Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Post autor: Khuman »

-Qc- pisze:działa ^^ usćiślenia miota system.
fajnie słyszeć :D

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Wokrze aż mnie zatkało jak czytałem o magii. Death w bestaich to syf i padaka (poza -1T-1S) a jak chodzi i ściąganie maszyn ... Toż to przecież nie ma lepszego lora na maszyny jak właśnie Beast (dzida i duży pocisk) :D
Wild ma sens tylko jak nie stoimy w miejscu przy Kamieniu tylko ciśniemy do przodu jak Przemciowy Mag, z tym ze granie na wildzie bez fetysza mija sie z celem.
Dziwi mnie natomiast hurra optymizm niektórych z was zwłaszcza że wild ma w plecy przez zakaz rzucania czarów do combatu #-o

bla bla bla .. jednym zdaniem: Jak sie nie gra na spamie miasm to jedyny sens widzę w Beast który nie ma słabych czarów (poza +3T)
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

do combatu idzie traiotr kin a to najwaznieszy czar Dibo ^^

death jest dojechany jednak bardziej - slonce i snajperki rozwiązują 90% bestyjskich problemów. Fakt ze losowe ale kurczaczku nie ma nic za darmo ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
dzieki za sugestie.
Bede testowal 6 RazorGorow, do tego 2x4lvl, BSB 206 i absolutne dziwactwo, czyli Gorebull-pseudokowboj.
Warto tu zwrocic uwage, ze dosc nieuzyteczny czar, jakim jest 'lot', z kowbojem-krowa (sic!) nabiera sensu. Miasma by poratowac troche RG. No i Beast z pozytecznymi czarami. Wiec kombo Beast+Shadow.
Sciagam kombinacje Garga, z dwoma RazorChariotami. Ogolnie, rozpiska bedzie sie opierac na zasadzie, ze wszystko ma T5 :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

-QC- Nie ucz ojca dzieci robić :wink: to jest czar który wsysa bretke, imperium, VC na kawalerii, i kolesi na smokach.

Sympatyczna akcja była kiedy Deathstar Butana czyli kawaleria z regenką i płonącymi atakami sam sie s połowiła :twisted:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Ja dzis zjadlem bretke do 0 wszystko dzialalo jak nalezy:) Beast jest super
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Tutaj taka moja mała kmina na Wildzie do przemyslenia wywalenie jednych harpi i pumbu i wstawienie bestigorów do 40 i oczywiscie rozpa to defens:)
Beastmen Army

1 Beastlord @ 248.0 Pts
General; Shield
Sword of Strife [40.0]
Armour of Destiny [50.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Great Bray-Shaman @ 335.0 Pts
Lore of Wild Magic Level 4; Braystaff
Fencer's Blades [35.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Hagtree Fetish [20.0]

1 Wargor @ 206.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Beast Banner [75.0]
Gnarled Hide [15.0]

1 Bray Shaman @ 145.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Biting Blade [10.0]
Dispel Scroll [25.0]

1 Bray Shaman @ 160.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Staff of Darkoth [50.0]

1 Bray Shaman @ 125.0 Pts
Lore of Wild Magic Level 1; Braystaff
Herdstone Shard [50.0]

50 Gor Herd @ 425.0 Pts
2ndWeapon; FCG

15 Ungor Herd @ 90.0 Pts
Shield; FCG
1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts

5 Ungor Raiders @ 30.0 Pts
Short Bow

6 Ungor Raiders @ 36.0 Pts
Short Bow

30 Bestigor Herd @ 390.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; FCG

1 Razorgors @ 55.0 Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts

5 Harpies @ 55.0 Pts

5 Harpies @ 55.0 Pts

5 Harpies @ 55.0 Pts

Models in Army: 131

Total Army Cost: 2600.0

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

może i w tym jest siła :)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Daj zamiast staffa feedback scrolla - spąlci się duzo bardziej imo

no i aktualnie kmina na 2xduzy shami przekonuje mnie bardziej niz klepacz +duzy shami - wtedy masz 5 szamanow i jest jazda ^^
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

ta i wpada w ciebie kowboj i kroi aż miło... :mrgreen: niestety beastlord jest potrzebny. bo magia nie ukrywajmy bywa losowa bardzo.

buniek
Chuck Norris

Post autor: buniek »

wtedy masz 5 szamanow i jest jazda ^^
Co za dużo to nie zdrowo :mrgreen:

