Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Asassello »

primo: 2" = 50,8 mm, wtedy ARCCOS(50/50,8) = 0,177 radianów, czyli ok 10,2 stopni.
secundo: niedługo zweryfikuje swoje obliczenia jak znajdę jakąś kartkę i długopis - liczenie tego wszystkiego w pamięci jest może ciekawe, ale sporo czasu zajmuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Mi też wychodzi, że arccos(50/50,08) daje kąt 3,24
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, o 22:13 przez Macias, łącznie zmieniany 1 raz.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Lucyfer pisze:
Azurix pisze:Jakie będą mieć takimi będę grać, ale nie chcę, aby po wyjściu Finecastu okazało się, że rozmiar podstawki się zmieni, a jak już na tym forum pisałem, posiadam 2 boxy Great Eagle: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod790888 i jest w nich podstawka 50x50. Czemu tak jest i z czego wynika fakt, że "zawsze się grało na 40x40"?
Robiłeś MO czy od kogoś kupiłeś?
Jednego zamawiałem z MO, a drugi przyleciał do mnie wraz z kumplem z Nothingham :P
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Macias pisze:Mi też wychodzi, że arccos(50/50.08) daje kąt 3.24
a ile wychodzi Ci arccos(50/50,8) ? :roll:

btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Asassello pisze: a ile wychodzi Ci arccos(50/50,8) ? :roll:
3,24
funkcja arccos podaje od razu kąt
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Macias pisze:
3,24
try again!
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Asassello pisze: btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)
W zależności od kraju, separatorem dziesiętnym są najczęściej kropki lub przecinki. W Polsce stosuje się przecinek, a np. w Wielkiej Brytanii kropkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Okoń pisze:
Asassello pisze: btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)
W zależności od kraju, separatorem dziesiętnym są najczęściej kropki lub przecinki. W Polsce stosuje się przecinek, a np. w Wielkiej Brytanii kropkę.
Tyle to wiem. Bardziej mi chodzi oto czy jako mod mogę się do tego przyczepić tak samo jak do błędu ortograficznego :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Asassello pisze:
Macias pisze:
3,24
try again!
:oops: fakt, mój błąd, zasugerowałem się całą poprzednią dyskusją i tym, że 2"=50,08mm :oops: . Oczywiście masz rację.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Sorki ja też się zasugerowałem tym 50,08mm i nawet tego nie sprawdziłem. Będzie nieco ponad 10 stopni tak jak mówiłeś.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Post autor: Lucyfer »

Asassello pisze:
Okoń pisze:
(Grolshek?)
Tyle to wiem. Bardziej mi chodzi oto czy jako mod mogę się do tego przyczepić tak samo jak do błędu ortograficznego :)
Jest to raczej błąd interpunkcujny...
Obrazek

Awatar użytkownika
Mortipher
"Nie po to jadę"

Post autor: Mortipher »

o co chodzi z tym trafianiem na dwa wyniki? oświećcie mnie proszę łopatologicznie.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Mortipher pisze:o co chodzi z tym trafianiem na dwa wyniki? oświećcie mnie proszę łopatologicznie.
Załóżmy, że strzelasz z Działa do czegoś i deklarujesz 6 cali przed. Turlasz artyleryjką. Wiadomo, że jak wyrzucisz 6 to trafiasz, ale próbują jeszcze wyliczyć, pod jakim kątem należy strzelić do celów o różnych podstawkach, aby trafienie było także przy 8 na artyleryjce, albo nawet 10 jak to Smok jest, o ile się nie mylę na podstawie tych postów :P
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

Przydałoby się to lepiej przetłumaczyć, bo mój smok dziś z dział dostał w sumie 11 woundów :wink:
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Jak sobie radziecie z WoCh-owym wardem na 3+? Bo niczym tego nie umiem utłuc...
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Lucyfer pisze:Jak sobie radziecie z WoCh-owym wardem na 3+? Bo niczym tego nie umiem utłuc...
Hmm, The Other Trickster's Shard albo Talisman of Loec? :D

Obrazek

Obrazek

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

trzynastka skavenska :lol2:

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Rabsp pisze:trzynastka skavenska :lol2:
To jest przesadą może, ale jeśli ten 3+ Ward dotyczy Chosenów to Dwellers Below, jakby nie było, zabija 1/3 ich oddziału ;)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Rabsp pisze:trzynastka skavenska :lol2:
Wtedy bohater np. na koniu wchodzi do odziału i po zabawie...
PS. @UP całkiem niezły pomysł... Ja próbowałem obniżyć I i rzucić pitke...
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

zwardowanych chosenow sie nie bije a odgina do ostatniej tury ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Zablokowany