Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
primo: 2" = 50,8 mm, wtedy ARCCOS(50/50,8) = 0,177 radianów, czyli ok 10,2 stopni.
secundo: niedługo zweryfikuje swoje obliczenia jak znajdę jakąś kartkę i długopis - liczenie tego wszystkiego w pamięci jest może ciekawe, ale sporo czasu zajmuje.
secundo: niedługo zweryfikuje swoje obliczenia jak znajdę jakąś kartkę i długopis - liczenie tego wszystkiego w pamięci jest może ciekawe, ale sporo czasu zajmuje.

Mi też wychodzi, że arccos(50/50,08) daje kąt 3,24
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, o 22:13 przez Macias, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Jednego zamawiałem z MO, a drugi przyleciał do mnie wraz z kumplem z NothinghamLucyfer pisze:Robiłeś MO czy od kogoś kupiłeś?Azurix pisze:Jakie będą mieć takimi będę grać, ale nie chcę, aby po wyjściu Finecastu okazało się, że rozmiar podstawki się zmieni, a jak już na tym forum pisałem, posiadam 2 boxy Great Eagle: http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod790888 i jest w nich podstawka 50x50. Czemu tak jest i z czego wynika fakt, że "zawsze się grało na 40x40"?

a ile wychodzi Ci arccos(50/50,8) ?Macias pisze:Mi też wychodzi, że arccos(50/50.08) daje kąt 3.24

btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)

3,24Asassello pisze: a ile wychodzi Ci arccos(50/50,8) ?![]()
funkcja arccos podaje od razu kąt
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
try again!Macias pisze:3,24Asassello pisze: a ile wychodzi Ci arccos(50/50,8) ?![]()

W zależności od kraju, separatorem dziesiętnym są najczęściej kropki lub przecinki. W Polsce stosuje się przecinek, a np. w Wielkiej Brytanii kropkę.Asassello pisze: btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)

Tyle to wiem. Bardziej mi chodzi oto czy jako mod mogę się do tego przyczepić tak samo jak do błędu ortograficznegoOkoń pisze:W zależności od kraju, separatorem dziesiętnym są najczęściej kropki lub przecinki. W Polsce stosuje się przecinek, a np. w Wielkiej Brytanii kropkę.Asassello pisze: btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)

Asassello pisze:try again!Macias pisze:3,24Asassello pisze: a ile wychodzi Ci arccos(50/50,8) ?![]()

![]()
Jest to raczej błąd interpunkcujny...Asassello pisze:Tyle to wiem. Bardziej mi chodzi oto czy jako mod mogę się do tego przyczepić tak samo jak do błędu ortograficznegoOkoń pisze:W zależności od kraju, separatorem dziesiętnym są najczęściej kropki lub przecinki. W Polsce stosuje się przecinek, a np. w Wielkiej Brytanii kropkę.Asassello pisze: btw. Pytanie do kogoś kto zna się na zasadach pisowni. Czy używanie kropki zamiast przecinka przy liczbach dziesiętnych jest błędem?
(Grolshek?)
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Załóżmy, że strzelasz z Działa do czegoś i deklarujesz 6 cali przed. Turlasz artyleryjką. Wiadomo, że jak wyrzucisz 6 to trafiasz, ale próbują jeszcze wyliczyć, pod jakim kątem należy strzelić do celów o różnych podstawkach, aby trafienie było także przy 8 na artyleryjce, albo nawet 10 jak to Smok jest, o ile się nie mylę na podstawie tych postówMortipher pisze:o co chodzi z tym trafianiem na dwa wyniki? oświećcie mnie proszę łopatologicznie.