Freestylowe gadki
Moderator: Afro
Re: Ogry na turniejach
Bardziej mi chodziło o to, czy w trakcie strzału IB jest rydwanem czy maszyną. Bo niemożność wykonania S&S to zasada maszyny wojennej nie działa jako takiego. Wiem, że to może wydawać się naciągane, ale jest to opcja nielicha.
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.
Bez znaczenia dla dyskusji, ale w ramach przypomnienia, to zdanie jest poprawione w faq.Maciek P. pisze: Następne zdanie to o pivocie w dziale cannons:
"Remember that war machines are allowed to pivot in the Movement phase, the better to bring your chosen target into the weapon's line of sight"
.
FAQ 1.5 GW
Page 112 – Cannons, Choosing a Target
Change “[...]pivot in the Movement phase[...]” to “[...]pivot
in the Shooting phase[...]” in the last sentence of the first
paragraph.
Nie zasada maszyny wojennej, tylko zasada 'Slow to fire'. Z tego co pamiętam, Leadbelchers też ją mają.Marys pisze:Bardziej mi chodziło o to, czy w trakcie strzału IB jest rydwanem czy maszyną. Bo niemożność wykonania S&S to zasada maszyny wojennej nie działa jako takiego. Wiem, że to może wydawać się naciągane, ale jest to opcja nielicha.
Myślę, że właśnie ma to znaczenie, bo póki co nie ma żadnego sensownego argumentu na poparcie tezy, że Ironblaster może strzelać w całym front arc, a nie tylko na wprost. Przeciwnie - wszystko mówi, że cannon strzela tylko i wyłącznie na wprost.Leoh pisze: Bez znaczenia dla dyskusji, ale w ramach przypomnienia, to zdanie jest poprawione w faq.
FAQ 1.5 GW
paragraph.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Hmm, zawsze mi się wydawało, że cannon (tudzież inna maszyna) powinna być zwrócona w stronę celu, a nie tylko mieć go we front arc, bo kula (pocisk) leci w prostej linii, wzdłuż osi działa (maszyny).
Steam tank akurat ma i cannon i templatkę, wydaje mi się że dokładny zapis jest potrzebny, aby nie tworzyć sytuacji typu "skoro mogę strzelać flame template'm w 360 stopniach, to cannon też może tak strzelać."
Steam tank akurat ma i cannon i templatkę, wydaje mi się że dokładny zapis jest potrzebny, aby nie tworzyć sytuacji typu "skoro mogę strzelać flame template'm w 360 stopniach, to cannon też może tak strzelać."
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Swoją droga lekki wałek leci prawie od kazego użytkownika ST az tak czesto że musze zapytać - jego impacty lecą w fazie Movmentu tak czy nie? Imo w Movmencie, idać RAWowo
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Zgadza się. Nie sądziłęm, że muszę pisać tak wprost. Jednak jest drobny problem. IB nie ma tej zasady. A jeśli korzysta z zasad działa, to działo też nie ma tej zasady. Tę zasadę ma maszyna wojenna, którą IB nie jest.panterq pisze:Nie zasada maszyny wojennej, tylko zasada 'Slow to fire'. Z tego co pamiętam, Leadbelchers też ją mają.Marys pisze:Bardziej mi chodziło o to, czy w trakcie strzału IB jest rydwanem czy maszyną. Bo niemożność wykonania S&S to zasada maszyny wojennej nie działa jako takiego. Wiem, że to może wydawać się naciągane, ale jest to opcja nielicha.
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.
slow to fire dodali nam w FAQu.
możemy strzelać w przednim arcu, bo jesteśmy chariotem.
do strzelania w linii jest ograniczony tylko steam tank, bo ma taką wyróżnioną zasadę. To jest wyjątek, a nie reguła.
same maszyny teraz za bardzo nie mają stref, więc front arc średnio je obowiązuje
możemy strzelać w przednim arcu, bo jesteśmy chariotem.
do strzelania w linii jest ograniczony tylko steam tank, bo ma taką wyróżnioną zasadę. To jest wyjątek, a nie reguła.
same maszyny teraz za bardzo nie mają stref, więc front arc średnio je obowiązuje
Kurczę.Pająk pisze:slow to fire dodali nam w FAQu.
