucić się jak 70% graczy na WE i nie będzie potrzeby wystawiania działa ;-)

Awatar użytkownika
Bladeweaver
Mudżahedin

Post autor: Bladeweaver »

Scimitar pisze: Bo niektózzy nie lubią dział w Chaosie czy VC :)
Na Draconie dopuściliśmy armaty, aż jedna armia je wystawiła... nie ma co ale przegięte ;)... a i nie były to ani wampiry ani chaos... 8)
Draconis - Wejherowski Klub Gier Bitewnych

Kiss my shiny metal ass !!!

Obrazek

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

tylko WE :D

skoro nie jest to wygiecie ani nic takiego, to czemu nie pozwala sie tym paru graczom zlozyc armii tak, jak lubia?

Awatar użytkownika
Bladeweaver
Mudżahedin

Post autor: Bladeweaver »

No własnie ja osobiście nie widze przeciwskazań skoro nie którzy uważją ze sa w porządku wystawiajac na BSB HODA to czemu zabraniac czegos co jest najzwyczajniej w swiecie normalne...
Draconis - Wejherowski Klub Gier Bitewnych

Kiss my shiny metal ass !!!

Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Jeśli chodzi o kwestie BSB i HoDA to mnie najbardziej rozbawia fakt że uściślenia sędziowskie mówią że jest to "nadmierne i nie sportowe wykorzystywanie zasad" przy czym przynajmniej jeden z członków LS, stosuje te ustawienie nagminnie, wcale się z tym nie kryjąc, wręcz przeciwnie - głośno zachwala te ustawienie.

Paranoja. Jak to świadczy o ustaleniach podejmowanych przez LS? Albo wywalić taki bekowy zapis, ale niech chociaż członkowie LS świeca przykładem w kwestii którą sami ustalili.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

LS nie ma obowiązku jednomyślności.

A działa DoW... No cóż - sporo osób ich nie lubi, sporo osób nie życzy sobie armat w chaosie czy VC i woli żeby pozostały dostępne dla dwóch armii.
U nas większość graczy jest przeciwna armatkom, więc robiąc turnieje idziemy im na rękę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kornik
Wałkarz

Post autor: Kornik »

Gobos pisze:
skoro nie jest to wygiecie ani nic takiego, to czemu nie pozwala sie tym paru graczom zlozyc armii tak, jak lubia?
Bladeweaver pisze: No własnie ja osobiście nie widze przeciwskazań skoro nie którzy uważją ze sa w porządku wystawiajac na BSB HODA to czemu zabraniac czegos co jest najzwyczajniej w swiecie normalne...
Christos pisze:
Jeśli chodzi o kwestie BSB i HoDA to mnie najbardziej rozbawia fakt że uściślenia sędziowskie mówią że jest to "nadmierne i nie sportowe wykorzystywanie zasad" przy czym przynajmniej jeden z członków LS, stosuje te ustawienie nagminnie, wcale się z tym nie kryjąc, wręcz przeciwnie - głośno zachwala te ustawienie.

Paranoja. Jak to świadczy o ustaleniach podejmowanych przez LS? Albo wywalić taki bekowy zapis, ale niech chociaż członkowie LS świeca przykładem w kwestii którą sami ustalili.

Ja wam powiem tak szerzmy schematy, róbmy turnieje i wywalajmy wedłóg nas chamskie jednostki, niech gra się ogranicza tylko do tego kto wyrzuci więcej szóstek. Taksamo jest z IA każdy mówi że to przegięcie a w gruncie rzeczy.......

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

moze nie przegiecie..
ale wielu graczom (np mnie) nie podobaja sie armaty (klimatycznie, fluffowo) w niektorych armiach.. ja w swoich elfach nigdy nie wystawiłem i pewnie nie wystawie dział DoW.

armaty u WE czy VC budza we mnie poprostu nie smak.

a tak poza tym to wszystko zalezy od organizatorów..
ja wlasnie robie turniej w ktorym zabieram dodatkowy lasek graczom WE - a czy jest to w limited czy tez nie, malo mnie to obchodzi :P

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Do VC pasują - kolega ma fajnie skonwertowaną armatę obsługiwaną przez załogę zombi - a Sylvania jest przecież dawną częścią imperium, dlaczego więc nie miałaby mieć armat :D

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Na dobrą sprawę wszystko może pasować wszędzie. Wszystko jest kwestią wyobraźni, a tego chyba warhammerowcą nie brakuje.

