Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Lizardmen

Moderator: Ziemko

ODPOWIEDZ
Dargor
Chuck Norris

Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow

Post autor: Dargor »

Witam,

Natomiast kiedy nie masz 12 PD tylko mniej, to RAW'owo możesz rzucić czar z 7dmiu kostek, oczywiście bez Euro.

P.S według Fluffu to Korak potrafił przesuwać kontynenty, kiedy żył. W 6ed podręczniku jest o tym wzmianka(I skoro jego mumia kosztuje 1225 punktów tam to nie ma co się dziwić:)), i ma specjalny czar "Ruination of Cities" który jest namiastką jego dawnej mocy, utrzymywaną jedynie przez siłę woli.

Awatar użytkownika
Lizak
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lizak »

Raw'owo tzn?

Czyli mam tak: mam limit 6 kości + darmowa slannowa Dobrze kumam :) ?

Kroak nie kosztuje aż tyle :P, tylko coś ok 600pkt chyba "tylko" :D

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

RAW = Rules as Written.
A w Opisie Focused Rumination piszę że może użyć więcej kości niż normalnie na to zezwalają.

A Korak kosztował 1225 w zeszłym AB.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Tylko ze u nas sobie wymyślono, ze możesz użyć max 6 kości bez euro też. Prowadziłem juz kiedyś na ten temat dyskusję, ale zostałem zakrzyczany...

Awatar użytkownika
Lizak

Czyli jak? Nie ma ograniczenia co do ilości kości na rzucanie czaru? Eeeee :D ?
(chyba w booku jest napisane to ograniczenie, tak myślę, bo nie pamiętam skąd wziąłem ogólnie to zasadę czy z booka czy ktoś mi powiedział)

Strasznie drogi był ten Kroak... Ciekawe czy robił tyle ile kosztował :)

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Jest max 6, wg naszych sędziów rumination nie pozwala na użycie 7.

Awatar użytkownika
Lizak

sedzia, nie sedzia, chodzilo o euro? jak gram u siebie na lokalach itp. turlam z 7 jest napisane, to tak gram :D Jak moooze kiedyś bd grał na jakims masterze sie zobaczy :)

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Lizak pisze:sedzia, nie sedzia, chodzilo o euro? jak gram u siebie na lokalach itp. turlam z 7 jest napisane, to tak gram :D Jak moooze kiedyś bd grał na jakims masterze sie zobaczy :)
Nie, nie chodziło o euro. Na euro możesz użyć maksymalnie 5 kostek na czar, wyjątkiem jest lore of death i lore of shadow gdzie max są 4 kości. Bez euro natomiast max to 6 pd/spell.
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Szukam i szukam, a znaleźć nie mogę. Jak udowodnić przeciwnikowi, że wirtualny pivor herosa wyszarżowującego z oddziału jest możliwy? W sensie że robi on pivot na oddziale do pozycji wyjściowej przy szarży, a potem robi ruch z jednym wheelem. potencjalnie omijając np. zastawiającego oddział, w którym stoi heros, fasta.

Ostatnio na turnieju Fisch przyznał mi z tym rację, ale dziś po prostu już nie wiem gdzie mam tego szukać. Kiedyś widziałem o tym jakiś wątek, może nawet temat na forum zasad, ale opcja szukania nic nie dała.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Powiedz, że ja im tak mówię ;) u mnie zawsze działa :D Nie jestem pewien, czy nie jest to przypadkiem wynik zasady szarżowania normalnego, którego wyjątkiem jest wyszarżowanie z oddziału herosa, i tak czy siak może zrobić pivota.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Myth,
Wyszarżowywanie herosa z oddziału.
Heros wyszarżowujący z oddziału korzysta z własnego Line of Sight, a nie oddziału. Heros może wyszarżowad z dalszego, niż
pierwszy, szeregu (własny oddział nie ogranicza ruchu bohatera). Heros może wykonad wheel będąc wewnątrz własnego
oddziału.
5. strona uściśleń sędziowskich, polecam wydrukowanie sobie :D
Queek.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Dzięki za wskazówkę ;-) Może ktoś proszę wrzucić stosowny cytat? Bo ja na dysku mam stare uściślenia, a stronka z uściśleniami według moich przeglądarek i antywira zawiera złośliwe oprogramowanie.

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

jak rozpatrujemy strzał z armaty w kohortę z kroxami?

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

normalnie

joby dostają wszyscy na lini bounca cannona

nie losuje się co dostaje hity. to samo dotyczy wszystkich templatek. kroxy nie mają tu żadnej ochrony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Dzięki! Dzisiaj gram z imperium i wolałem spytać....aha jeszcze jedno:

:arrow: :arrow: :arrow: :) :) :) :) :) :)
:arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :) :) :) :) :) :)

Kohorta:
:) skinki
:mrgreen: kroxy
:arrow: przeciwnik szarżujący na bok

Czy przeciwnik może lać po kroxach?
Sory za głupie pytania ;) i dzięki za odp.

Awatar użytkownika
Donderwolf
Wałkarz

Post autor: Donderwolf »

1. przy takim ułożeniu może - bo czemu nie? jest styk? jest.
2. ale swoją drogą czy przypadkiem nie masz złej formacji?! skinki powinny dookoła kroxów być a nie tylko przód i tył. raczej przód i boki! do AB'ka zobacz jak to jest rozrysowane.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Formacja jest ok, było to omawiane w wątku: "Kohorta + Kroxigor: zasady & wykorzystanie". Wystarczy że ma się kroxy w drugim szeregu, przykładowy rysunek formacji to nie to samo co zasada według której należy tworzyć kohorty.
Obrazek

Awatar użytkownika
JungleJack

Post autor: JungleJack »

Czy test głupoty związany z Plaque of Dominion oznacza , że model poddany jego działaniu ( z początkiem tury jest w 18 calach, ma los) ma nadpisaną zasadę głupota ( czyli otrzymuje też ITP) czy zdaje jedynie tego rodzaju test?

Awatar użytkownika
Lizak

Zdaje test, zda all ok, nie zda jest głupi, czyli porusza się d6 do przodu i nic więcej nie robi :)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Junglepackowi chodziło, czy magowie mają ITP pochodzące z głupoty, jeśli są w zasięgu totemu, ale niestety. Opis przedmiotu musiałby mówić "the wizards suffer stupidity" albo coś takiego, a tak, to tylko zdają test i już.

ODPOWIEDZ