Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Nie wiem o co wam chodzi nie wiem co to znaczy ITP. Ale przynajmniej napisałem jak się to rozgrywa (powiedziałem co wiedziałem xD)
- JungleJack
- "Nie jestem powergamerem"
Czy dobrze myślę , że jeżeli mamy horn of kygor na slaanie i 2 kohorty z kowbojami to obydwie dostają stubborn od bohaterów?
- JungleJack
Przepraszam za post pod postem.
Mam pytanie. Faq do lizardmanów wprowadza taki zapis:
Q: Can you Stomp or Thunderstomp a unit of Skinks that
contains Kroxigor? (p94)
A: No, a mixed unit has the troop type of Unique.
Czy w związku z tym zapisem, slannowi przysługuje LoS! w kohorcie/koło kohorty?
Mam pytanie. Faq do lizardmanów wprowadza taki zapis:
Q: Can you Stomp or Thunderstomp a unit of Skinks that
contains Kroxigor? (p94)
A: No, a mixed unit has the troop type of Unique.
Czy w związku z tym zapisem, slannowi przysługuje LoS! w kohorcie/koło kohorty?
Nie, ale nikt by nie kojarzył tego faktu, gdyby nie padało takie pytanie
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- JungleJack
Z czego to wynika?
Jakby ktoś mógł jeszcze rozrysować, jak wyglądają zasady kohorty przeciwko innym zdolnościom/czarom, bazującym na typie jednostki np. 13 skaveńska albo specjalny atak sfinksa.
Jakby ktoś mógł jeszcze rozrysować, jak wyglądają zasady kohorty przeciwko innym zdolnościom/czarom, bazującym na typie jednostki np. 13 skaveńska albo specjalny atak sfinksa.
Skaveńska 13 nie działa w ogóle, cel nie jest piechotą. Jeśli sfinks ma zapis, że uderza tym swoim thundercrushem czy jak to się tam zwie przeciwko piechocie, to tak samo nie może tego zrobić.JungleJack pisze:Z czego to wynika?
Sfinks ma zapis "any infantry, war beast or swarm models that lie underneath the template..." więc jego atak akurat działa, ale tylko na skinki.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Nie, thundercrush wykonujesz zamieniając wszystkie ataki sfinksa w jeden, który trafia na najwyższy WS w oddziale. Jak trafi to przy sfinksie kładziesz placek i każdy model który jest piechotą, swarmem lub war beastem dostaje hita. Pozostałe modele są niepodatne. Natomiast 13tkę można rzucić na oddział piechoty.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Macias, nie wydaje mi się. Kohorta z kroxami ma troop type: mixed, więc jest niepodatna na thundercrush. Gdyby było inaczej, to przecież stompy również by w nią wchodziły, bo przecież skinki są podatne.
Ale nigdzie nie jest napisane, że thundercrusha nie można wykonać przeciwko np. oddziałowi kawalerii. W tej zasadzie jest zapis "any infantry, war beast or swarm models that lie underneath the template...". To w jakim oddziale są te modele nie ma znaczenia.
Kohorta z Kroxami jest typem Unique, więc nie można jej stompować, ani thunderstompować. Thundercrush też nie działa, bo skinki nie są piechotą - ich troop type w tym oddziale to Unique.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Też mi się tak wydaje, ale nie mam potwierdzenia w zasadach, więc nie będę się kłócił.X.Maciek pisze:A to nie jest tak, że oddział ma typ unique a każdy model ma swój typ?
FAQ do szczurów:
Żeby było jasne, The Curse of the Horned Rat rzuca się na 'enemy infantry unit'. Czyli kohorta to oddział unique, ale każdy model ma swój troop type. Stomp i 13-tka nie działają, atak sphinxa tak [na skinki].Q: Can I target a unit with The Curse of the Horned Rat
comprised of infantry and non-infantry models? (p79)
A: No, unless all of the non-infantry models are characters.
Such units are unique units and as such cannot be targeted by
The Curse of the Horned Rat. Note that adding a character to a
unit of a different troop type will not make that unit unique, it’s
troop type will be unchanged.
Queek.