8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Dębek »

Napisane jest, ze nie mogą wybierać w co atakują. Jak wywiodłes z tego, ze nie atakują wcale.
Unit w btb z gralami to "lord na smoku". Częsc grali może wybrać czy atakuje smoka/lorda. Częć ataków idzie w tegoż "lorda na smoku" jako całosc. Pytanie jak to rozdzielić.
Jak strzelanie, na 4+, inaczej.
Jedynie przypadek lanca vs ridden monster nie daje się rozwiązać na podtawie AB i RB.
IMO przydałoby się głosowanie na LS i uscislenie.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 16:46 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

A ci 2 rycerze w 2 szeregu po bokach atakują z zasady Lancy, jako Supporting Attacks, czy mogą sobie wybrać?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie ma znaczenia
any knight that is in position to fight but is actually not in base contact with an enemy, cannot target specific models to attack
@Debęk
w normalnych oddziałach to idzie w R&F modele? nawet jeśli front styka się tylko herosami?
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 16:50 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Azurix pisze:A ci 2 rycerze w 2 szeregu po bokach atakują z zasady Lancy, jako Supporting Attacks, czy mogą sobie wybrać?
str. 41 AB do brety+errata GW.
Bok lancy w szarży nie supportuje. Wypłaca wszystkie ataki z profilu, atakują konie, nie można wybierać w co ida ataki.

BTW Furion. Nie wiem czy dobrze adresuję zastrzeżenia, ale ETC FAQ do brety jest napisany z totalnym pominięciem Army booka i erraty GW.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 16:58 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

misha pisze:nie ma znaczenia
any knight that is in position to fight but is actually not in base contact with an enemy, cannot target specific models to attack
@Debęk
w normalnych oddziałach to idzie w R&F modele? nawet jeśli front styka się tylko herosami?
Tak. To z czym styka się front nie ma znaczenia. W AB nie ma ani słowa, że rycerz w drugim szeregu traktowany jest jakby byl w styku z tymi samymi modelami, z którymi styka się rycerz w pierwszym szeregu, stojący bezposrednio przed nim.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

czy przeciwko snajperce ze śmierci przysługuje LOS

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Nie przysługuje. Lookout Sir działa tylko przeciwko Template'owym czarom.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Oraz MM...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

bigpasiak pisze:Oraz MM...
??

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

pewnie madzik majslom jak hero stoi obok

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Furion kiedyś to pamiętam chyba tłumaczył ale teraz nie mogę tego wyszukać a chciałbym przed DMP wiedział.

Obrazek

Czerwony - lord na pegazie
Zielony - hydra

Lord szarżuje na hydrę i wygrywa combat. Hydra nie zdaje LD. Jak goni lord /ucieka hydra?

a) niebieska linia (przed siebie)
b) czarna linia (od środków )
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Czarna. Ogólnie zawsze ucieka się po linii środek-środek.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Slayer
Chuck Norris

Post autor: Slayer »

Na 2800 w scenariusz B&G mam tylko BSB i Gen, nie mam w rozpie innych sztandarów. Pyt. czy od razu przegrywam bo mam tylko 3 break pointy czy przeciwnik musi zlikwidować te 2 cele?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Od razu przegrywasz
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Slayer
Chuck Norris

Post autor: Slayer »

uuu , dzięki.

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

taką miałem sytuację pod koniec tury walki:
:mrgreen: paladyn
:| rycerze na koniach
8) zombie
:P heros
:?: puste pole

:?: :?: :| :| :| :|
:?: :?: :mrgreen: :| :| :|
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :P 8) 8)

czy w ramach combat reform rycerze mogą zrobić taki reform (chodzi o to, czy paladyn może przenieść się do styku z herosem).
:?: :?: :| :| :| :| :| :| :| :mrgreen:
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :P 8) 8)

słyszałem gdzieś, że jak model jest już w styku z podstawkami wroga, to nie może się w wyniku reforma przesunąć, nawet jeśli po przesunięciu dalej będzie stykał się z taką samą liczbą podstawek wroga, ale wolę się upewnić.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

tak.
Moje uzasadnienie:
W combat reformie pod koniec opisu na stronie 55, jest napisane o tym że, model nie może użyć combat reform by wyjść z walki, ale na koniec reforma może stykać się z innymi wrogimi modelami.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Czyli w tym przypadku nie ma znaczenia, ze jeden stykajacy sie model R&F zostal zamieniony na herosa?

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Raczej nie, ale trzeba nasze uściślenia sędziowskie poczytać czy czegoś nie dopisali, dodatkowo uściślenia ETC też pozwalają na inne interpretacje.

Zablokowany