Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
Moderator: Dibo
Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii
ja shina i tez potwierdził natomaist zanegował działanie z feedback scrollem. Gdyby działao z FS to nawet bym tez tak słądał ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
faktycznie z feedbakiem nie działa.
Zabieram się teraz za testy beast bannera i loru beasta
na najbliższy turniej bez magów lordów
Doombull 353
Dragon Helm 10, Sword of Swift Slaying 25, Talisman of Preservation 45
Potion of Speed 5, Gouge-Tusk 15, HA, SH
BSB 206
Gnarled Hide 15, Beast Banner 75, HA 4, SH 2
Bray Shaman lv 2 110
Bray Shaman lv 1 102
AHW 2, DS 25
2x 5 Harpy 2x 70
Scout
Razorgor 55
5 Minotaurs 305
Musician Shields
40 Gor Herd 345
FCG AHW
15 Ungor Herd 84
Musician, Standard
Ungorki tylko dla tego ze muszę mieć 4 break point na Blood and Glory
Zabieram się teraz za testy beast bannera i loru beasta
na najbliższy turniej bez magów lordów
Doombull 353
Dragon Helm 10, Sword of Swift Slaying 25, Talisman of Preservation 45
Potion of Speed 5, Gouge-Tusk 15, HA, SH
BSB 206
Gnarled Hide 15, Beast Banner 75, HA 4, SH 2
Bray Shaman lv 2 110
Bray Shaman lv 1 102
AHW 2, DS 25
2x 5 Harpy 2x 70
Scout
Razorgor 55
5 Minotaurs 305
Musician Shields
40 Gor Herd 345
FCG AHW
15 Ungor Herd 84
Musician, Standard
Ungorki tylko dla tego ze muszę mieć 4 break point na Blood and Glory
shino, kudłaty ... paranoja
Świat oszalał !! ale skoro tak mówią autorytety to odpuszczam. Teraz będę miał dylemat moralny przy używaniu fetysza w ten (wciąż moim zdaniem nielegalny) sposób.
p/s
Jak tak dalej pójdzie to sie okaże że dangerus testy są rzutem "To Wound"
a dzięki temu fatysz będzie kontrą na popychaczki 

p/s
Jak tak dalej pójdzie to sie okaże że dangerus testy są rzutem "To Wound"

Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
we Wrocławiu też mówią że fetysz i sniperki nie działają... argumentując ze to nie jest ranienie ( s vs t ), tylko z dupy na + coś tam W, z feetbakiem jest dokładnie ta sama rozkina że na 5+ W ale to nie ranienie..
do uściślenia ( ergo głosowania ) to się nadaje
szaman z 1Lvl bardzo słabo się kombuje z beastem, jak na 1lvl to duży cast volume, już wolał bym złożyć dużego do CC z wardem na 4+ i AFS czy coś w tym stylu, a potem małego by miał 6 i ) ofc 2LVL, + / - ziomki do klepania duże albo małe krówki do bustowania
do uściślenia ( ergo głosowania ) to się nadaje

