North Legion - Imperium Euro i nie tylko

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Re: North Legion - Imperium Euro i nie tylko

Post autor: Przemcio »

15 ataków z WS 4 z dołu + ataki z góry i stompy raczej niewielkie pierdolnięcie
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

To jest tak mniej więcej 12 ran na turę przeciwko WS4 T3. Całkiem niezłe pierdolnięcia jak dla mnie.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Przemcio pisze:Słuchaj 40 halabardników z księdzem wypłaca ci 30 ataków z hatem z S4 i rerollem można tą piechote jeszcze zboostować np. lightem oraz modlitwami np. Ward 5+.... i teraz zobacz ile kosztuje taki klocek z full cmd bez księdza i detek całe 270 pkt... ma 40 woundów i szeregi a no i ksiądz ma lookouta. A no i jeszcze jedno do regonu za całe 30 pkt. możesz sobie odginaczke kupić masz max. 2 na regon...

A teraz 5 demiśków kosztują troszkę więcej mają całe 15 ran co prawda save +1 ale T ten sam. wypłacają całe 15 ataków z dołu i całe 5 ataków z góry ksiądz w nich lookouta nie ma...

ja jednak wole halabardy :twisted: Demiśki owszem 4 lub 5 jako kontra jak coś się wbije w halabardy
No i co ci biedni halabardnicy zrobią? Zanim uderzą, demigryfy wypłacą 15 ataków z hatem. Potem z tych co przeżyją, ilu odda i trafi oraz ile zadasz ran na 3+ Póżniej ile wypadnie jedynek na save. Demigryfy też można boostować lightem i modlitwami. Jestem też ciekawy co ma większe szanse na przeżycie centry z krasnoludzkiej klopy :twisted: Kolejna sprawa to nie działający na nie KB. Na koniec dywagujemy tutaj o ofensywnej rozpie na kawalerii, a nie o imperialnym defensie, lub rozpie z kontrtą odziału demigryfów.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

ofensywna rozpa na kawaleri nie ma racji bytu...

Tak a co ma WS 4 i T3??? piechota imperialna??? wez sobie zasymuluj walke z np warriorami chaosu,black guardami,wl, gg, savagami, irongutami czy inna piechota, którą sie na stole spotyka
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

dalej lepiej wypadają Demiśki, z WL-ami i GG na dwurakach trochę gorzej, a wiesz dlaczego?? bo Halabardy zgarną jeszcze stompy i kończy się bajka; Ironguty....ilu dojdzie jak zgarnie ostrzał, Sill przekonał się, że jak spadły 4 to już była lekka kupa, ratowali herosi, ale też po wycięciu ich i rzuceniu sygnatury, nie było rady i w końcu ulał stuborna na 7 i poleciała duża świnka z BSB...
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Przemcio pisze:ofensywna rozpa na kawaleri nie ma racji bytu...

Tak a co ma WS 4 i T3??? piechota imperialna??? wez sobie zasymuluj walke z np warriorami chaosu,black guardami,wl, gg, savagami, irongutami czy inna piechota, którą sie na stole spotyka
Po pierwsze to ty twierdzisz, że halabardnicy z WS 3 T 3 i S 4 są lepsi od demigryfów, więc przykład odnosił się do nich. Pod drugie nie muszę symulować, bo ostatnio piątka demigryfów z bsb na pegazie pchnęła 15 chosenów, poradziła sobie klockiem 9 irongutów i 5 murfangów. Oczywiście były boostowane speed of light lub/i bironą. Siła 3-4 praktycznie nic im nie robi. Po trzecie w swoich rozpiskach Helion używa lore of haven, więc ma przerzuty 1, co zwiększa szanse przeżycia.
Ostatnio zmieniony 1 sie 2012, o 15:29 przez Siena, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Przemcio pisze:ofensywna rozpa na kawaleri nie ma racji bytu...

:lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Przemcio pisze:warriorami chaosu
9 ran
Przemcio pisze:black guardami
12 ran
Przemcio pisze:wl
tu wiadomo, że wpierdol
Przemcio pisze:grave guard
12 ran
Przemcio pisze:savagami
8 ran
Przemcio pisze:irongutami
10 ran
Przemcio pisze:czy inna piechota, którą sie na stole spotyka
- bloodletterzy 10 ran
- hamki 10 ran
- slave 15 ran
- stormvermini 12 ran

Wszystko liczone mniej więcej, ale bez hate, modlitw priesta (np. przerzuty to wound), bez WS 10 I10, bez timewarpa
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Ja ta przeciw imperium grałem tylko raz, ale sztandary z demigryfow bym wyrzucił, jak oddzial sie brejknie to ginie tenszt andar rozne sa.sytuacje, jak fla mnie to jest bez sensu.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

sztandary muszą być, bo to zawsze +1; a jak brejują się demigryfy to i tak najprawdopodobniej może być już po bitwie
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Jeżeli demigryfy się brejkują to ...

