Abomka trafia każdy model w styku. Model wieloczęściowy to nadal jeden model. A każde trafienie, które nie jest bezpośrednio kierowane albo nie jest templatem w model wieloczęściowy jest rozlosowywane.szeszej pisze:Jak działa atak 1-2 abominacji na modele wieloczęściowe (wording to coś w rodzaju "each model in base contact takes an automatic hit...")? Wszystkie części są trafione (imho), rozlosowujesz jak przy strzelaniu, która część jest trafiona (imho nie, bo to atak nie ma napisane, że hit jest rozlosowywany jak przy strzelaniu tak jak mamy przy efekcie 5-6).
Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
niestety szeszej obawiam się, że to kolejne pytanie do LS, bo nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi ani w RB ani w AB ani też w FAQ...
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..
W takim razie przeprowadzę dowód nie wprost.szeszej pisze:Strona w RB or it didn't happen maciek
EDIT:
I nie mów, że 42. bo to za łatweCzasami model wieloczęściowy jest traktowany jako dwa modele (Fate of Bjuna), czasem jako jeden.
Załóżmy że stegadon to 6 modeli.
Ginie 5 skinek. 5/6 > 75%. Z tego wynika, że jest połowa punktów za stegadona.
Giną 2 skinki. 2/6 > 25%. Z tego wynika, że jest panika.
Stegadon ma zasadę ITP, skinki nie. 5/6 oddziału nie ma ITP, więc całość też. (nie płakałbym w sumie)
6 modeli to 6 podstawek.
Skinki są infantry, stegadon to monster. Czyli mamy 2 różne TT w jednym nierozłącznym oddziale. Z tego wynika, że stegadon to mixed unit.
Doszliśmy do wielu sprzeczności. W związku z tym stegadon to 1 model, czego mieliśmy dowieść.
A tak poza tym to przeczytaj sobie paragraf "Ridden monsters". Cały czas jest mowa o "modelu" a nie o "modelach" z wyjątkiem tego, że w każdą część modelu można osobno "celować". Ale abominacja nie "celuje", ponieważ jej ataki są losowe a nie dobrowolne.
No i w AB lizaków stoi że stegadon to "ridden monster" z większą ilością jeźdźców niż 1.
Model wieloczęściowy to jeden model złożony z wielu modeli tak jak np. dzwon, więc nie wymyślaj mi jakiś niestworzonych teorii
. Dla większości zasad w grze traktowany jest jako pojedynczy model, dla mniejszości jako dwa+ modele.

To równie dobrze może dowodzić, że model ujeżdżanego potwora NIE jest traktowany jako pojedynczy model.Whilst a cavalry model is treated as a single model for the purposes of hitting and wounding, a character and his ridden monster can be attacked separately.
-
- Wałkarz
Na pewno trzeba to aż tak komplikować? Przypieprzyć z latarki 2 razy i może problem sam zejdzie...
Zgrzyt
Zgrzyt
Czy Siewcy Morowego Wiatru mogą rzucać kulami do jednostek wroga które nie biorą udziału w walce?

Armia: SKAVENI
okon pisze:pot lał sie litrami , moje dupsko płoneło razem z jajami na szczęście mam długą parówę która nie zdążyła się sfaiczyć do końca więc zwycięstwo wydarłem![]()
Jakiej zasadzie podlegają gwiazdki do rzucania u posłańców nocy

okon pisze:pot lał sie litrami , moje dupsko płoneło razem z jajami na szczęście mam długą parówę która nie zdążyła się sfaiczyć do końca więc zwycięstwo wydarłem![]()
-
- Wałkarz
Panowie, w ten sposób złożony warlord:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=35358
spadł od killing blowa DE korsarza. Jak można uchronić się przed takimi niespodziankami w CC?
Zgrzyt
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=35358
spadł od killing blowa DE korsarza. Jak można uchronić się przed takimi niespodziankami w CC?
Zgrzyt
- White Lion
- Kretozord
Czy dzwon jak dostanie pitką zdaje test I na Ogrzej? czy automatycznie oblewa?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Tak jak modele wieloczęściowe według uściśleń.
"Jeśli test charakterystyk musi wykonad częśd modelu lub wszystkie jego częsci (np. pit of shades, fate of bjuna) , każda częśd
modelu testuje na własnej charakterystyce. "
Seer na swojej, dzwon na ogra. Dzwon jest unique a nie WM, nie oblewa automatycznie
"Jeśli test charakterystyk musi wykonad częśd modelu lub wszystkie jego częsci (np. pit of shades, fate of bjuna) , każda częśd
modelu testuje na własnej charakterystyce. "
Seer na swojej, dzwon na ogra. Dzwon jest unique a nie WM, nie oblewa automatycznie

- White Lion
- Kretozord
tak znam to uściślenie.
chodziło mi o to czy dzwon może korzystać z ogra ale w sumie to jedna i ta sama część modelu.
dzięki.
chodziło mi o to czy dzwon może korzystać z ogra ale w sumie to jedna i ta sama część modelu.
dzięki.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Czemu? W zasadzie ma warda na wszelkie obrażenia magiczne na 2+. Jedny przedmiot w grze mogący mu zagrozić to blade of realities lizaków, który wymusza test LD albo śmierć bez żadnych savów za każde trafienie, ale ze zrozumiałych względów nikt go nie wystawia.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- White Lion
- Kretozord
no i spirit sword WE - ściąga dzwon z miejsca jak ktoś mu pozwoli zaszarżować 

Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Jeżeli strzela się z Doom Rocket to żeby ustalić kierunek trzeba rzucić kostką czy wedlug własnej woli.