szaman z 1Lvl bardzo słabo się kombuje z beastem, jak na 1lvl to duży cast volume, już wolał bym złożyć dużego do CC z wardem na 4+ i AFS czy coś w tym stylu, a potem małego by miał 6 i ) ofc 2LVL, + / - ziomki do klepania duże albo małe krówki do bustowania
Wording 2 i 5 z deatha nie jest niestety w tym wypadku do końca jasny, bo czy "case a wound on a roll of 4+/2+" jest ranieniem, czy tylko czymś co je przypomina?
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Juz poprosiłem Furiona, ale sprawa wyglada tak:
fetysz + snajperki = działa, LS jest w tym względzie jednomyslne - takie combo działało już na zeszłorocznym ETC i jest legalne
feedback nie jest ich zdaniem jednoznaczny i go głosują
fetysz + snajperki = działa, LS jest w tym względzie jednomyslne - takie combo działało już na zeszłorocznym ETC i jest legalne
feedback nie jest ich zdaniem jednoznaczny i go głosują
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
No ja sie potne
- czarodziej otrzymuje
- czar powoduje
Natomiast efekt jest dokładnie identyczny w tych przypadkach celów sie nie rani.
W obu przypadkach musi zostać spełniony dany warunek żeby cel stracił rane.
Interpretowanie tego w inny sposób to paranoja! Dowód ? Proszę bardzo ...
W tych wymienionych wyżej wypadkach zasady mówią o sytuacji w której model traci rane czy to jest wyrzuucenie 1 czy wyniku większego od 1 lub 4.
Dalej mało ? No to wróćmy do poprzedniej edycji. Klopa trafia z automatu modele przykryte całkiem i pod dziurką a resztę na 4+. Prosta analogia. Czy ktoś traktował rzut na 4+ jako rzut "To Hit" o stałym niemodyfikowanym współczynniku ? ... no oczywiście że nie! a niby rzut miał determinować czy jakiś model został trafiony
Jeszcze sie nie przekonaliście no to z lecimy z kopyta...
Ktoś sie przyczepi że odstawiam demagogie i odszedłem od tematu i to co napisałem nie ma nic w spólnego z czarami. No to proszę:
Dlaczego autor w tym samym podręczniku w tym samym dziale magii rozróżnia dwie rzeczy, To Wound i cause wound jeżeli nie po to żeby podkreślić różnice miedzy tymi zdarzeniami ?
Gdyby autor chciał żeby to były takie same zdarzenia to napisałby że czary z metalu: "cause a wound on scores always equal to the unmodyfied armour save of the target." .. ale tak nie napisał. Jest tam napisane wyraźnie z dużych liter To Wound.
No dobrze ... Jeżeli traktujemy rzuty ze snjaperki jako To Wound
to są tego również negatywne konsekwencje.
Dział przedmioty w podręczniku głównym, magiczne zbroje.
ufff ale sie rozpisałem, pisałem pisałem a w miedzy czasie na Ogame mi flote zniszczyli

feedback Scroll pisze: ... Wizard takes a wound for every result of 5+ ...
Jedyna różnica jest w słowach "cause" i "takes" ale to wynika z konstrukcji zdania, te czasowniki odnoszą sie do różnych podmiotów:2 i 5 z Death pisze: ... cause a wound on roll of 4+/2+ ...
- czarodziej otrzymuje
- czar powoduje
Natomiast efekt jest dokładnie identyczny w tych przypadkach celów sie nie rani.

Interpretowanie tego w inny sposób to paranoja! Dowód ? Proszę bardzo ...
Czy rzucenie tej jedynki jest rzutem To Wound ? .. No oczywiście że nie!Dangerus Test pisze:If a 1 is rolled, however, the model is suffered a terrible mishap and suffers a wound with no armor save

W tych wymienionych wyżej wypadkach zasady mówią o sytuacji w której model traci rane czy to jest wyrzuucenie 1 czy wyniku większego od 1 lub 4.
Dalej mało ? No to wróćmy do poprzedniej edycji. Klopa trafia z automatu modele przykryte całkiem i pod dziurką a resztę na 4+. Prosta analogia. Czy ktoś traktował rzut na 4+ jako rzut "To Hit" o stałym niemodyfikowanym współczynniku ? ... no oczywiście że nie! a niby rzut miał determinować czy jakiś model został trafiony

Jeszcze sie nie przekonaliście no to z lecimy z kopyta...
Ktoś sie przyczepi że odstawiam demagogie i odszedłem od tematu i to co napisałem nie ma nic w spólnego z czarami. No to proszę:
Dalej w tekście jest przykład jak to zadaje rany i za każdym razem używany jest zwrot "To Wound" .. sami zobaczcie. Pamiętajcie że w Domenie Metalu też jest snajperkaAtrybut Lore of metal pisze:Magic missles and direct damage spells from this Lore do not have strenght - their To Wound scores is always equal to the unmodyfied armour save of the target.

