Na duże, płaskie powierzchnie w pojazdach nakłada się filtry, a nie washe. Choć technika pozornie podobna (nakładanie mocno rozcieńczonej farby), to jednak chodzi o coś innego. Wash ma imitować światłocień, filtr - zamieniać płaski, jednolity kolor na "realistyczną" powierzchnię. Na płaskiej blasze burty czołgu czy tarczy 70mm rycerza nie są potrzebne światłocienie (wash). Malarz czołgów nałoży kilka bardzo rozwodnionych warstw i powie "rzuciłem filtry". Malarz ludzików to samo na tarczy nazwie "glejzem". W jednym i drugim przypadku będzie to po prostu patynowanie, nie używanie washa do dołożenia światłocieni.Siena pisze: Odnośnie washowania dużych powierzchni, to malarze pojazdów i samolotów nie mają z tym żadnych problemów, a efekty są rewelacyjne
Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
Wielkość to pojęcie względne. =D Chodzi mi np o tarczę Chaos Warriora, która zwashowana rozwodnioną farbą wygląda jakby ją wyciągnęli z kałuży. Robię się plamki w przeróżnych miejscach (nie biczujcie mnie, ale wash leci tylko na gwiazdy pośrodku, żeby się jeszcze bardziej wyrózniały od czerwieni zbroi i tarczy =) ). A tak farba pod wplywem większej ilości wody po prostu wpada w zagłębienia i ma wystarczającą ilośc koloru (pigmentu?) żeby nie tworzyć nieladnych plamek.smiejagreg pisze:Dużych powierzchni chyba nie trzeba washować - można je normalnie pomalować .
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- Brushlicker
- Falubaz
- The WariaX
- Falubaz
+1JochnyWalker pisze:na to akurat dobrej jakości wash (GW) zaradzi bez bólu. Ew. Glaze Medium Vallejo
Dzięki za odpowiedzi na to moje pytanie w sprawie figurki, ale póki co będę musiał dać sobie spokój.
Mam pytanie trochę z innej beczki. Używa ktoś z was żarówek dających światło dzienne? Jeśli tak, to jaka jest moc potrzebna do naszego malarstwa, oraz jeśli ktoś ma doświadczenie, czym się różni specjalna lampa firmy DayLight od zwykłej lampy biurkowej ulepszonej o taką żarówkę?
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Osobiście używam Philips Softone 16W (70W) na przegubowej lampie biurkowej. Pierwotnie kupiłem tą żarówę do czytania, ale do malowania daje radę lepiej niż dobrze. Nie jest to tak dobre jak faktyczne światło słoneczne, ale różnica nie jest duża. Kolory pod nią są wyraźne i bliskie prawdziwym, oczy się nie męczą.The WariaX pisze:+1JochnyWalker pisze:na to akurat dobrej jakości wash (GW) zaradzi bez bólu. Ew. Glaze Medium Vallejo
Dzięki za odpowiedzi na to moje pytanie w sprawie figurki, ale póki co będę musiał dać sobie spokój.
Mam pytanie trochę z innej beczki. Używa ktoś z was żarówek dających światło dzienne? Jeśli tak, to jaka jest moc potrzebna do naszego malarstwa, oraz jeśli ktoś ma doświadczenie, czym się różni specjalna lampa firmy DayLight od zwykłej lampy biurkowej ulepszonej o taką żarówkę?
DayLight nie używałem, sam chętnie poznałbym opinie czy warto się na nie przesiąść.
@cahir: Dzięki.
@smiejagreg: No to na tyle mała powierzchnia, że ręczne malowanie zajęłoby dużo czasu. Poza tym brakuje mi trochę wyobraźni i/lub warsztatu by poprawnie dopasować intensywność przyciemnienia na niektórych załamaniach. Dziś wieczorem/jutro zaczynam próby z faktycznym washem, zobaczymy co z tego wyjdzie
Najprościej zajrzeć do działu Usługi - tam reklamują się ludzie, którzy zrobią to za ciebie (magnesy, blachy). Ceny mają niskie, a własnoręczne cięcie blachy w domowych warunkach i narzędziami modelarskimi jest uciążliwe. Sprawdź, zanim sam się za to weźmiesz - pewnie połowa tutejszych użytkowników ma traye pozyskane właśnie w ten sposób.Aseoks pisze:Mam kilka pytań jakich magnesów używać do figurek typu clanrat(gdzie je dostać), skąd mogę kupić blaszkę na tray`a i czym ją ew. przyciąć?
Najlepsze bedą MAGNESY NEODYMOWE (klik) do kupienia na Allegro można tam również dostać blaszki pod tray'e lub tak jak mówił wenanty poszukać na forum w dziale Usługi.Aseoks pisze:Mam kilka pytań jakich magnesów używać do figurek typu clanrat(gdzie je dostać), skąd mogę kupić blaszkę na tray`a i czym ją ew. przyciąć?
'Rise and rise again until lambs become lions.'
Shinue pisze:w którymś z WD widziałem tutorial malowania czarnego na death company do 40kGokish pisze:Poszukuję jakiegoś tutoriala malowania czarnego
Słaba pomoc ;P
Dalej poszukuję
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
- Jacek_Azael
- Masakrator
Rozjaśniaj blanched bone'm zamiast białym. Ot cała filozofia. Masz tam u siebie dobrych malarzy, niech Cię pokierują KsięciuGokish pisze:Shinue pisze:w którymś z WD widziałem tutorial malowania czarnego na death company do 40kGokish pisze:Poszukuję jakiegoś tutoriala malowania czarnego
Słaba pomoc ;P
Dalej poszukuję
Szukam jakiegoś poradnika jak pomalować szkielety od tk konie itp
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."
REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
http://whencannonsfade.com/2011/05/17/h ... um-effort/
Tutaj tak na szybko i w miarę fajne TT. Na youtubie na kanale cytadelapl masz pokazane malowanie sfinksów i stalkerów
Tutaj tak na szybko i w miarę fajne TT. Na youtubie na kanale cytadelapl masz pokazane malowanie sfinksów i stalkerów
EAT SLEEP CONQUER REPEAT
- Brushlicker
- Falubaz
jak masz finecast to możesz szpilką porobić kreski, wówczas po washu masz całkiem ładne linie, a nie to sorki ale pędzel 0 i jedziesz z kreseczkami
na szybko to robię, brązową bazę z foundation, póżniej bone white, wash devlan mud, i kreseczki ze skull white
mam ten model, sztandar się wygina pod własnym ciężarem...
na szybko to robię, brązową bazę z foundation, póżniej bone white, wash devlan mud, i kreseczki ze skull white
mam ten model, sztandar się wygina pod własnym ciężarem...
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A