Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
Moderator: Ziemko
Re: Ciekawostki odnosnie zasad lizakow
jest jak napisałeś
w kohorcie nie ma look outa ale obok niej już ma;]
w kohorcie nie ma look outa ale obok niej już ma;]

A jakiś cytat, udowadniający to? Logika tego jest słaba, ale przydałoby się to wiedzieć.
EDIT : dobra, mam
EDIT : dobra, mam
uściślenia pisze:Mixed units
Mixed units to jednostki, które zawierają modele o różnym troop type (typie oddziału). Wyłączając siedzących w nich bohaterów. Modele wchodzące w skład takiego oddziału zachowują swój „bazowy” trop type.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Przeglądałem sobie rozpiski Lizardmen'ów na Euro (dużo lizaków, jest co podpatrzeć
), spodobała mi się pewna rozpa:
Chodzi mi o złożenie żabek:
1) Lore of Light, Loremaster [...]
2) Lore of Light, +1 Spell [...]
No i uściślenia a konkretnie ten fragment:
LINK do rozpisek Euro, dół pierwszego posta:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 67&start=0
LINK do uściśleń, ostatni update 6 lipca:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ia#p945679

Dużo skinków, temple - moja ulubiona jednostka, light który lubię ale...Filip Bartoš (Sirkař), Lizardmen
Slann Mage-priest: General, level 4, Lore of Light, Focus of Mystery, Dispell Scroll 300
Slann Mage-priest: level 4, lore of Light, The Focused Rumination, Plaque of Tepok 290
Saurus Scar-Veteran: BSB, Light Armour, Shield, Burning blade of Chotec, Dragonbane gem 143
10 Skink Skirmishers 70
10 Skink Skirmishers 70
10 Skink Skirmishers 70
10 Skinks: musician 56
19 Saurus Warriors: standart, musician 227
3 Terradon Riders 90
3 Terradon Riders 90
25 Temple Guard: standart, musician, Banner of Swiftness 436
25 Temple Guard: standart, musician, Huanchis Blessed Totem 446
Total: 2400 Pst.
Chodzi mi o złożenie żabek:
1) Lore of Light, Loremaster [...]
2) Lore of Light, +1 Spell [...]
No i uściślenia a konkretnie ten fragment:
Czy to oznacza że drugi Slann może "wylosować" jedynie sygnaturkę? Chyba że Polskie uściślenia nie obowiązują, to zupełnie inna bajka!Zasady wybierania czarów: czary wykupione a losowanie
Jeśli jeden mag w armii ma "wykupione" lub „przypisane” czary (np. Herald tzeentcha znajacy cały lore of metal, to w trakcie losowania czarów inny mag nie może wylosowad tych czarów. Oczywiście, nie dotyczy to signature spells i czarów traktowanych jako signature spells (patrz poniżej).

LINK do rozpisek Euro, dół pierwszego posta:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 67&start=0
LINK do uściśleń, ostatni update 6 lipca:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... ia#p945679
@up
Zgadza się, jeśli uściślenia w danym turnieju będą na kształt polskich, to takie ułożenie slannów jest bez sensu, gość z tepokiem będzie miał i tak jedynie sygnaturkę.. Jeśli obydwie żaby mają mieć to samo lore, to albo niech mają swoje bazowe 4 spelle (więc każdy 3 spelle z numeracji 1-6 oraz sygnaturkę), bądź niech obydwoje dostaną loremasterów - w tym wypadku każdy z nich znałby full lore.
Inna kwestia, że moim zdaniem jak już grać na 2 żabach, to jednak opłacałoby się mieć na nich odrębne od siebie lore of magic, w celu skuteczniejszego wykorzystania ich potencjału. Poza tym slannowie w TG bez jakiejkolwiek ochrony przed miscastami raczej będą bolesną opcją dla grającego..
Zgadza się, jeśli uściślenia w danym turnieju będą na kształt polskich, to takie ułożenie slannów jest bez sensu, gość z tepokiem będzie miał i tak jedynie sygnaturkę.. Jeśli obydwie żaby mają mieć to samo lore, to albo niech mają swoje bazowe 4 spelle (więc każdy 3 spelle z numeracji 1-6 oraz sygnaturkę), bądź niech obydwoje dostaną loremasterów - w tym wypadku każdy z nich znałby full lore.
Inna kwestia, że moim zdaniem jak już grać na 2 żabach, to jednak opłacałoby się mieć na nich odrębne od siebie lore of magic, w celu skuteczniejszego wykorzystania ich potencjału. Poza tym slannowie w TG bez jakiejkolwiek ochrony przed miscastami raczej będą bolesną opcją dla grającego..