Dlaczego autor w tym samym podręczniku w tym samym dziale magii rozróżnia dwie rzeczy, To Wound i cause wound jeżeli nie po to żeby podkreślić różnice miedzy tymi zdarzeniami ?
Gdyby autor chciał żeby to były takie same zdarzenia to napisałby że czary z metalu: "cause a wound on scores always equal to the unmodyfied armour save of the target." .. ale tak nie napisał. Jest tam napisane wyraźnie z dużych liter To Wound.
No dobrze ... Jeżeli traktujemy rzuty ze snjaperki jako To Wound

Dział przedmioty w podręczniku głównym, magiczne zbroje.
Czy wyobrażacie sobie sytuacje w której rzucacie snajperkę na typa z tą zbroją? Rzucacie na 4+ a tu wam przeciwnik mówi "to przerzuć to teraz!" paranoja no nie? A jednak tak by mógł powiedzieć. Hola hola powiecie snajperki omijają zbroje. Owszem ale to jest zasada zbroi a nie sejv i wyraźnie pisze "any succesfull rolls" pochodzenie tej zasady czyto zbroja czy talizman nie ma znaczenia,...no i dupa zbita. A jak użyjecie fetysza w sposób który chcecie to zasady obu przedmiotów sie znoszą i rzucacie normalnie.trickster's helm pisze:Any succesful roll to wound made against the wearer of the trickster's helm must be re-rolled.
ufff ale sie rozpisałem, pisałem pisałem a w miedzy czasie na Ogame mi flote zniszczyli

