Co jest z tym Limited?
Co jest z tym Limited?
zauwazylem, ze pojawila sie ostatnio dziwna moda na niedopuszczanie w ramach limited armaty DoW. czy ktos moze podac jakies sensowne powody?
tyle to wiemquas pisze:bo limited to ogolne ramy i zarys turnieju
ale pozostaje tam jeszcze pole manewru dla organizatorow i to ich wola co tam jeszcze dopisza

zastanawia mnie po prostu, dlaczego tak czesto znajduje sie w regulaminach zapis zabraniajacy wystawienia dziala. jak sie wprowadza zmiany/obostrzenia kompozycji armii to powinny byc jakos uzasadnione
Bo niektózzy nie lubią dział w Chaosie czy VCGobos pisze:tyle to wiemquas pisze:bo limited to ogolne ramy i zarys turnieju
ale pozostaje tam jeszcze pole manewru dla organizatorow i to ich wola co tam jeszcze dopisza![]()
zastanawia mnie po prostu, dlaczego tak czesto znajduje sie w regulaminach zapis zabraniajacy wystawienia dziala. jak sie wprowadza zmiany/obostrzenia kompozycji armii to powinny byc jakos uzasadnione

Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Czytaj organizatorzy ..Scimitar pisze:Bo niektózzy nie lubią dział w Chaosie czy VCGobos pisze:tyle to wiemquas pisze:bo limited to ogolne ramy i zarys turnieju
ale pozostaje tam jeszcze pole manewru dla organizatorow i to ich wola co tam jeszcze dopisza![]()

Dobra rada - przerzucić się jak 70% graczy na WE i nie będzie potrzeby wystawiania działa

Wstąp do Karczmy pod ZademTroll'a
- Bladeweaver
- Mudżahedin
Na Draconie dopuściliśmy armaty, aż jedna armia je wystawiła... nie ma co ale przegięteScimitar pisze: Bo niektózzy nie lubią dział w Chaosie czy VC

- Bladeweaver
- Mudżahedin
No własnie ja osobiście nie widze przeciwskazań skoro nie którzy uważją ze sa w porządku wystawiajac na BSB HODA to czemu zabraniac czegos co jest najzwyczajniej w swiecie normalne...
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Jeśli chodzi o kwestie BSB i HoDA to mnie najbardziej rozbawia fakt że uściślenia sędziowskie mówią że jest to "nadmierne i nie sportowe wykorzystywanie zasad" przy czym przynajmniej jeden z członków LS, stosuje te ustawienie nagminnie, wcale się z tym nie kryjąc, wręcz przeciwnie - głośno zachwala te ustawienie.
Paranoja. Jak to świadczy o ustaleniach podejmowanych przez LS? Albo wywalić taki bekowy zapis, ale niech chociaż członkowie LS świeca przykładem w kwestii którą sami ustalili.
Paranoja. Jak to świadczy o ustaleniach podejmowanych przez LS? Albo wywalić taki bekowy zapis, ale niech chociaż członkowie LS świeca przykładem w kwestii którą sami ustalili.
LS nie ma obowiązku jednomyślności.
A działa DoW... No cóż - sporo osób ich nie lubi, sporo osób nie życzy sobie armat w chaosie czy VC i woli żeby pozostały dostępne dla dwóch armii.
U nas większość graczy jest przeciwna armatkom, więc robiąc turnieje idziemy im na rękę.
A działa DoW... No cóż - sporo osób ich nie lubi, sporo osób nie życzy sobie armat w chaosie czy VC i woli żeby pozostały dostępne dla dwóch armii.
U nas większość graczy jest przeciwna armatkom, więc robiąc turnieje idziemy im na rękę.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Gobos pisze:
skoro nie jest to wygiecie ani nic takiego, to czemu nie pozwala sie tym paru graczom zlozyc armii tak, jak lubia?
Bladeweaver pisze: No własnie ja osobiście nie widze przeciwskazań skoro nie którzy uważją ze sa w porządku wystawiajac na BSB HODA to czemu zabraniac czegos co jest najzwyczajniej w swiecie normalne...
Christos pisze:
Jeśli chodzi o kwestie BSB i HoDA to mnie najbardziej rozbawia fakt że uściślenia sędziowskie mówią że jest to "nadmierne i nie sportowe wykorzystywanie zasad" przy czym przynajmniej jeden z członków LS, stosuje te ustawienie nagminnie, wcale się z tym nie kryjąc, wręcz przeciwnie - głośno zachwala te ustawienie.
Ja wam powiem tak szerzmy schematy, róbmy turnieje i wywalajmy wedłóg nas chamskie jednostki, niech gra się ogranicza tylko do tego kto wyrzuci więcej szóstek. Taksamo jest z IA każdy mówi że to przegięcie a w gruncie rzeczy.......
moze nie przegiecie..
ale wielu graczom (np mnie) nie podobaja sie armaty (klimatycznie, fluffowo) w niektorych armiach.. ja w swoich elfach nigdy nie wystawiłem i pewnie nie wystawie dział DoW.
armaty u WE czy VC budza we mnie poprostu nie smak.
a tak poza tym to wszystko zalezy od organizatorów..
ja wlasnie robie turniej w ktorym zabieram dodatkowy lasek graczom WE - a czy jest to w limited czy tez nie, malo mnie to obchodzi
pozdrawiam
ale wielu graczom (np mnie) nie podobaja sie armaty (klimatycznie, fluffowo) w niektorych armiach.. ja w swoich elfach nigdy nie wystawiłem i pewnie nie wystawie dział DoW.
armaty u WE czy VC budza we mnie poprostu nie smak.
a tak poza tym to wszystko zalezy od organizatorów..
ja wlasnie robie turniej w ktorym zabieram dodatkowy lasek graczom WE - a czy jest to w limited czy tez nie, malo mnie to obchodzi

pozdrawiam

Do VC pasują - kolega ma fajnie skonwertowaną armatę obsługiwaną przez załogę zombi - a Sylvania jest przecież dawną częścią imperium, dlaczego więc nie miałaby mieć armat 