Hmm...Jest dokładnie odwrotnie do tego co mówisz. Jest wyraźnie napisane, że strzela się w zasięgu Line of Sight, a ty gdzieś widzisz coś innego.panterq pisze:Myślę, że właśnie ma to znaczenie, bo póki co nie ma żadnego sensownego argumentu na poparcie tezy, że Ironblaster może strzelać w całym front arc, a nie tylko na wprost. Przeciwnie - wszystko mówi, że cannon strzela tylko i wyłącznie na wprost.FAQ 1.5 GW
paragraph.
To mi przypomina słynny jakiś czas temu cytat "Nic mnie nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe!"
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
+1
Skoro nigdzie nie jest podkreślone że strzela idealnie prosto to znaczy, że w całym fron arcu. Wyjątkiem od tego, a nie regułą jest strzelanie ST.
PS: Afro wrzuć to do freestylowych gadek, bo to raczej nie jest gadanie o turniejach
Skoro nigdzie nie jest podkreślone że strzela idealnie prosto to znaczy, że w całym fron arcu. Wyjątkiem od tego, a nie regułą jest strzelanie ST.
PS: Afro wrzuć to do freestylowych gadek, bo to raczej nie jest gadanie o turniejach
+1kubencjusz pisze:+1
wydaje sie do logiczne, a szkoda
grapeshot z tego dziala jest konkretnie przegiety(S10), nie mowiac juz o ruchu i strzale. Jak dla mnie to dzialo powinna wybuchac automatycznie na misfire lub strzelac tak jak steam tank ,sick toy
Chodzi mi raczej o merytoryczną dyskusję na ten temat. Strona 109, 'Shooting with War Machines' - "Before you fire the war machine, pivot it to face your chosen target".Maciek P. pisze: Hmm...Jest dokładnie odwrotnie do tego co mówisz. Jest wyraźnie napisane, że strzela się w zasięgu Line of Sight, a ty gdzieś widzisz coś innego.
To mi przypomina słynny jakiś czas temu cytat "Nic mnie nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe!"
Strona 112, 'Choose Target' - "Nominate a point within the war machine's line of sight and that is not outside the cannon's maximum range. ... Remember that war machines are allowed to pivot in the shooting phase, the better to bring your chosen target into the weapon's line of sight".
Zasada ze strony 112 dotyczy obracania cannona w stronę celu, bo musisz mieć cel w line of sight żeby do niego strzelić, ale dzieje się to jeszcze przed samym strzałem. Natomiast zasada ze strony 109 mówi, że zanim strzelisz musisz obrócić maszynę dokładnie w stronę wybranego celu, twarzą w twarz, że tak powiem.
Całość sprowadza się do tego, że cannon jako taki, strzela wyłącznie w linii prostej, natomiast jako war machine może sie dowolnie odwrócić w shooting phase.
Pytanie teraz brzmi - czy Iron Blaster w kwestii strzelania jest traktowany jak cannon, czy podlega innym zasadom. Skoro to ustrojstwo wozi cannon na plecach, to ten cannon powinien strzelać jak inne, prawda?
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
ja tam się nie znam na Ograch ... ale znam się na Imperium - a Wasz dział śledzę sobie po cichutku bo lubię być na bieżąco...
Do rzeczy jednak.. ANI STEAM TANK ANI IRONBLASTER NIE SĄ MASZYNAMI WOJENNYMI. SĄ RYDWANAMI. Zasady dotyczące maszyn wojennych moim skromnym zdaniem nie mają do nich zastosowania. Stam Tank ma wyraźnie napisane ,że strzela tam gdzie jest skierowany lufą - wynika to z jego random movmentu. Wasze działo według wszelkich znaków na niebie i ziemi strzela tam gdzie widzi albowiem jest rydwanem tfu zaraza...
Do rzeczy jednak.. ANI STEAM TANK ANI IRONBLASTER NIE SĄ MASZYNAMI WOJENNYMI. SĄ RYDWANAMI. Zasady dotyczące maszyn wojennych moim skromnym zdaniem nie mają do nich zastosowania. Stam Tank ma wyraźnie napisane ,że strzela tam gdzie jest skierowany lufą - wynika to z jego random movmentu. Wasze działo według wszelkich znaków na niebie i ziemi strzela tam gdzie widzi albowiem jest rydwanem tfu zaraza...