Czcij Koze !!
Masz racje - przerzut z hełmu powinien działac na snajperki a co więcej - zgodnie ze zdaniem LS dotyczącym fetyszu - DZIAŁA na snajperki. Dziwi mnie ze nie chca sie zgodzić zeby feddback działał
Oi,Khuman pisze: szaman z 1Lvl bardzo słabo się kombuje z beastem, jak na 1lvl to duży cast volume, już wolał bym złożyć dużego do CC z wardem na 4+ i AFS czy coś w tym stylu, a potem małego by miał 6 i ) ofc 2LVL, + / - ziomki do klepania duże albo małe krówki do bustowania
kombinujac troszeczke podobnie, ze Beast jednak wymaga 4 lvl (nawet Wyssan), a 'male krowki' dobrze sie boostuje, wykombinowalem cos takiego.
Na razie gralem raz, dosc szczesliwie wlalem Skavenom. Pewnie mozna cos tam poprawic, natomiast idea jest taka:Beastmen Army
Great Bray-Shaman @ 325.0 Pts
General; Lore of Beasts; Magic Level 4; Braystaff
The Steel-Claws; Talisman of Preservation; Jagged Dagger
Great Bray-Shaman @ 300.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 4; Braystaff
Chalice of Dark Rain; Dispel Scroll
Wargor @ 206.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide; Beast Banner
Gorebull @ 217.0 Pts
Frenzy; Heavy Armour; Shield
Ironcurse Icon; Talisman of Endurance; Dragonhelm
Gorebull @ 204.0 Pts
Frenzy; Shield
Warrior Bane; Armour of Fortune
5+1 Minotaurs @ 448.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Standard; Musician
Bloodkine Light Armour; Golden Sigil Sword; Charmed Shield
1 Razorgors @ 55.0 Pts
1 Razorgors @ 55.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts
39+1 Gor Herd @ 345.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician; Foe-Render
20 Gor Herd @ 175.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician
Models in Army: 85
Total Army Cost: 2600.0
-2 razy Wyssan na +5 do rzutu
-cala szkola Bestii (z Klatwa i Wlocznia)
-4 herosow do wzmacniania (Szaman ze Sztyletem, BSB 206 i dwa Buhaje)
Dwa waleczne oddzialy, ktore chetnie przyjma Wildform. Khorne by pochwalil ;P
Ja w tej chwili gram na wzmocnienie czyli działanie z feedback scrollem ; p Imo liczy się sens zasad a nie "osłabienie wzmocnienie" armiiKlops pisze:jesteście jedynymi znanymi mi ludźmi, którzy chcą osłabienia swojej armii.
Nie mieszajcie starego rulebooka
Co do rozpY:
fencers balde na generale sa super
ja gram na mały = duży beast ale tu też wyglada to ok
ktos powinien miec stubborna
Co sądzicie o takiej rozpisce Bestii i Demonów w sojuszu na turniej formatu 2000 + 1350? Bestie mają do dyspozycji 2000(+200)pkt.
1 Doombull @ 338.0 Pts [3+Sv 4+ WSv] [siedzi w minotaurach albo może i samodzielnie biegać]
General; Frenzy; Heavy Armour; Shield
Sword of Swift Slaying [25.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Dragonhelm [10.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Wargor @ 206.0 Pts [2+Sv] [siedzi w oddziale gorów]
Beast Banner [75.0]
Gnarled Hide [15.0]
1 Bray Shaman @ 150.0 Pts
Lore of Shadow; Magic Level 2; Braystaff
Chalice of Dark Rain [40.0]
1 Bray Shaman @ 130.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Hagtree Fetish [20.0]
42 Gor Herd @ 361.0 Pts
2ndWeapon; FCG
35 Bestigor Herd @ 465.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; FCG
Standard of Discipline [15.0]
5 Minotaurs @ 305.0 Pts
Light Armour; Shield; Musician
5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
Models in Army: 96
Total Army Cost: 2200.0
I Demony:
1 Herald of Tzeentch @ 165.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Light
Master of Sorcery [25.0]
Spell Breaker [25.0]
1 Herald of Khorne @ 165.0 Pts
Battle Standard
Armour of Khorne [15.0]
Soul Hunger [25.0]
25 Bloodletters of Khorne @ 355.0 Pts
FCG
Icon of Endless War [25.0]
10 Pink Horrors of Tzeentch @ 126.0 Pts
Musician
6 Flesh Hounds of Khorne @ 210.0 Pts
3+1 Flamers of Tzeench @ 155.0 Pts
Pyrocaster @ [15.0] Pts
3 Fiends of Slaanesh @ 165.0 Pts
Models in Army: 50
Total Army Cost: 1341.0
1 Doombull @ 338.0 Pts [3+Sv 4+ WSv] [siedzi w minotaurach albo może i samodzielnie biegać]
General; Frenzy; Heavy Armour; Shield
Sword of Swift Slaying [25.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Dragonhelm [10.0]
Ironcurse Icon [5.0]
1 Wargor @ 206.0 Pts [2+Sv] [siedzi w oddziale gorów]
Beast Banner [75.0]
Gnarled Hide [15.0]
1 Bray Shaman @ 150.0 Pts
Lore of Shadow; Magic Level 2; Braystaff
Chalice of Dark Rain [40.0]
