8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
Napisane jest, ze nie mogą wybierać w co atakują. Jak wywiodłes z tego, ze nie atakują wcale.
Unit w btb z gralami to "lord na smoku". Częsc grali może wybrać czy atakuje smoka/lorda. Częć ataków idzie w tegoż "lorda na smoku" jako całosc. Pytanie jak to rozdzielić.
Jak strzelanie, na 4+, inaczej.
Jedynie przypadek lanca vs ridden monster nie daje się rozwiązać na podtawie AB i RB.
IMO przydałoby się głosowanie na LS i uscislenie.
Unit w btb z gralami to "lord na smoku". Częsc grali może wybrać czy atakuje smoka/lorda. Częć ataków idzie w tegoż "lorda na smoku" jako całosc. Pytanie jak to rozdzielić.
Jak strzelanie, na 4+, inaczej.
Jedynie przypadek lanca vs ridden monster nie daje się rozwiązać na podtawie AB i RB.
IMO przydałoby się głosowanie na LS i uscislenie.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 16:46 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.

nie ma znaczenia
w normalnych oddziałach to idzie w R&F modele? nawet jeśli front styka się tylko herosami?
@Debękany knight that is in position to fight but is actually not in base contact with an enemy, cannot target specific models to attack
w normalnych oddziałach to idzie w R&F modele? nawet jeśli front styka się tylko herosami?
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 16:50 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
str. 41 AB do brety+errata GW.Azurix pisze:A ci 2 rycerze w 2 szeregu po bokach atakują z zasady Lancy, jako Supporting Attacks, czy mogą sobie wybrać?
Bok lancy w szarży nie supportuje. Wypłaca wszystkie ataki z profilu, atakują konie, nie można wybierać w co ida ataki.
BTW Furion. Nie wiem czy dobrze adresuję zastrzeżenia, ale ETC FAQ do brety jest napisany z totalnym pominięciem Army booka i erraty GW.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2012, o 16:58 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tak. To z czym styka się front nie ma znaczenia. W AB nie ma ani słowa, że rycerz w drugim szeregu traktowany jest jakby byl w styku z tymi samymi modelami, z którymi styka się rycerz w pierwszym szeregu, stojący bezposrednio przed nim.misha pisze:nie ma znaczenia@Debękany knight that is in position to fight but is actually not in base contact with an enemy, cannot target specific models to attack

- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
czy przeciwko snajperce ze śmierci przysługuje LOS
Oraz MM...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Furion kiedyś to pamiętam chyba tłumaczył ale teraz nie mogę tego wyszukać a chciałbym przed DMP wiedział.

Czerwony - lord na pegazie
Zielony - hydra
Lord szarżuje na hydrę i wygrywa combat. Hydra nie zdaje LD. Jak goni lord /ucieka hydra?
a) niebieska linia (przed siebie)
b) czarna linia (od środków )

Czerwony - lord na pegazie
Zielony - hydra
Lord szarżuje na hydrę i wygrywa combat. Hydra nie zdaje LD. Jak goni lord /ucieka hydra?
a) niebieska linia (przed siebie)
b) czarna linia (od środków )
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW

Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
Od razu przegrywasz
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
taką miałem sytuację pod koniec tury walki:
paladyn
rycerze na koniach
zombie
heros
puste pole

czy w ramach combat reform rycerze mogą zrobić taki reform (chodzi o to, czy paladyn może przenieść się do styku z herosem).

słyszałem gdzieś, że jak model jest już w styku z podstawkami wroga, to nie może się w wyniku reforma przesunąć, nawet jeśli po przesunięciu dalej będzie stykał się z taką samą liczbą podstawek wroga, ale wolę się upewnić.

czy w ramach combat reform rycerze mogą zrobić taki reform (chodzi o to, czy paladyn może przenieść się do styku z herosem).

słyszałem gdzieś, że jak model jest już w styku z podstawkami wroga, to nie może się w wyniku reforma przesunąć, nawet jeśli po przesunięciu dalej będzie stykał się z taką samą liczbą podstawek wroga, ale wolę się upewnić.
tak.
Moje uzasadnienie:
W combat reformie pod koniec opisu na stronie 55, jest napisane o tym że, model nie może użyć combat reform by wyjść z walki, ale na koniec reforma może stykać się z innymi wrogimi modelami.
Moje uzasadnienie:
W combat reformie pod koniec opisu na stronie 55, jest napisane o tym że, model nie może użyć combat reform by wyjść z walki, ale na koniec reforma może stykać się z innymi wrogimi modelami.
Raczej nie, ale trzeba nasze uściślenia sędziowskie poczytać czy czegoś nie dopisali, dodatkowo uściślenia ETC też pozwalają na inne interpretacje.