Witam wszystkich, maluje modele już jakiś czas jednak fotki zacząłem robić dopiero niedawno jeżeli są znośne to skomentujcie figurki jeżeli nie to proszę o porady w sprawie zdjęć
to pierwsza fotka jak będzie znośna to wstawię resztę
Figurka sama w sobie jest brzydka , ale przy takim malowaniu jest całkiem całkiem
Troche ciemna , staraj sie robić zdjęcia przy oświetleniu dziennym , gdzieś gdzie pada światło (niekoniecznie słoneczne) , z czasem bedziesz robił coraz lepsze fotki , i lepiej malował figsy .
Porozjaśniaj troszke go tylko bo wygląda jakby wyszedł z kopalni , a od tego są minersi
No i ja tu widze tylko nałożonego washa . Przynajmniej oczka fajne .
Dziękuje za pierwszy pozytywny komentarz a co do ciemności to (zwłaszcza rękawy są o wiele jaśniejsze) jutro wstawię nowe zdjęcia i mam nadzieję że moje figurki się wam spodobają edit:jest taki zwashawany poniewarz chciałem by nie wyglądał na jakiegoś co jeszcze nie był na bitwie
No, zdecydowanie lepiej. Złoto i czarne rogi wydają się niecieniowane w ogóle, a fioletowy rękaw słabo. Ale i tak wielkie brawa za twarz. Twarze to mój największy problem.
Każdy z tych modeli jest mocniej oświetlony z jednej strony a z drugiej zacieniony. Przyłóż z tej zacienionej strony kartkę papieru, ona odbije światło i naświetli model.
Warto oświetlić model z 2 boków, wtedy światło się fajne rozkłada. Jeśli nie chcesz wydawać kasy na namiot bezcieniowy to można użyć kalki technicznej lub papieru śniadaniowego i lampy przysłonić w taki sposób żeby swiatło nie padało bezpośrednio na model. Unikniesz wtedy tak zwanych gorących punktów i wogóle światło będzie bardziej miekkie i równomierne. Żarówki powinny być mocne, warto oczywiście kupić żarówki do fotografii ale to jeśli chcesz troche zainwestować.