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Na 3 demiśkach sztandar powiedzmy jest dyskusyjny ale 3+ to must have
Obrazek

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

cóż, to dość skutecznie działa (poniżej), nie ma może Huragana i innych nowych zabawek, ale gra jest już dość przyjemna i zmusza przeciwnika do uwagi...jak będzie hulać dalej, zobaczymy

1 Arch Lector of Sigmar 203 Pts
General; Barding; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Warhorse
Enchanted Shield [5]
White Cloak of Ulric [50]
Sword of Battle [20]

1 Battle Wizard Lord of the Celestial Order 288 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven; Warhorse
Obsidian Lodestone [45]
Dispel Scroll [25]

1 Captain of the Empire 188 Pts
Full Plate Armor; Shield; Battle Standard; Imperial Pegasus
Dawnstone [25]
Dragonhelm [10]
Sword of Striking [15]

13 Knights of the Inner Circle 370 Pts
Lance; FCG
Standard of Discipline [15]

5 Knightly Orders 120 Pts
Lance; Musician;

5 Knightly Orders 120 Pts
Lance; Musician;

5 Demigryph Knights 310 Pts
Lance; Standard; Musician;

5 Demigryph Knights 310 Pts
Lance; Standard; Musician;

1 Steam Tank 250 Pts

2x Great Cannon 2x 120 Pts

Models in Army: 40
Total Army Cost: 2399

EDIT:
wczoraj mecz i rewanż z Mournfangami, 20:0 do przodu na początku; kometa na środku ustawiła grę, bronienie i kontra, jeden cannon dość szybko eksplodował, drugi zjedzony przez kota w 5/6 turze; do tego 2x5 kawy, u Silla nic na stole nie przeżyło

druga 5:15 w plecy: dwie rzeczy uwaliłem, jeden to panika oblana na 10 (nie miałem BSB-ka w zasięgu), i duża kawa za stół; druga kwestia, kluczowy combat dla mnie, wrzuciłem na Ironów '0-kę z niebios i re-rolle 6-tek...i przez 2 combaty zapomniałem o tym; straty własne, cała duża kawa z generałem ale bez suczy, czołg, 2 cannony, 5 Demiśków (złe ustawienie), 2x 5 kawy; Sill: 5 mournfangów, Ironblaster, Hellheart, 9 z 10 Ironów, został champion na 1 ranie, kot i chyba tyle
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

nie za bardzo kumam o co ta dyskusja!
Halabardy są w corach a demisie w specach! Nie ma co porównywać! Wake up!:)

Możecie sobie knightów i ich możliwości porównywać z halabardami ...a nie demisie:)...

Boicie się death ale to jest losowy lore.Może ustawić grę ale w 3 przypadkach na 4 nic nie robi:)...Dalej uważam że arch lector jest zbędny a za zaoszczędzone punkty dołożyć wózek...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Piotrku, a ja wczoraj się przekonałem, że nie jest zbędny bo uratował kilka panik na 10-tce, to że, rzuciłem raz 11, cóż, taki lajf, 9 razy wyjdzie a za 10-tym już nie, ale dalej lepsze to niż 9-tka
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Ten BSB jest ch***wy jak barszcz :roll:
Daj mu słomkę i ES
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

#helion# pisze:Piotrku, a ja wczoraj się przekonałem, że nie jest zbędny bo uratował kilka panik na 10-tce, to że, rzuciłem raz 11, cóż, taki lajf, 9 razy wyjdzie a za 10-tym już nie, ale dalej lepsze to niż 9-tka
ja nie wiem co ty tak się tej paniki boisz- przecież to się niezwykle rzadko zdarza ,żebyś rzucał panikę przy samych demisiach i knightach - cała zabawa polega na tym ,że oni tak łatwo nie giną... Od tego masz bsb. Żeby rzucać panikę x2. Jak dwa razy nie rzucisz na 8 to i tak Ci nic nie pomoże :mrgreen: . Ja mam swoją teorię na ten temat:).. Musisz wierzyć ,że rzucisz - czym bardziej będziesz się bał tym gorzej:)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Eltharion pisze:Ten BSB jest ch***wy jak barszcz :roll:
Daj mu słomkę i ES
A po chusteczke mu ES? Ma Sv 1+ z przerzutem i ward na ogień na 2+
Jedyne co można rozważyć, to zamianę magicznego mieczyka na lancę.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Po to żeby coś robił (teraz mamy 190 pk które daje tylko przerzut)
A efekt owszem mamy ten sam tylko ze mój coś robi w combacie :roll:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Nom twój nie ma przerzutów, nie ma +1 do trafienia ale za to ma silę o jeden większą, taki pan spokojnie może rozkręcać sam hordy

Not
Obrazek

ODPOWIEDZ