Ile speli rzucisz z 5 szamanów? Wątpliwym jest, byś mógł posiadać w 12 kości mocy/tura. A nawet jeżeli to ile czarów możesz rzucić z 12 kości przy użyciu 5 szamanów? Średnio jakieś 0.75/szaman, czyli jeden jest bezużyteczny. Co więcej rzucanie jednego spella z lv4 to imo marnowanie 300pkt, on nie po to zna 4 spele, żeby ich nie używać.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Dibo pisze:Wokrze aż mnie zatkało jak czytałem o magii. Death w bestaich to syf i padaka (poza -1T-1S) a jak chodzi i ściąganie maszyn ... Toż to przecież nie ma lepszego lora na maszyny jak właśnie Beast (dzida i duży pocisk) :D
Hmm... A próbowałeś kiedyś dzidą albo flockiem utłuc maga w oddziale? Albo potraktować Spearem kowboja AR 1+ w oddziale? :)
Ale pomyślmy o samych maszynach:
- Flock of Doom - łatwy do rzucenia, średnio 7 hitów, rani na 6, przerzut z hagtree -> średnio 2 woundy (lub 36,5% na zdjęcie machiny przy statystycznym rzucie; ogólne prawdopodobieństwo pewnie podobne); najlepsza rzecz to zasięg na 48", ale z racji że jest tylko jeden taki czar więc można go spokojnie wyjąć...
- Amber Spear - na niskim poziomie dość tani, ale rani machiny w 55% przypadków (z hagtree), i zadaje k3 woundy, czyli ~15% na zdjęcie maszyny po skutecznym rzuceniu (albo zdejmowanie na raty); na dużym poziomie rzuca się tak trudno jak słonko (i można sobie wywalić maga w kosmos), w zasadzie zawsze rani i ma jakieś 66% na zdjęcie machiny
- Snajperka Ld - na machiny słaba (chyba że goblińskie), bo trzeba dobrze machnąć (jeżeli masz +1 Ld vs machina to masz 27,8% na jej zdjęcie; jeżeli +2 to już 41,7%)
- Snajperka St - machiny mają 0 siły (ruling by our sędziowie), więc wpada 2k6 na 4+ z przerzutem z hagtree = 91,7% na zdjęcie maszyny
- Viletide - standardowy rzut na ilość hitów to c.a. 17-18 -> przy 17 hitach maszyna schodzi w jednej turze na 92,9%
Jeżeli w mojej standardowej rozpisce mam 2xViletide, to Beast jest mi na maszyny nie potrzebny, a snajperki mają podwójne zastosowanie (zwłaszcza, że niektóre czary z beasta mogę wylosować na małych magach).
Dibo pisze:Wild ma sens tylko jak nie stoimy w miejscu przy Kamieniu tylko ciśniemy do przodu jak Przemciowy Mag, z tym ze granie na wildzie bez fetysza mija sie z celem.
100% poparcia :)
Dibo pisze:Dziwi mnie natomiast hurra optymizm niektórych z was zwłaszcza że wild ma w plecy przez zakaz rzucania czarów do combatu #-o
Mantle boli, ale cały czas czekam co powiedzą, że można rzucać na samego siebie (to zawsze można było do CC :) ). Szkoda Scream’a i dlatego potrzebne są snajperki death (kowboje!!!), ale czar nadal się sprawdza (prawda Przemciu? ;) -> dostał w Bestigory i jakoś zwątpił w podchodzenie do CC)
Dibo pisze:bla bla bla .. jednym zdaniem: Jak sie nie gra na spamie miasm to jedyny sens widzę w Beast który nie ma słabych czarów (poza +3T)
3 x Wyssan’s to fajna rzecz. Aranheir to jeden z genialniejszych czarów antyhordowych, ale dalej bolą kowboje i magowie... Problem jest też, że z czarów innych niż boosty masz za małą replikację innych czarów i łatwo przez to zbić to co potrzebne w danej chwili (np.: masz tylko jednego speara, nie jestem z Tobą w CC, więc zbijam ten jeden czar żeby chronić smoka)

wokrze
Kradziej

buniek pisze:
wtedy masz 5 szamanow i jest jazda ^^
Co za dużo to nie zdrowo :mrgreen:

Ile speli rzucisz z 5 szamanów? Wątpliwym jest, byś mógł posiadać w 12 kości mocy/tura. A nawet jeżeli to ile czarów możesz rzucić z 12 kości przy użyciu 5 szamanów? Średnio jakieś 0.75/szaman, czyli jeden jest bezużyteczny.
Sporo racji. Z 3 magami przy herdstonie masz przeciętnie 9,7 PD vs 4,5 DD (bez channeli). Mówimy oczywiście o ogranicznieach Euro (bo normalnie można trzymać więcej magów przy herdstonie i jeszcze channelować).
buniek pisze:Co więcej rzucanie jednego spella z lv4 to imo marnowanie 300pkt, on nie po to zna 4 spele, żeby ich nie używać.
A tu się nie zgadzam - po to są różne spelle żeby móc uzyć ich w różnych sytuacjach. Co Ci da Wyssan's jak przeciwnik wali w Cibie z 13tki Szczurów? Krasnoludzkiej klopie też aż takiej różnicy to nie robi (zwłaszcza, że może walić w inny oddział). A co da Curse of Aranheir jeżeli przeciwnik gra MSU i nie zamierza wcale walczyć? Same zmasowane pociski też nie grają... (bo w cc wiele nie robią)

Plus Beastmenów polega na tym, że nasi magowie od biedy odnajdują się w CC (a przynajmniej nie są mięciuccy) - owszem, klepacz bywa lepszy, ale w innych armiach są tacy klepacze, że poza Doombulem, nasi wysiadają.

