Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: X.Maciek »

szeszej pisze:Jak działa atak 1-2 abominacji na modele wieloczęściowe (wording to coś w rodzaju "each model in base contact takes an automatic hit...")? Wszystkie części są trafione (imho), rozlosowujesz jak przy strzelaniu, która część jest trafiona (imho nie, bo to atak nie ma napisane, że hit jest rozlosowywany jak przy strzelaniu tak jak mamy przy efekcie 5-6).
Abomka trafia każdy model w styku. Model wieloczęściowy to nadal jeden model. A każde trafienie, które nie jest bezpośrednio kierowane albo nie jest templatem w model wieloczęściowy jest rozlosowywane.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Strona w RB or it didn't happen maciek ;)

EDIT:

I nie mów, że 42. bo to za łatwe :!: Czasami model wieloczęściowy jest traktowany jako dwa modele (Fate of Bjuna), czasem jako jeden.

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

niestety szeszej obawiam się, że to kolejne pytanie do LS, bo nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi ani w RB ani w AB ani też w FAQ...
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

szeszej pisze:Strona w RB or it didn't happen maciek ;)

EDIT:

I nie mów, że 42. bo to za łatwe :!: Czasami model wieloczęściowy jest traktowany jako dwa modele (Fate of Bjuna), czasem jako jeden.
W takim razie przeprowadzę dowód nie wprost.

Załóżmy że stegadon to 6 modeli.

Ginie 5 skinek. 5/6 > 75%. Z tego wynika, że jest połowa punktów za stegadona.
Giną 2 skinki. 2/6 > 25%. Z tego wynika, że jest panika.
Stegadon ma zasadę ITP, skinki nie. 5/6 oddziału nie ma ITP, więc całość też. (nie płakałbym w sumie)
6 modeli to 6 podstawek.
Skinki są infantry, stegadon to monster. Czyli mamy 2 różne TT w jednym nierozłącznym oddziale. Z tego wynika, że stegadon to mixed unit.

Doszliśmy do wielu sprzeczności. W związku z tym stegadon to 1 model, czego mieliśmy dowieść.

A tak poza tym to przeczytaj sobie paragraf "Ridden monsters". Cały czas jest mowa o "modelu" a nie o "modelach" z wyjątkiem tego, że w każdą część modelu można osobno "celować". Ale abominacja nie "celuje", ponieważ jej ataki są losowe a nie dobrowolne.
No i w AB lizaków stoi że stegadon to "ridden monster" z większą ilością jeźdźców niż 1.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

szeszej
Falubaz

Model wieloczęściowy to jeden model złożony z wielu modeli tak jak np. dzwon, więc nie wymyślaj mi jakiś niestworzonych teorii ;). Dla większości zasad w grze traktowany jest jako pojedynczy model, dla mniejszości jako dwa+ modele.
Whilst a cavalry model is treated as a single model for the purposes of hitting and wounding, a character and his ridden monster can be attacked separately.
To równie dobrze może dowodzić, że model ujeżdżanego potwora NIE jest traktowany jako pojedynczy model.

Zgrzyt Dupogryz
Wałkarz

Post autor: Zgrzyt Dupogryz »

Na pewno trzeba to aż tak komplikować? Przypieprzyć z latarki 2 razy i może problem sam zejdzie...
Zgrzyt

Awatar użytkownika
Deska
Chuck Norris

Post autor: Deska »

Czy Siewcy Morowego Wiatru mogą rzucać kulami do jednostek wroga które nie biorą udziału w walce?
Obrazek
Armia: SKAVENI
okon pisze:pot lał sie litrami , moje dupsko płoneło razem z jajami na szczęście mam długą parówę która nie zdążyła się sfaiczyć do końca więc zwycięstwo wydarłem :)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

no tak, w niewalczące oddziały każdy może strzelać :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Deska
Chuck Norris

Jakiej zasadzie podlegają gwiazdki do rzucania u posłańców nocy
Obrazek
okon pisze:pot lał sie litrami , moje dupsko płoneło razem z jajami na szczęście mam długą parówę która nie zdążyła się sfaiczyć do końca więc zwycięstwo wydarłem :)

Avallar
Warzywo

Post autor: Avallar »

Deska pisze:Jakiej zasadzie podlegają gwiazdki do rzucania u posłańców nocy
Broni do rzucania, strona 91 instrukcji

Zgrzyt Dupogryz
Wałkarz

Post autor: Zgrzyt Dupogryz »

Panowie, w ten sposób złożony warlord:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=35358
spadł od killing blowa DE korsarza. Jak można uchronić się przed takimi niespodziankami w CC?
Zgrzyt

szeszej
Falubaz

Ward save albo nie wchodzić do CC z czymś co ma KB ;)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Czy dzwon jak dostanie pitką zdaje test I na Ogrzej? czy automatycznie oblewa?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

szeszej
Falubaz

Tak jak modele wieloczęściowe według uściśleń.

"Jeśli test charakterystyk musi wykonad częśd modelu lub wszystkie jego częsci (np. pit of shades, fate of bjuna) , każda częśd
modelu testuje na własnej charakterystyce. "

Seer na swojej, dzwon na ogra. Dzwon jest unique a nie WM, nie oblewa automatycznie :)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

tak znam to uściślenie.

chodziło mi o to czy dzwon może korzystać z ogra ale w sumie to jedna i ta sama część modelu.

dzięki.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

szeszej
Falubaz

Jedyne co boli sam dzwon bez seera to testy LD ;)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Czemu? W zasadzie ma warda na wszelkie obrażenia magiczne na 2+. Jedny przedmiot w grze mogący mu zagrozić to blade of realities lizaków, który wymusza test LD albo śmierć bez żadnych savów za każde trafienie, ale ze zrozumiałych względów nikt go nie wystawia.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

no i spirit sword WE - ściąga dzwon z miejsca jak ktoś mu pozwoli zaszarżować :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Deska
Chuck Norris

Jeżeli strzela się z Doom Rocket to żeby ustalić kierunek trzeba rzucić kostką czy wedlug własnej woli.
Obrazek

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Deklarujesz kierunek przed strzałem, nastepnei rolujesz
Obrazek

ODPOWIEDZ