8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
wertex
Chuck Norris

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: wertex »

Spoko :D
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Jeśli mam na oddziale sztandar Gleaming Pendant (przerzut pierwszego niezdanego testu ld) i w pobliżu mam bsb, to czy muszę używać banneru, czy mogę skorzystać z bsb?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Musisz użyć sztandaru (nie bsb). Tak jak przy charmed shield. Też nie możesz się zdecydować, że pierwszy hit wpuszczasz.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

A ja znowu słyszałem, że można wybrać i Gleaminga użyć jak BSBka nie będzie.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Azurix pisze:A ja znowu słyszałem, że można wybrać i Gleaminga użyć jak BSBka nie będzie.
Gdyby było tak jak mówisz to w opisie byłoby "one use only. unit may re-roll failed ld test". Zapis jaki jest w RB oznacza, że musisz go użyć.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ale obie rzeczy mają miejsce jednocześnie, więc wybierasz, której zdolności specjalnej używasz.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

W opisie tego sztandaru jest wyraźnie napisane "...first failed...", więc sytuacja jest prosta - oblałeś pierwszy test ld to przerzucasz, a baner się zużywa.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

No nie wiem, jakoś nie przekonuje mnie to, szczególnie że słyszałem sprzeczną opinię, która także była argumentowana tak, że uwierzyłem w to, więc wolał bym, aby może ktoś z LS się wypowiedział.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Wybierasz czy przerzucasz ze sztandaru czy BSB. Tyle, że każdy kolejny nieudany test Ld to już nie będzie "first failed test" więc sztandar już w tej bitwie nie zadziała :wink:
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Azurix
charmed shield również musisz użyć przy hicie
opal amulet na 1 ranę Ward 4+ również musisz użyć
tu jest tak samo, opis nie mówi, że masz wybór, przemiot się odpala jak spełniony jest warunek
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

czy baner +1 ld działa na snajperki czy nie? Coś się zmieniło ? Nie dawno jeden z moich przeciwników upierał się ,że działa... :roll:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

PiotrB pisze:czy baner +1 ld działa na snajperki czy nie? Coś się zmieniło ? Nie dawno jeden z moich przeciwników upierał się ,że działa... :roll:
Nie działa. Najwyższa niemodyfikowana w oddziale/modelu.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Pytanie dość głupie, ale nie mam podręcznika ze sobą: gdzieś w podręczniku są opisane zasady dla "starych lorów" (lory magii dla podręczników z przed 8ed) - generalnie tych czarów nie można rzucać do kombatu (o ile nie napisano inaczej), ale czy model może zawsze rzucić taki czar na siebie, niezależnie od tego czy jest w kombacie czy nie (mowa o oczywiście o czarach które dopuszczają taką możliwość)? Wydaje mi się, że gdzieś coś takiego widziałem.. (może jakieś forum inno-języczne?)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

wokrze pisze:Pytanie dość głupie, ale nie mam podręcznika ze sobą: gdzieś w podręczniku są opisane zasady dla "starych lorów" (lory magii dla podręczników z przed 8ed) - generalnie tych czarów nie można rzucać do kombatu (o ile nie napisano inaczej), ale czy model może zawsze rzucić taki czar na siebie, niezależnie od tego czy jest w kombacie czy nie (mowa o oczywiście o czarach które dopuszczają taką możliwość)? Wydaje mi się, że gdzieś coś takiego widziałem.. (może jakieś forum inno-języczne?)
W podręczniku nic na ten temat nie ma. Jest jednak taki zapis w uściśleniach sędziowksihc.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Czary ze starych ksiąg armii - jakie zasady?
Czary ze starych ksiąg armii NIE PODLEGAJĄ zasadom z rulebooka odnośnie doboru celów. Czary niesklasyfikowane używają własnych ograniczeo podczas wybierania celu, ale nie mogą byd rzucane do walki, jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone w ich opisie.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Dzięki za cytat Myzu.
...Czary niesklasyfikowane używają własnych ograniczeo podczas wybierania celu, ale nie mogą byd rzucane do walki, jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone w ich opisie.
Prośba w takim razie o jednoznaczną klaryfikację co ma pierwszeństwo:
a) zapis że czar może być rzucony przez maga na siebie (bez podania okoliczności),
b) czy to że ten mag jest w CC, więc nie może tego rzucić do CC?

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Ponawiam pytanie:

Witam,
chciałbym dzisiaj poruszyć bardzo nurtującą mnie kwestie. Dlaczego nie można rzucać czarów z Lore of Wild ( beastman ) do CC? Chodzi mi dokładnie o Bray-scream i Mantale of Ghorok. Są to czary ktore są buffami. Nie ubliżając nikomu ale zabranianie rzucania tych czarów jest debilizmem gdyż czary spełniają wszystkie wymagania by je rzucać w CC. Prosił bym głównie członków LS o wypowiadanie się w tej materii i nie chciał bym usłyszeć odpowiedzi bo tak lub bo nie jest napisane ze w booku nie jest napisane że można bo idąc takim tokiem rozumowania można wogole zbanować magie 6/7 ed. Udupiacie kazdą magie "armijną" która podręczników przed 8ed.

Prosze o wytłumaczenie.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Walczymy przeciwko oddziałowi z regeneracją. Nasz oddział ma zwykłe ataki, nasz bohater ma płonące - mają taką samą inicjatywę, czyli uderzają jednocześnie. Czy przeciwnikowi przysługuje regeneracja jeśli został zraniony płonącymi atakami w tej samej kolejce inicjatywy?

edit...
Dobra, już sobie odpowiedziałem - przecież kolejność jest najpierw ranienie a potem save, więc jeśli zostanie zraniony płonącym w czasie ranienia, to po prostu nie przechodzimy do save. Czyli regenka jest wyłączona dla wszystkich.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, o 08:22 przez Maciek P., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

od oddziału ma regenkę, od bohatera nie.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Maciek P. pisze:Walczymy przeciwko oddziałowi z regeneracją. Nasz oddział ma zwykłe ataki, nasz bohater ma płonące - mają taką samą inicjatywę, czyli uderzają jednocześnie. Czy przeciwnikowi przysługuje regeneracja jeśli został zraniony płonącymi atakami w tej samej kolejce inicjatywy?
za ataki bohatera nie ma regenki, za ataki oddziału ma regenkę - oddział atakuje jednocześnie, gdyby atakował PO atakach bohatera wtedy nie byłoby regenki
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Zablokowany