- Christos
- Kretozord
Na dobrą sprawę wszystko może pasować wszędzie. Wszystko jest kwestią wyobraźni, a tego chyba warhammerowcą nie brakuje.
Jankielu, to nie jest z mojej strony kolejny atak na LS, czy na zestaw BSB + magiczny łuk. Broń Boże. Tylko dziwnie to wygląda jak kilkuosobowy skład ustala (przypuszczam że większością głosów), że cos jest nie sportowe, a jeden z nich te "nie sportowe" zachowanie uskutecznia. No zlitujcie się. Jak to wygląda.
Jak Scimi chce to niech składa tak BSB. Żaden problem skoro to legalne. Ale usuńcie ten zapis, zmieńcie go jakoś, bo póki co w świetle tych zapisów (bądź co bądź respektowanych na turniejach w Polsce) jeden z członków LS zachowuje się nie sportowo. Nie widzicie śmieszności tej sytuacji?
Jankielu, to nie jest z mojej strony kolejny atak na LS, czy na zestaw BSB + magiczny łuk. Broń Boże. Tylko dziwnie to wygląda jak kilkuosobowy skład ustala (przypuszczam że większością głosów), że cos jest nie sportowe, a jeden z nich te "nie sportowe" zachowanie uskutecznia. No zlitujcie się. Jak to wygląda.
Jak Scimi chce to niech składa tak BSB. Żaden problem skoro to legalne. Ale usuńcie ten zapis, zmieńcie go jakoś, bo póki co w świetle tych zapisów (bądź co bądź respektowanych na turniejach w Polsce) jeden z członków LS zachowuje się nie sportowo. Nie widzicie śmieszności tej sytuacji?
Jezeli tylko mówi, że to głupie, to nie widzę problemu.Nie widzicie śmieszności tej sytuacji?
Jeżeli jednak sam sobie składa bohaterów niezgodnie z zaleceniami LS, której jerst członkiem, ewentualnie stosuje zagrania, które LS uznała za niesportowe, jest to zwyczajnie niepoważne.
Vardenowi kończę robić armię wampirów/imperium i wizualnie armaty jak najbardziej pasują - w momencie, gdy są otoczone przez wskrzeszoną kawalerię, wskrzeszonych swordsmenów, handgunnerów i steamtanka. Ale to nie o to chodzi. Tylko dwie armie mają dostęp do maszyn z 10S, którymi łatwo trafić. Większość graczy woli, żeby tak pozostało. Wampiry czy chaos mają inne możliwości radzenia sobie z przeciwnikiem, niż pójście na wymianę ogniową.Do VC pasują - kolega ma fajnie skonwertowaną armatę obsługiwaną przez załogę zombi
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Christos
- Kretozord
No właśnie.Jankiel pisze:Jeżeli jednak sam sobie składa bohaterów niezgodnie z zaleceniami LS, której jerst członkiem, ewentualnie stosuje zagrania, które LS uznała za niesportowe, jest to zwyczajnie niepoważne..
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Osobiście uważam, że DoW, włącznie z armatami, powinny być dopuszczane - ogranicza to przynajmniej troszeczkę zabawę w "rock-paper-scissors", jaką funduje nam GW z każdym nowym kodeksem, bo można ciut zbalansować armię. Przegięte toto na pewno nie jest. Nieklimatyczne też nie, o ile ktoś ładnie skonwertuje. I wreszcie tak naprawdę to większość armii ma solidne alternatywy dla dział DoW (zdecydowanie wolę, żeby chaos wystawił działo DoW zamiast Helki, a WE zamiast drzewca).Jankiel pisze: Tylko dwie armie mają dostęp do maszyn z 10S, którymi łatwo trafić. Większość graczy woli, żeby tak pozostało. Wampiry czy chaos mają inne możliwości radzenia sobie z przeciwnikiem, niż pójście na wymianę ogniową.
Byłem za dopuszczeniem DoW do limited od wyjścia Ogrów i szczerze mówiąc uważam, że to była mądra decyzja - zawsze ludzie mogą się pobawić nieco innymi rozpiskami albo pomalować sobie dodatkowego giganta, ogry czy działo, a przegięte to naprawdę nie jest - grałem VC na banshee i na armacie i naprawdę - sprawdza się podobnie, tylko jest trochę mniej zbalansowane.
Ja też byłem za dopuszczeniem wszystkich DoW i RoR. Ale tak samo, jak zrobiono wyjątek na rzecz asarnila i dwóch magów z albionu, tak samo wydaje mi się uzasadniony wyjątek na rzecz armatek.
Głównie z tego powodu, że jak sie gra z chaosem czy wampirami, to trzeba się trochę namęczyć przy ustawianiu szarż i sporo manewrować. Kiepsko to wygląda, gdy każdy oddział kawalerii wjeżdżający na flankę BK dostaje od boku z armaty, a każdy rydwan czekający na chosenów kończy podobnie.
Głównie z tego powodu, że jak sie gra z chaosem czy wampirami, to trzeba się trochę namęczyć przy ustawianiu szarż i sporo manewrować. Kiepsko to wygląda, gdy każdy oddział kawalerii wjeżdżający na flankę BK dostaje od boku z armaty, a każdy rydwan czekający na chosenów kończy podobnie.