Przemcio -> Ja tą rozpiskę jakbym skądś znał... :) Będziesz miał za małe pierd... w CC, chyba że będziesz grał w 100% tak jak ja z Tobą (ale nie przejdzie to ze wszystkimi armiami).

buniek
Chuck Norris

Post autor: buniek »

A tu się nie zgadzam - po to są różne spelle żeby móc uzyć ich w różnych sytuacjach. Co Ci da Wyssan's jak przeciwnik wali w Cibie z 13tki Szczurów? Krasnoludzkiej klopie też aż takiej różnicy to nie robi (zwłaszcza, że może walić w inny oddział). A co da Curse of Aranheir jeżeli przeciwnik gra MSU i nie zamierza wcale walczyć? Same zmasowane pociski też nie grają... (bo w cc wiele nie robią)
Ja jak coś wystawiam, to po to, żeby wykorzystać jak największą część jego potencjału. A wystawianie szamana, który nic nie zrobi przez pół gry nie ma sensu, szczególnie, że zamiast tego mogę dać beastlorda z CoC i ld9.

A jak leci we mnie szczurza 13tka, to się modlę, żeby gość kulnął na ilość zabitych 5 jedynek... A jak nie ma ifki to rozprasza i nie za bardzo wiem co ma z tym wspólnego drugi szaman...

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Wiem Wokrze dlatego napisałem, że to Defens... mi się tam moja podoba od kiedy dorzuciłem death gra mi się super... oczywiście ilość chaffu też pomaga:) szczególnie harpie których można użyć do zapędzania przeciwnika w KOZI róg :twisted:

wokrze
Kradziej

buniek pisze:A jak leci we mnie szczurza 13tka, to się modlę, żeby gość kulnął na ilość zabitych 5 jedynek... A jak nie ma ifki to rozprasza i nie za bardzo wiem co ma z tym wspólnego drugi szaman...
Tu chodziło o beast lora :) Trudno Wild'em czy Beaste'm zdjąć Proroka na dzwonku w oddziale, ale Death'em jest to już wykonalne.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Jasne... do tej pory raz udała mi się ta sztuka pamiętaj że szarak ma 2+ warda od magi :evil:

wokrze
Kradziej

Taaak? A ile ma ward'a dzwonek od słonka? :) (tu wygodniejsza jest pitka, ale potem trzeba szaraka jakoś z oddziału wyjąć)

PS. Dla czepialskich, że polega to na dużej kombinacji czarów:
1. hagtree na oddział z dzwonkiem
2. słonko w oddział z dzwonkiem (4PD)
3. viletide nr 1 w oddział z dzwonkiem (2-3 PD)
4. viletide nr 2 w oddział z dzwonkiem (2-3 PD)
(przy większych ilości kości jeszcze -1S -1T z deatha między punktami 2 a 3 na 2 PD)
(prawdopodobne jeszcze wciśnięcie Flock of Doom na 2 PD)

Jak osiągnąć podobny efekt przy pomocy Wild'a i Beast'a? (przypominam, że conajmniej jeden z rzucanych czarów będzie rozproszony; tu obstawiam rozpraszanie słonka, bo inaczej koleś ryzkuje, że na 4+ traci dzwona, a wpuszczona reszta ściąga od 7-14 popychaczy, w zależności od tego ile i w jakiej kombinacji przejdzie)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, o 14:24 przez wokrze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

wiesz tylko potem gość ma 4+ warda od magi na oddziale akurat to słaba kmina:) a no i nie zapominając o ew. save na unicie.

wokrze
Kradziej

Przemcio pisze:wiesz tylko potem gość ma 4+ warda od magi na oddziale akurat to słaba kmina:) a no i nie zapominając o ew. save na unicie.
No i co, że ma 4+ warda? Masz po to 3 snajperki :) Sama siłowa powinna mu 1-2 wcisnąć, wytrzymałościowa 2-3, a do liderkowej masz przewagę Ld...
Ilość strat w mailu powyżej uwzględniłem AR jak dla stromverminów i MR(2) z dzwonka :)

ODPOWIEDZ