A przeczytaj najpierw opis PS zanim zrobisz taką, błędną, analogię. Jest zupełnie inny. "Two extra dice added to the power dice" to co innego niż "increase dispel result".Maciek P. pisze:Aha... a Power Stone to jedynie bonus do wyniku to cast?Assur pisze:gdyż to nie dispel dice a jedynie bonus do wyniku.czyli też sie nie wlicza do limitu kości?
Na poważnie - to nie dość, że dodatkowa kość, to jeszcze bonusowo dorzucana PO rzucie na dispell a więc po sprawdzeniu, czy wyszło, czy nie. Trudno to inaczej interpretować, jak liczyć do limitu dodatkowych kości.
A bonus do wyniku to masz np. w Dark Acolyte " Adds D3 to casting total whenever he sucessfully casts Invcation of Nehek". Tu nie ma dodatkowej kości, bo najpierw musisz rzucić czar, żeby zadziałało. Podobnie przy Fire lore attribute.
Przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem, dobrze? Wyraźnie wskazałem, że efekt końcowy jest zasadniczo ten sam. Ale formalnie sceptre to nie dodatkowa kość tylko modyfikacja wyniku uzyskanego na kościach (jak na przykład twin heads w demonach, tyle że zamiast stałego +2 jest jednorazowe +d6), czyli coś zupełnie innego. Jeśli zatem konkretnie nie wskazano że zabiera jakąś kość (jak np modyfikator z mortisa) to znaczy że jej nie zabiera.