Farmaceuta / Aptekarz?

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Re: Farmaceuta / Aptekarz?

Post autor: Akadera »

Moze jestem jakis nie czuly na wzgledy cudzego sumienia ale jakby lekarz mi powiedzial: "transfuzja uratowala by panu zycie ale niestety nie moge tego zrobic bo to nie zgodne z moimi przekonaniami religijnymi, wiec uratujemy tylko panska niesmiertelna dusze" to mialbym pewnie podobna mine jak w omawianym przypadku odmowy w aptece ;)
Sorry ale jak jestes pacyfista to generalnie nie zapisujesz sie na zawodowego zolnierza. Jak jestes wegetarianinem czy osoba wyczulona w jakis sposob na los zwierzat nie starasz sie o prace w rzezni itp.
Vallar zeby nie bylo ze jestem zlosliwy :D ale dla mnie np serio pan/i w aptece nie rozni sie za bardzo od sprzedawcy w innej branzy poza tym ze odbierala staranniejsze wyksztalcenie w swojej dziedzinie. Bo zazwyczaj do tego to sie sprowadza, przychodzisz, mowisz to to i to i nara. Ewentualnie mozna podpytac co by jeszcze doradzila, chociaz ja to sie nie czaje i po porade ide do lekarza bo mam pod bokiem. Czyli jest tak jak w kazdym innym "sklepie". Jesli katolicki farmaceuta ma potrzebe to moze i mnie pouswiadamiac dlaczego to i to jest jego zdaniem bee, spoko ale nie powinien mi odmawiac prawa zakupu skoro to moja decyzja, czy wynika to z recepty od lekarza.

PS. Zejdzmy z tematu kolezanki Vallara bo sie robi temat ad persona a nie ad rem.

Pozdrawiam.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

Akadera pisze:A zaczelo sie od "a czy moge zaplacic karta nie gotowka" :D
tu prawie każdy temat się tak kończy :D

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Az strach pomyslec jak by sie rozwinal temat: "szpinak z serem czy bez" :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

Lubie placki.

BTW. I co z tą rękojmią ? Przeglądałem sobie KC, ale ... niewiele z tego mogłem wyciągnąć.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Ja bym np gumek nie kupował w "katolickiej" aptece a to że nie zdziwiłbym
się gdyby szpileczką sabotował co do udowodnienia i tak jest trudne.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Murmi a masz tam u siebie apteki pod szyldem "katolicka"? Bo Białystok to widac wiocha zacofana bo jeszcze takiej nie widzialem. Farmaceutki tez nie pytalem nigdy o wyznanie bo jakos zawsze to mnie najmniej interesowalo, zwlaszcza jak ladna byla. Zreszta masz chyba po to pudelko pakowane w folie. Ale ja tam sie nie znam nigdy w aptece/kiosku/stacji benzynowej nie pracowalem wiec ani z nudow czy z pobudek religijnych zadnych gumek nie musialem przekuwac ;)

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Vallarr pisze: Sam pomysl, ze postepowanie wg pewnych regul w zyciu jest "ciemnym podejsciem" jest dla mnie rownie duzym absurdem, co dla Ciebie moje podejscie jak sadze ;]

Oburza Cie lekarz radiolog/okulista/ortopeda/etc bedacy swiadkiem jehowy, ktory nie moze zgodnie z religia przeprowadzac transfuzji krwi? I tego nie robi, bo to nie rola okulisty/radiologa/ortopedy/etc? Twoim zdaniem lekarz odmawiajacy wykonania aborcji z przyczyn religijnych pomylil studia? Nawet jesli jego specjalizacja z tematem aborcji nigdy sie nie zetknie?
Farmaceuta to najlatwiej dostepny dla przecietnego czlowieka przedstawiciel profesji medycznej, o wiele latwiej spytac farmaceute o jakas porade niz lekarza pierwszego kontaktu, nie mowiac o specjaliscie. Ma takie same prawo do posiadania sumienia i pogladow jak Ty i ja.

"recepta jest recepta i nalezy ja realizowac" - lol. No to zaraz, pani z miesnego czy nie? I naprawde ciekaw jestem czy choc raz w zyciu spotkalas sie z odmowa sprzedazy. Nawet jesli, w co watpie, to biorac pod uwage ile aptek masz pod reka - sam tekst o alimentach jest niepowazny. Domagasz sie uznania i szacunku Twojego prawa do pogladow i stylu zycia, ale jednoczesnie odmawiasz go komus innemu i popierasz uwalanie farmaceutow katolickich w imie wlasnej wygody. I jeszcze sobie kpisz z alimentami i katechetkami.
To przestalo byc smieszne, wiesz?
myślę, że jeśli ktoś jest na tyle religijny, że wie, iż pewnych recept nie zrealizuje, to chyba nie powinien pracować w tym zawodzie. Tak samo Świadek Jehowy nie będzie przeprowadzał transfuzji. Ale akurat oni wiedzą, że to nie zawód dla nich. Szacunek dla moich poglądów to jedno, ale odmowa sprzedaży leków wypisanych na receptę to coś zupełnie innego. To tak, jakby onkolog, wbrew przysiędze Hipokratesa, postanowił nie leczyć chorego na raka chemią, bo przecież wg niego chemia jest szkodliwa i on wierzy w ziołolecznictwo. Przy okazji: piszesz, że farmaceuta dla przeciętnego człowieka jest najłatwiej dostępnym przedstawicielem profesji medycznej. Czy zatem jako taki nie powinien być wolny od uprzedzeń i mieć na celu przede wszystkim dobro pacjenta, a nie własne poglądy? Czy nie jest to negowanie autorytetu lekarza wypisującego receptę?
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

Vallarr pisze:Problem jest marginalny, niezagrazajacy zyciu i zdrowiu oraz rozdmuchany przez skretynialych lewakow, a ja mam alergie na "pozytecznych idiotow" w twoim typie.
to najważniejsze słowa w takich dyskusjach
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

ehm... kłódeczka...
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Zablokowany