Shino pisze:nie blokuje. Tak samo seerstaff powoduje, ze mozesz miec czar dwukrotnie.Czy na euro loremaster też blokuje generowanie zaklęć?
- ŁukaszŻelazek
- Mudżahedin
1. Skoro jesteśmy przy terradonach to zastanawiam się czy tarradony nie są przypadkiem skirmisherami? Sprawdziłem w erracie, że kasowali im reguły i dawali w zamian nowe, stąd może coś mi się pogmatwało. Czy jakaś ich reguła też daje -1 do hita w nich ze strzelania czy tylko nieograniczone reformy? Z drugiej strony rozstawiamy ich jak skirmish, ale w AB nie jest to napisane ani w erracie.
2. Jeśli terradony uciekają w reakcji na szarżę, a w następnej turze się zbierają to ich zasada fast cavalery pozwala im na ruch w tej turze wynoszący:
-20", bo ruch to też marsz
-10", bo ruch to nie marsz
-2" bo ruch to nie Fly tylko wartość M jednostki
???
2. Jeśli terradony uciekają w reakcji na szarżę, a w następnej turze się zbierają to ich zasada fast cavalery pozwala im na ruch w tej turze wynoszący:
-20", bo ruch to też marsz
-10", bo ruch to nie marsz
-2" bo ruch to nie Fly tylko wartość M jednostki
???
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 15:03 przez ŁukaszŻelazek, łącznie zmieniany 2 razy.
Galeria http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... k#p1256100
Moja strona z większą ilością zdjęć: http://lukaszzelazek.com
Maluję zamówienia.
Moja strona z większą ilością zdjęć: http://lukaszzelazek.com
Maluję zamówienia.
1. każdy oddział lataczy ma zasadę skiirmish
2. 20
2. 20
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
- JungleJack
- "Nie jestem powergamerem"
Czy jest uściślone na jakiej podstawce wystawiamy Tetto eko ?
Kiedyś chyba było powiedziane, że 40 x 40, ale teraz przeglądam FAQ i nie wiem skąd mi się to wzięło. Chyba kiedyś tam było.
Czy divine plaque of protection działa również na magic missile, direct damage i snajperki ?
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Dzięki, o to właśnie mi chodziło 

"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
W jakich oddziałach slann ma lookouta na 2+ a w jakich na 4+?
-skinki z kroxami
-skinki kohorta
-saurusy
-skinki z kroxami
-skinki kohorta
-saurusy
Sorry zaćmienie
Uznajmy ,że nie pytałem .....

Jak się rozpatruje efekt czaru "Odrodzenie" z Lore of Life jeśli czar został rzucony na kohortę:
a) w której jest ranny kroxigor
b) w której jest zabity kroxigor
c) w której zginęły wszystkie kroxigory
a) w której jest ranny kroxigor
b) w której jest zabity kroxigor
c) w której zginęły wszystkie kroxigory
Wsio jest w opisie czaru:
Najpierw leczysz modele z więcej niż 1w, jeżeli został chociaż 1krox to wskrzeszasz resztę kroxów i jak uleczysz je do końca to skinki, jak nie ma kroxów to dupa i leczysz /wskrzeszasz tylko skinki.
Najpierw leczysz modele z więcej niż 1w, jeżeli został chociaż 1krox to wskrzeszasz resztę kroxów i jak uleczysz je do końca to skinki, jak nie ma kroxów to dupa i leczysz /wskrzeszasz tylko skinki.