Jankielu, to nie jest z mojej strony kolejny atak na LS, czy na zestaw BSB + magiczny łuk. Broń Boże. Tylko dziwnie to wygląda jak kilkuosobowy skład ustala (przypuszczam że większością głosów), że cos jest nie sportowe, a jeden z nich te "nie sportowe" zachowanie uskutecznia. No zlitujcie się. Jak to wygląda.
Jak Scimi chce to niech składa tak BSB. Żaden problem skoro to legalne. Ale usuńcie ten zapis, zmieńcie go jakoś, bo póki co w świetle tych zapisów (bądź co bądź respektowanych na turniejach w Polsce) jeden z członków LS zachowuje się nie sportowo. Nie widzicie śmieszności tej sytuacji?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Nie widzicie śmieszności tej sytuacji?
Jezeli tylko mówi, że to głupie, to nie widzę problemu.
Jeżeli jednak sam sobie składa bohaterów niezgodnie z zaleceniami LS, której jerst członkiem, ewentualnie stosuje zagrania, które LS uznała za niesportowe, jest to zwyczajnie niepoważne.
Do VC pasują - kolega ma fajnie skonwertowaną armatę obsługiwaną przez załogę zombi
Vardenowi kończę robić armię wampirów/imperium i wizualnie armaty jak najbardziej pasują - w momencie, gdy są otoczone przez wskrzeszoną kawalerię, wskrzeszonych swordsmenów, handgunnerów i steamtanka. Ale to nie o to chodzi. Tylko dwie armie mają dostęp do maszyn z 10S, którymi łatwo trafić. Większość graczy woli, żeby tak pozostało. Wampiry czy chaos mają inne możliwości radzenia sobie z przeciwnikiem, niż pójście na wymianę ogniową.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jankiel pisze: Jeżeli jednak sam sobie składa bohaterów niezgodnie z zaleceniami LS, której jerst członkiem, ewentualnie stosuje zagrania, które LS uznała za niesportowe, jest to zwyczajnie niepoważne.
.
w pelni sie zgadzam :twisted:

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Jankiel pisze:Jeżeli jednak sam sobie składa bohaterów niezgodnie z zaleceniami LS, której jerst członkiem, ewentualnie stosuje zagrania, które LS uznała za niesportowe, jest to zwyczajnie niepoważne..
No właśnie.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Jankiel pisze: Tylko dwie armie mają dostęp do maszyn z 10S, którymi łatwo trafić. Większość graczy woli, żeby tak pozostało. Wampiry czy chaos mają inne możliwości radzenia sobie z przeciwnikiem, niż pójście na wymianę ogniową.
Osobiście uważam, że DoW, włącznie z armatami, powinny być dopuszczane - ogranicza to przynajmniej troszeczkę zabawę w "rock-paper-scissors", jaką funduje nam GW z każdym nowym kodeksem, bo można ciut zbalansować armię. Przegięte toto na pewno nie jest. Nieklimatyczne też nie, o ile ktoś ładnie skonwertuje. I wreszcie tak naprawdę to większość armii ma solidne alternatywy dla dział DoW (zdecydowanie wolę, żeby chaos wystawił działo DoW zamiast Helki, a WE zamiast drzewca).

Byłem za dopuszczeniem DoW do limited od wyjścia Ogrów i szczerze mówiąc uważam, że to była mądra decyzja - zawsze ludzie mogą się pobawić nieco innymi rozpiskami albo pomalować sobie dodatkowego giganta, ogry czy działo, a przegięte to naprawdę nie jest - grałem VC na banshee i na armacie i naprawdę - sprawdza się podobnie, tylko jest trochę mniej zbalansowane.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Ja też byłem za dopuszczeniem wszystkich DoW i RoR. Ale tak samo, jak zrobiono wyjątek na rzecz asarnila i dwóch magów z albionu, tak samo wydaje mi się uzasadniony wyjątek na rzecz armatek.

Głównie z tego powodu, że jak sie gra z chaosem czy wampirami, to trzeba się trochę namęczyć przy ustawianiu szarż i sporo manewrować. Kiepsko to wygląda, gdy każdy oddział kawalerii wjeżdżający na flankę BK dostaje od boku z armaty, a każdy rydwan czekający na chosenów kończy podobnie.

ODPOWIEDZ