1 Bray Shaman @ 130.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Hagtree Fetish [20.0]
42 Gor Herd @ 361.0 Pts
2ndWeapon; FCG
35 Bestigor Herd @ 465.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; FCG
Standard of Discipline [15.0]
5 Minotaurs @ 305.0 Pts
Light Armour; Shield; Musician
5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
5 Harpies @ 55.0 Pts
Models in Army: 96
Total Army Cost: 2200.0
I Demony:
1 Herald of Tzeentch @ 165.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Light
Master of Sorcery [25.0]
Spell Breaker [25.0]
1 Herald of Khorne @ 165.0 Pts
Battle Standard
Armour of Khorne [15.0]
Soul Hunger [25.0]
25 Bloodletters of Khorne @ 355.0 Pts
FCG
Icon of Endless War [25.0]
10 Pink Horrors of Tzeentch @ 126.0 Pts
Musician
6 Flesh Hounds of Khorne @ 210.0 Pts
3+1 Flamers of Tzeench @ 155.0 Pts
Pyrocaster @ [15.0] Pts
3 Fiends of Slaanesh @ 165.0 Pts
Models in Army: 50
Total Army Cost: 1341.0
Solo "Rogaty Szczur"
Beast Herds
Beast Herds
Imo tak:
1. w danoanch zbedny jest bzyk - gracie na eruo losowanie dwóch czarów z lighta jest imo słabe. jakbyś miał dwóch bzykó to ok ale tak to imo full napór bym za niego dał (czyt. wiecej letterów a wyrzucając psy mogłąby wejsc moze i druga horda letterów... za horrory+psy+fiendy+zdjećie przedmiotów z herlaka amsz 2x30BL imo z dwoma herlakami i to jest na małe punkty optimu. czempion na flamerach to taajk se opcja
2. poziomi na szmanach imo nie spłącą się - wziałbym 2xshadow i bez hagtree wywalił czarioty i za to wsadziłwiecej gorów, wiecej bestii i przede wszystkim wiecej minosków
1. w danoanch zbedny jest bzyk - gracie na eruo losowanie dwóch czarów z lighta jest imo słabe. jakbyś miał dwóch bzykó to ok ale tak to imo full napór bym za niego dał (czyt. wiecej letterów a wyrzucając psy mogłąby wejsc moze i druga horda letterów... za horrory+psy+fiendy+zdjećie przedmiotów z herlaka amsz 2x30BL imo z dwoma herlakami i to jest na małe punkty optimu. czempion na flamerach to taajk se opcja
2. poziomi na szmanach imo nie spłącą się - wziałbym 2xshadow i bez hagtree wywalił czarioty i za to wsadziłwiecej gorów, wiecej bestii i przede wszystkim wiecej minosków
5 minosów to nieporozumienie... 7 co najmniej. Wywal 3 gory, hagtree, chalice i czarioty, w zamian za to dodaj jedne harpie i 2 minosy (moim zdaniem).
no błagam, poziom na szamanie spłaca się prawie zawsze, choćby w marnym +1 do dispela, czy też dodatkowym czarze...poziomi na szmanach imo nie spłącą się
Chyba oboje zapomnieliście o minimalnym limicie procentowym na core'y. Nie mogę usunąć nic z core'ów bo na styk mam 25% w Core. I to jest właśnie ból.buniek pisze:5 minosów to nieporozumienie... 7 co najmniej. Wywal 3 gory, hagtree, chalice i czarioty, w zamian za to dodaj jedne harpie i 2 minosy (moim zdaniem).
no błagam, poziom na szamanie spłaca się prawie zawsze, choćby w marnym +1 do dispela, czy też dodatkowym czarze...poziomi na szmanach imo nie spłącą się
Solo "Rogaty Szczur"
Beast Herds
Beast Herds
50 gorów fcg - 425
rydwan 80
ungory +champ 36
i masz 551 - czyli minimu ; )
poziomy na magach z shadow małych włąsnie imo nie sa warte tego +1 do dispela, a rzuca sie z nich de facto tylko miasme, szczególnie jeżeli obok masz lore of light z demonów i generalnie z tych szamioch nic nie porzucach. aminosów musi byc wiećej
rydwan 80
ungory +champ 36
i masz 551 - czyli minimu ; )
poziomy na magach z shadow małych włąsnie imo nie sa warte tego +1 do dispela, a rzuca sie z nich de facto tylko miasme, szczególnie jeżeli obok masz lore of light z demonów i generalnie z tych szamioch nic nie porzucach. aminosów musi byc wiećej
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
jak ze fetysz działa z sniperkami to spoko, choć to i tak dobre kombo na 4 s/t i bez wardów MR czy regenek, większość rzeczy, ale słabych
ostatnio strasznie do beasta się przekonałem i żal że herdstone nie może się ruszać 5" chociaż na turę
coś mam kilka pomysłów by to aż tak bardzo nie przeszkadzało
ostatnio strasznie do beasta się przekonałem i żal że herdstone nie może się ruszać 5" chociaż na turę

coś mam kilka pomysłów by to aż tak bardzo nie przeszkadzało

2 małych shadowistów obok herdstone a szmani z bestia naporem ; )?Khuman pisze: coś mam kilka pomysłów by to aż tak bardzo nie przeszkadzało