Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Thain »

Zgaduję, że z tymi 7 atakami chodziło o flamable. Jeżeli już każdy zadany wound liczy się jak 2 to raczej nie masz szans zadać 7.

Między oddziałami nie może być po 20mm, chyba że są w combacie.

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Dzięki.
Co do Steadfasta, to upewniałem się tylko, bo przeciwnik był pewien że liczy się od drugiego pełnego szeregu.
Czytałem gdzieś o dozwolonych pivotach jeśli jest się przy krawędzi stołu, i najwyraźniej podświadomie chciałem nagiąć nieco tą zasadę :wink: .
A o mnożenie ran pytałem na wszelki wypadek, bo Daemon slayer z płonącymi atakami i runą K6 ran mógłby potencjalnie zadać 4x6x2=48 ran :P

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Panowie z obecnej listy sędziowskiej jako iż znowu Eternal Kindred został potraktowany po macoszemu w WE:
Eternal Guard Kindred, armour save na 5+ a inny ekwipunek
W AB WE napisane jest, że modele walczące techniką Eternal Guard Fighting Style zawsze mają armour save równy 5+, bez względu na posiadany ekwipunek. Jeśli jednak wykupią jakąkolwiek magiczną broo lub zbroję, tracą zasadę EG Fighting Style, zaś ich o armour save jest liczony normalnie, według posiadanego ekwipunku.
Mam do Was pytanie:
Co oznacza ten zapis w FAQ-u do WE i na co pozwala?
Q. May a character from the Eternal Kindred take additional
armour or weapons and still benefit from the Eternal Guard fighting
style? (p68)
A. Yes.
Czym są wg Was "benefits from the Eternal Guard figting style"? Zaznaczam iż odwoływanie się do booka WE iż bohaterowie nie mogą brać dodatkowego pancerza ani broni aby móc korzystać z tegoż bonusu jest bezcelowe gdyż FAQ wyraźnie tę zasadę klaryfikuje i wprost stwierdza, że takie połączenie jest możliwe i legalne bez tracenia czegokolwiek.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

K'daai overrunuje za stół.
Przychodzi tura przeciwnika.
Pali się czy nie?
i dlaczego?

Jak model, którego nie ma na stole może wykonać test?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

część poza stołem to nie jakiś happyland :D NIC nie wskazuje na to, że zasady specjalne nie działają poza stołem.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

a masz napisane że działają?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

a sfinks overrunujący za stół też się sypie po śmierci hierofanty?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Sypanie dotyczy all units in battlefield.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

crovaxus pisze:a masz napisane że działają?
Czyli Steamdrill nie działa? :D

Jednostka jest w grze czy tego chcesz czy nie. Jeśli się ktoś by aż tak bardzo upierał to proszę bardzo, kadajec może nie wracać na stół.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Idąc logiką spalania, nie ma napisane że wraca a nie liczy się jako zniszczony.

Jak wyłączamy myślenie i pchamy zasady pod siebie trzeba mocno uważać.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Kudłaty spokojnie między zasadami pod siebie a pytaniem jest jeszcze całkiem sporo miejsca. Przysżło mi to do głowy to zapytałem proste:D

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Panowie...? :-s
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

bigpasiak pisze:Panowie...? :-s
Czy mi się tylko wydaje czy nie chcą ci udzielić odpowiedzi na tak nurtujące WE pytanie ? :mrgreen:
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Chcą, tylko są zajęci.

W przeciągu tygodnia-dwóch obgadamy sprawy te i inne.

pozdrawiam
Furion

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Panie Pawle. Od ostatniego rozstrzygnięcia tej sprawy nie pojawił się żaden nowy FAQ wpływający na tą sprawę. LS ma uchwalać uściślenia i MUSI być konsekwentna a nie głosować co zmianę składu te same kwestie bo się ludzie w tym pogubią. Było to wałkowane naprawdę kilka razy i powinieneś się z tym pogodzić.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Parry Save a ataki specjalne
Parry save nie można użyd przeciw atakom stomp, impast hits, natomiast można ich użyd broniąc się przed innymi atakami
specjalnymi (np. giganta, abominacji, zianie), które pozwalają na armour save.
Czy mógłbym się dowiedzieć czemu "które pozwalają na armour save"? Nie widzę żadnego powiązania AS z parry save. Co jest takiego specjalnego w efekcie 1-2 abominacji, a czego brakuje efektom 4-6? ;)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

imo
parry save to fartowne uzycie tarczy, czyli jednak ma coś związanego z armour save.
jak sobie wyobrażasz bronić się tarczą przed jakimś atakiem skoro nawet pełna zbroja cię przed nim nie może ochronić?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

AS nie ma nic do parry save, bo nawet jeśli ktoś zdejmie ci cały AS (np. dużą siłą) to nadal masz parry save.

Odniesienie do real life nie mają (a przynajmniej nie powinny mieć) żadnego zastosowania w warhammerze.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

To jest błąd, chodzi o "save of any kind allowed" są ataki które po prostu zabijają w tej grze.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Pytanie :

Inżynier imperialny może puszczać gołębie i w tej samej turze dawać BS i rerol maszynie?

Przy inżynierze jest napisane ,że nie może używać MISSILE WEAPON w turze której używał zdolności specjalnej !
Natomiast przy gołębiach pisze ,że używa się ich ZAMIAST SHOTING WEAPON w fazie strzelania - czy zatem gołębie są Missile Weapon?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Zablokowany